Судан: Позив на револуцију, пале прве жртве

Хиљаде грађана Судана изашле су данас на улице, скандирајући "Револуција, револуција" у знак протеста против прошлонедјељног војног удара који пријети да поремети демократску транзицију те земље.

Свијет 30.10.2021 | 17:28
Судан: Позив на револуцију, пале прве жртве

Демонстранти су изашли на улице Картума и Омдурмана носећи суданске заставе и узвикујући слогане против војне хунте, а у најновијем извјештају Ројтерса се наводи да су војне власти убиле два демонстранта у граду Омдурману.

Организације које се боре за демократизацију друштва позвале су грађане да изађу на масовне протесте широм земље и захтијевају повратак свргнуте прелазне владе и пуштање високих политичких званичника из притвора, преноси АП.

Специјални изасланик УН за Судан, Вокер Пертс, састао се у покасно синоћ са генералом Мохамедом Хамданом Дагалом који предводи државни удар, блиском сараднику суданског моћника генерала Абдел-Фатаха Бурхана.

Дагало командује Снагама за брзу подршку, паравојном јединицом која контролише улице главног града Картума и која је играла главну улогу у пучу.

Пертс је на свом Тwиттер налогу написао да је "нагласио потребу за смиреношћу", апеловао на војни врх да дозволи мирне протесте и избјегне било какве конфронтације.

Данашњи протести ће вјероватно повећати притисак на генерале суданске војске који су изложени све већим осудама САД и других западних земаља и апелима да обнове цивилну владу.

Демонстрације су организоване под слоганом "Повратак уназад је немогућ", а демонстанти захтијевају демонтажу владајућег војног савјета са Бурханом на челу, предају власти цивилима, распуштање паравојних група и реструктурирање војних, обавјештајних и безбједносних агенција како би се уклонили официри који су и даље лојални бившем предсједнику, исламисти и аутократи ал-Баширу.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар