Вјерници славе Лучиндан, ово су неки од обичаја

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Луку.

Република Српска 31.10.2021 | 07:16
Вјерници славе Лучиндан, ово су неки од обичаја

За име овог свеца везују се многа лепа и занимљива народна веровања, а сматра се заштитник лекарске професије и многих болница.

Верује се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу. Због овога се сматра оснивачем хришћанског иконописа. Његове мошти се чувају у Цариграду, док се његово стопало налази у цркви Рождества Пресвете Богородице у Манастиру Косијерево у селу Петровићи.Писац једног од Христових јеванђеља живео је у 1. веку. Сматра се да је Јеванђеље по Луки - треће јеванђеље у Новом завету написао око 60. године. Или тако бар мисле верници.

Модерни тумачи Библије не верују да је Лука аутор јеванђеља, за које већина сматра је написано најраније између 80. и 90. године нове ере. Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица. Свети Лука је заштитник лекарске професије и многих болница.

Славимо још једног свеца

У 4. веку нарочито се прочуло место где су почивале часне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала од њих. Посебно исцељивање од болести очију. Сазнавши о томе цар Констанције је послао управника Египта Артемија да мошти светога Луке пренесе у престоницу, у Цариград, што је и било учињено веома свечано.

Међутим, црква сутра обележава још једног свеца, истина много новијег датума. Свети Петар Цетињски живео је крајем 18. и почетком 19. века у Црној Гори. Године 1784. постао је митрополит и господар Црне Горе. Црква памти, а народ посебно слави, његову победу над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Живот је посветио борби против непријатеља и помирењу завађених прелема у Црној Гори.

Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру. Иако представници две различите епохе и Лука и Петар својим делима задужили су православље. Зато је и црвеним словом обележен празник у православном календару и не ваља се бавити тешким пословима.

Обичаји на Лучиндан

Обичаји нашег народа сежу из давних времена и у многим крајевима земље остали су непромењени, аутентични као пре више векова и данас представљају диван актуелан спој традиционалних вредности и вере. Тако се на на Лучиндан пуштају овнови да скачу на овце, а чобанима се даје свечан и бољи ручак, носе им се пите пазарице, колачи, ... Према стаду се знало и дал ће "алауџа" на земљу. Када овца "затеже", значи биће тешка зима. Ако овце лакше примају овнове, верује се да ће пролеће раније доћи.

У већини крајева у Србији, на Светог Луку се концима опасују торови да вукови не би давили стоку, а говори се и: „Иде Лука, ето вука“ или „Свети Лука, снег до кука“, јер долази зима и вукови долазе до села.

У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити. У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас Светог Луке. Свети Лука моли Бога за нас!

На овај дан никако не би требало да будете љути преки и нервозни, да се упуштате у свађе и расправе, јер је Свети Лука био благ и миран и увек помагао људима!

(Курир)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Шаш

31.10.2021 08:24

Нека су му свете и благодарне мисли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2021 11:52

Коме?

Name

ЗЕНИЦАН из сенберије

31.10.2021 09:47

свим славарима срецна и богом благословена крсна слава и даим господ и свети лука помогне и сацува дом и пород некаимје срецна и лева и десна рука некаји сацува свети лука сваке муке и дусманске руке срецна крсна слава домацине

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2021 11:52

Није ни цудо сто вјерујес у те глупости

Name

Богом благисловен?

31.10.2021 16:46

Па овдје се ради о једном у низу светаца који има божје моћи!? Свецем су га прогласили обични смртници прије 2000 година...

ОДГОВОРИТЕ