Скинута ознака тајно: Извјештај о поријеклу ковида-19

Америчке обавјештајне агенције кажу да можда никада неће моћи идентификовати поријекло ЦОВИД-19, али су закључиле да није створен као биолошко оружје, пише ББЦ.

Свијет 30.10.2021 | 16:14
Скинута ознака тајно: Извјештај о поријеклу ковида-19

У ажурираној процјени о томе гдје је вирус почео, Канцеларија америчког директора Националне обавјештајне службе (ОДНИ) рекао је да су прнос са животиње на човјека и цурење у лабораторију увјерљиве хипотезе о томе како се шири, али није било довољно информација да се донесе коначан закључак.

Кина је критиковала извјештај. Налази су објављени у извјештају са којег је скинута ознака тајности, а представља ажурирање 90-дневног прегледа који је администрација предсједника Џо Бајдена објавила у августу.

Речено је да је обавјештајна заједница и даље подијељена по питању највјероватнијег поријекла вируса. Четири агенције оцијениле су с "малим повјерењем" да је настао од заражене животиње или сродног вируса.

Једна агенција је рекла да има "умјерено повјерење" да је прва инфекција код људи највјероватније резултат лабораторијске несреће, која је вјеројатно укључивала експериментисање или руковање животињама од стране Института за вирусологију Вухан.

У извјештају се такође наводи да кинески званичници нису били свјесни постојања вируса прије почетне епидемије ЦОВИД-19 у граду Вухану, крајем 2019. године. Али се наводи да Кина наставља да омета глобалну истрагу и да се опире размјени информација.

Кинеске власти повезале су ране случајеве ЦОВИД-19 с пијацом морских плодова у Вухану, што је навело научнике на теорију да је вирус први пут прешао на људе са животиња.

Али раније ове године, извјештаји америчких медија сугерисали су све већи докази да је вирус умјесто тога могао изаћи из лабораторије Вухан, можда случајном цурењем.

Предсједник Бајден је у августу наредио обавјештајним службеницима да истраже поријекло вируса, укључујући теорију о цурењу из лабораторије, коју Кина одбацује.

Одговарајући на обавјештајни извјештај, кинеска амбасада у Вашингтону је рекла у изјави за новинску агенцију Реутерс: „Потези САД да се ослањају на свој обавјештајни апарат умјесто на научнике како би ушли у траг поријеклу ЦОВИД-19 је потпуна политичка фарса".

"Подржавамо научно засноване напоре у проналажењу поријекла и наставићемо бити активно укључени. Међутим, чврсто се противимо покушајима политизирања овог питања".

У свијету је потврђено око 240 милиона случајева заражених вирусом корона, с више од 4,9 милиона смртних случајева узрокованих ЦОВИД-19.

Радио Слободна Европа

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

За

30.10.2021 14:58

"Спанску грипу" се зна одакле је кренула. Из УСА, са војницима доспјела у Европу. Колико знам никад они нису крили поријекло за разлику од кинеског резима који крије, нити се брине за транспарентност и не сарадјује на расвјетљењу. Типицно за тоталитарне системе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@За

30.10.2021 17:31

Нисам љубитељ кинеских метода, али овдје су потпуно у праву. Умјесто да посаљу науцну делегацију, САД су послале групу спијуна да истразују цисто науцни проблем. Не бих ни ја такве пустио у дрзаву да се ја питам, јер је умоболно послати обавјестајце и оцекивати да це земља домацин да повјерује како су ту да скупе информације о вирусу.

Name

Папа Мајк

31.10.2021 10:10

Имају Кинези право!!!

Name

СТРУКА ИЛИ КОЗМЕТИЦАРКА

31.10.2021 10:47

Ниста онда ако не дај Бозе у будуцности будемо имали неку бактеријску инфекцију требамо одбити антибиотик или ако дјеца по родјењу буду морала примити вакцине и то требамо одбити јер то су све будале измислиле да нас побију.Пуно басате и сирите опасне дезинформације а немате доказе за то.

