Додиков рулет: Страдају његови политички пијуни

„Мислим да се Милорад Додик не крије иза институција Републике Српске, али ако дође до неких процесуирања, евентуално касније свих ових одлука, сасвим је сигурно да ће одговарати сви они људи чији су потписи на свим тим одлукама“, каже аналитичар Велизар Антић.

Република Српска 29.10.2021 | 20:31
Додиков рулет: Страдају његови политички пијуни

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на приједлог СНСД-а и Милорада Додика, нови Закон о лијековима и медицинским средствима, којим се оснива Агенција за лијекове Републике Српске, а којом би истовремено требало да се забрани рад Агенције за лијекове БиХ на територији Српске. Закон ће ступити на снагу за 6 мјесеци – то је потписао премијер Радован Вишковић. Сагласност за закон дала је предсједик Републике Српске Жељка Цвијановић.

Дакле, осим судске, сви нивои власти у Српској потврдили су Додикову иницијативу.

Исту ствар, Додик намјерава и када је у питању пренос надлежности са појединих државних институција на ниво Републике Српске. Војска, обавјештајне службе, правосуђе и УИО БиХ, биће враћене Српској, поручио је Додик. Све ће то, рекао је, потврдити Народна скупштина. 

Заједничко у свему наведеном је једно – нигдје нема потписа Милорада Додика.

„Мислим да се Милорад Додик не крије иза институција Републике Српске, али ако дође до неких процесуирања, евентуално касније свих ових одлука, сасвим је сигурно да ће одговарати сви они људи чији су потписи на свим тим одлукама“, каже аналитичар Велизар Антић.

Нису у питању само носиоци највиших републичких функција, сматрају аналитичари. У овом случају, кажу, штета коју Додик чини, опаснија је по грађане Републике Српске.

„Наравно да је он добио прешутну сагласност свих оних који су ћутали на такво истурања грађана у прве редове“, истиче Тања Топић.

А ћутали су и Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Зоран Тегелтија и Недељко Чубриловић. Сви они и те како су свјесни да су најважније институције дерогиране и обесмишљене.

„Зато што институције, а поготово челници тих инситуција немају ону стварну моћ коју им та фунцкија даје, већ иза тога стоји један човјек који повлачи, да кажем те лутке на концу, на начин на који то њему одговара“, поручује Топић.

„Иако је недавно наш партијарх кроз шалу рекао да он није предсједник ничега осим СНСД-а, ми заправо знамо да је он предсједник и господар свега“, каже професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић.

Професор Ђорђе Вуковић истиче да је Република Српска очити примјер хибридног друштва, у коме власт постоји само формално.

„Године, да не кажем деценије послушника, поданика који су пристали сами, и на неки начин су саучесници својом вољом, својим избором у оно што један човјек бира. Да ли је то игра свакако пуковника и покојника“, додаје Вуковић.

Било да се ради о Додиковој игри, представи или нечему трећем, надлежни у Српској налазе се у веома незгодној ситуацији. Са једне стране притиснути су партијским, али прије свега личним интересима једног човјека, а са друге стране могућим санкцијама међународне заједнице, које би могле бити погубне за институције и грађане Републике Српске. 

Питање које се поставља јесте - да ли је Додик спреман да зарад својих идеја жртвује чак и своје најближе сараднике? 

(БН) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гаги

29.10.2021 18:49

Кукавица је он.Он це кад додје време све гурнути у затвор само себе да спаси.Правобраниоца,тузиоце,судије,људе из мупа,владе,опстина...све њих це он зртвовати само себе са спасе.А и не потписује он ниста,вец они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврди

30.10.2021 07:04

А сви они узимају лопатом заједно са њим. Нико од њих није натјеран вец су талови велики.

Name

Ре

30.10.2021 08:03

Дао Миле сину из будзета 3 милиона прије 5 година за воцњак и трубио по медијима како је боље то него да се дрогира по БЛ. Па сто сад кука како нема и не ради. Мислис да смо заборавили. Врати паре!

Name

за аналитицара

29.10.2021 18:51

А ста су то урадили да одговсрају. Вратили несто сто су под пригиско дали или им је отето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИГАВЦИ

29.10.2021 19:34

ЗА АНАЛИТИЦАРА.ЗАСТО ЈЕ ДИДИК ПРИСТАО НА ПРЕНОС НАДЛЕЗНОСТИ.ЗАТО СТО ЈЕ БИО ЊИХОВ ИГРАЦ.САРОВИЦ И ДРУГИ ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕРИ НИСУ ХТЈЕЛИ ПОТПИСАТИ ПРЕНОС И СМИЈЕЊЕНИ СУ ОД СТРАНЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ЗАЈЕДНО СА ДОДИКОМ,САРОВИЦ ЈЕ БИО У ЗАТВОРУ,НИКОЛУ ПОПЛАСЕНА СУ ЦАВИЦ И ДОДИК ИЗБАЦИЛИ СА МЈЕСТА ПРЕДСЈЕДНИКА РС,А СРПСКОЈ ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНЦИ ОДУЗЕТЕ ФИНАНСИЈЕ И СМЈЕЊЕНИ СБИ ФУНКЦИОНЕРИ.НЕ НАВИЈАМ НИ ЗА КОГА,АЛИ ГРЕСКЕ ТРЕБА ДА ПРИЗНАЈУ ОНИ КОЈИ СУ ИХ НАОРАВИЛИ.ИМАЈУ ВИДЕО СНИМЦИ,ПОГЛЕДАЈТЕ СТА ЈЕ КО ИЗГОВАРАО ПА ДОНЕСИТЕ ИСПРАВАН СУД.САД СЕ НЕКО СЈЕТИО ДА ЈЕ БИО НАИВАН.Е ПА ПОСЛЕ ЈЕ....А НЕМА КАЈАЊА.

Name

Ре

29.10.2021 19:34

Зна он врло добро да неће одговарати ни за шта.

Name

У равномјерним системима

29.10.2021 19:32

Афере имају два лица. Афере могу бити намјестене или реалне, висе су акценат на намјестања, а реалне ствари су аргументованије и дефинитније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

30.10.2021 06:25

КО ЈЕ КРИВ ЗА КАТАСТРОФАЛНО СТАЊЕ У Р.СРПСКОЈ,НЕКА РОБИЈА ДО ДОК НЕ ЦРКНЕ.

Name

в.д. коментатор

29.10.2021 21:57

Судије у Српској немају апсолутно никакав легитимитет. Само у Основном суду у Бања Луци има 36 судија, с тим да сваки прима око 5,000 КМ плату мјесечно, а нису нашли за сходно да било како реагују на оваква дешавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

30.10.2021 05:26

Мозда ова ситуација има и своју практицну страну, ста це се десити ако међународна заједница преко високог представника путем примјене Бонских овластења смјени са функције високе дрзавне функционере РС који су уствари и произвели ову кризу? Могу само да направе услугу грађанима РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пионири малени

30.10.2021 05:44

Милораде бекријо све си пице попио. Исти си увек,од пољопривредне сколе до студентских дана. Само кад се сетим како си се прехрањвао као студент-глад те вукла. А ето сељациц успео и дрзак јос увек

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

30.10.2021 07:16

Е мој друзе београдски... На ста си спао,а био си предмет спрење у сколи.Комплекси присутни

ОДГОВОРИТЕ