Вирус корона у амбис гурнула мале радње у БиХ

На подручју БиХ 680 послодаваца морало је привремено или трајно да прекине пословање због проблема које им је донијела пандемија вируса корона, а најтеже су биле погођене прерађивачка индустрија, трговина на велико и мало и угоститељство.

Босна и Херцеговина 30.10.2021 | 08:54
Вирус корона у амбис гурнула мале радње у БиХ

Рекли су ово “Гласу Српске” у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, који су у сарадњи са заводима за запошљавање Републике Српске и ФБиХ спровели истраживање тржишта рада за прошлу годину, а приликом којег је анкетирано 2.429 послодаваца.

Ове анкете су показале да је око 28 одсто анкетираних послодаваца привремено или трајно прекинуло пословање, и то њих 366 из Републике Српске, 236 из ФБиХ и 78 из Брчко дистрикта.

Анализа је показала и да је око 44 одсто испитаних послодаваца пријавило пад обима пословања, 45 одсто забиљежило пад финансијских резултата, а 33 одсто стагнацију. Око 22 одсто послодаваца било је у могућности да организује рад од куће, док је раднике отпустило 11 одсто послодаваца.

- Најтеже погођена занимања у БиХ била су трговци, конобари, радници обезбјеђења, обућари, кројачи, бравари, кувари, те возачи камиона и аутобуса - навели су у агенцији.

Предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Златан Татић каже да су поједини угоститељи у Републици Српској морали прекинути пословање током пандемије, али да то и није био толико изражен проблем као садашњи дефицит радне снаге.

- И даље се боримо да пронађемо квалитетне раднике. Више не знамо ни коју плату понудити како би људи овдје остали да раде - навео је Татић и додао да Хрватска током сваке сезоне и даље са ових простора одвлачи велики број радника на своје тржиште.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је “Гласу Српске” да су током пандемије углавном пропале мале занатске радње са два или три радника, које нису имале свог капитала. Ипак, могуће је, како каже, да ће многи од њих када прође криза поново покренути своје дјелатности.

- Тренутно имамо максималну историјску запосленост у Републици Српској. Сваког дана је све више захтјева за робом и производњом, а све то указује да је криза са короном прошла. Међутим, сада се сусрећемо са другим проблемом - што не можемо довољно произвести и што немамо довољно радника и то једино може успорити овај напредак - поручио је Тривић, додавши да је највећи садашњи, али и будући проблем управо недостатак радника.

Најтеже погођене дјелатности

- прерађивачка индустрија

- трговина на велико и мало

- угоститељство

(Глас Српске)  

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

XY

30.10.2021 07:06

Каква корона то је због куповне моци становниства.Политицари се само боре за фотеље да би могли пљацкати и богатити се.Млади одлазе са комплет породицама,назалост никад се неце вратити.Моја дјеца су отисла назалост вјеројатно заувијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

30.10.2021 07:09

У РС је црвенда корона вец дваесет годона да гора не постоји у свијету. Од њихових намета и пљацке се затварају радње а јавна предузеца су сва опљацкана. Само Проинтер клепа колико хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

30.10.2021 08:17

Ја сам затворио СП и отишао сам у ЕУ да радим, са породицом комплет. Јбг...

Name

РЕ:Јаффа

30.10.2021 09:31

И ја исто планирам до краја године ... И знам их јос 10 сто исто то планирају.

Name

Ноле

30.10.2021 07:16

Види овог Тривица,полтрона најобицнијег,он говори да је проблем недостатак радника.Сефе,зарадјујес милион годисње,а радника плацас 20км дневницу,без слободног дана.Кад хоце слободан дан,тај дан му се дневница не рацуна.И ти насао да прицас о томе,фукаро једна најобицнија.Да не спомињем како си воду крао 10 година,ста цес јадан,нема се,јел да?Фуј,смраду један....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2021 08:26

Да, бас је тривиц струцњак, матер му у рату продавала гориво из робних резерви за 4 пута вецу цијену и јос успут попљацкала ста је стигла, па сад као тај цутук глуми привредника, а овамо и воду краде, гоље сељацке иду у пакао!

Name

Мрква

30.10.2021 07:21

НИЈЕ КОРОНА упропастила мале радње него БЕСМИСЛЕНЕ МЈЕРЕ које дозољавају нпр ПУМПАМА да згрћу ПАРЕ а мале радње су НАМКЕРНО УНИСТЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка

30.10.2021 07:24

Мале су гурнули у амбис а велике вец одавно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен

30.10.2021 07:38

Сад би дали вецу плату,јелде.Ако немас радника затвори фирму и буди радник овде или на баустелу у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39781489

30.10.2021 08:15

То и јест циљ ове игранке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.10.2021 08:22

Мале радње је угасила неорганизована, коруптивна и назадна држава БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

30.10.2021 10:17

докле ће народ у цијелој БиХ да трпи ово безнадје и апсурд у којем живимо? Има ли уопсте критичне масе да се коначно огласимо у исто вријеме у свим дијеловима БиХ и гласно и јасно кажемо свим политичарима да су се доста играли нашим судбинама и да их преузимамо у своје руке. Народ треба реци и политичарима и Европи и Америци да могу и желе зивјети једни крај других, да се знају уважавати, да могу својом снагом и потенцијалом покренути земљу из овог суморног безнадја. Све политичаре смијенити и одузети им мандате, изабрати не компромитоване, часне и способне људе без икаквог јавног националног предзнака јер вјерска припадност је приватна ствар сваког појединца. Сви смо ми само људи од крви и меса а медјусобно се мрзити и једни другима чинити нажао никоме не доноси добро. Зауставимо одлазак наших младих образованих људи, цијелих фамилија са дјечицом којој неодговорни, задрти, необразовани, примитивни, безобразни, бескрупулозни лопови и корумпирани политичари одузимају право одрастања у њиховој домовини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравар

30.10.2021 10:44

Добар је механицар ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдар

30.10.2021 18:16

А поред тога и највисе контрола и казни имају ови привредници.Само казне лупај.Ста Корона није убила Инспекције докрајцисе.

ОДГОВОРИТЕ