Name

Све је игра

30.10.2021 15:39

Ма одакле да је потекао тај вирус, једно је сасвим јасно да је људска рука сачинила такву комбинацију која се природним путем никад не би појавила, исто као и ХИВ. Сјетимо се еболе, пустили је американци на афричке црнце , а руси направили вакцину и ебола нестала. Шах-мат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

30.10.2021 17:54

Све је смишљено али нису требали умријети милиони него милијарде људи зато је план пропао ствар је јасна ко га је произвео тај би требо сносити посљедице и објаснити шта је и за које намјене произведен моје мишљење смањење популације и то би се десило да су имали праву заштитну вакцину за оне што су требали да остану10

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2021 08:12

Управо контра. Требали су умријети људи, прије свега старији, јер је свагдје пензијски Фонд у минусу. Шта је само у Италији умрло пензионера на почетку пандемије, дошло им као кец на десетку. По пар хиљада на дан?! Ови из власти су мало продисали. Друго, намлатили су се пара и државе и појединици и здравствене установе. Маске, респиратори, антибиотици, пробиотици, тестови и остало, то сада иде као алва...

Name

Дуле

30.10.2021 18:30

Вирус ЦОВИД-19 је направљен у САД-у, па је пуштен у Кини .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

31.10.2021 10:12

Браво, коначно!!!!

Name

Сагитариус

30.10.2021 18:55

Цињеница је да у природи не постоји респираторни вирус попут вируса ковид 19 који се сири подједнако ефикасно у свим годисњим добима, и у свим климатским зонама на планети, а има способност непресталне мутације слицно као и вирус Хива, због овога и јос неких карактеристика једна група науцника заступа хипотезу да је вирус настао генетском модификацијом обицног Мерс вируса у лабораторији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Сагитаријус

30.10.2021 19:42

Слусас групу науцника, умјесто науцну заједницу. Ми не знамо ниста о огромној вецини вируса који постоје на планети. А и када их упознамо, они су сутра вец постали несто ново јер имају невјероватну моц мутација. Твоја група науцника је згодно пропустила да напомене ове двије цињенице. Вец деценијама науцна заједница упозорава да климатске промјене, све веца мобилност људи, и јос многи други фактори представљају озбиљан ризик за појаву једне овакве заразне болести. Политицари су, као и ти, бирали да слусају "групе науцника" које су им говориле оно сто зеле да цују. Науцници су људи као и сви други, и склони су корупцији и хубрису. Зато повјерење треба давати увијек науцној заједници, која има добре и разрадјене механизме да смањи субјективност на минимум. Ако ти 50 науцника казе исто, оном који се противи сам не мозе се вјеровати. Нема опозиционара у науци, то су увијек варалице, јер наука барата цињеницама и не мозе обухватати субјективно тумацење истих.

Name

Сагитариус

30.10.2021 20:10

Америцке и остале свјетске обавјестајне организације су изнијеле став да се вјероватно никада неце моци открити право поријекло вируса ковид 19, и у званицним науцним круговима постоје опрецна мисљења о томе дали је вирус настао мутирањем у природи или генетским инзењерингом у лабораторији?? Незнам јесте ли цули за појам биолоско орузје, или је то за неке људе јос увијек у домену науцне фантастике????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКЛЕ СЕЗЕ ЉУДСКО ЛУДИЛО

31.10.2021 10:13

Пуно људи млатите о нецему о цему немате појма као да сте га ви лицно изуцавали и имате све могуце доказе утемељене у науци.НАУКА је несто сто се цијени ,интернет сензационалисти НЕ.Прицају да је земља равна плоца али то не знаци да треба да повјерујемо у то.

Name

Папа Мајк

31.10.2021 10:22

Па Никола Тесла је сам говорио о правој природи својих проналазака, па га је научна заједница негирала, а шта имамо данас захваљујући њему?!Наука се базира на теоријама које никад нико није доказао, нпр. тамна материја а не етер...итд. Само 5%научних теза је доказано остало су разне теорије итеореме!!!

Name

Сагитариус

31.10.2021 11:36

Примитивном и необразованом цовјеку ове донекле компликоване теме изгледају као "Спанска села у магли" и све у ста није упуцен, и ста апсолутно не разумије, и немозе схватити окарактерисе као лудило!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сједите на усима

31.10.2021 17:18

Дали сте гледали емоисију најпознатије вирусологиње на свиијету .зена спада медју 3најбоља вирусолога свијета .Србијанка.казе "сваки вирус који се појавио на земаљској кугли мора да се повуце бар у неку зивотињу.овај се не повлаци и то ме брине" "ако заразени кихне у аутобусу тај бирус лебди на том мјесту цак и 2 сата.за то вријеме покупице га на десетине путника"......а свједоци смо да у једној куци буде заразен само један цлан остали фала богу ниста.ста то говори?....није ово бирус из природе прицајте ста хоцете ово је моје мисљење.

ОДГОВОРИТЕ