Додик: Не дирамо Устав БиХ, ми смо добри момци

“Тражимо да се поштује суверенитет Републике Српске, у том погледу смо разговарали. Ми нисмо препрека за изборни процес и изборно закондавство у БиХ. Ми смо савршено добри момци”, истакао је Додик. 

Босна и Херцеговина 29.10.2021 | 17:14
Додик: Не дирамо Устав БиХ, ми смо добри момци

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ обратио се јавности након састанка у Делегацији Европске уније у Сарајеву са Метју Палмером, вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ.

“Тражимо да се поштује суверенитет Републике Српске, у том погледу смо разговарали. Било је важно да им предочимо наша виђења. Ми нисмо препрека за изборни процес и изборно закондавство у БиХ. Ми смо савршено добри момци”, истакао је Додик. 

Рекао је и да су разговарали о преносима надлежности.

“Нема преноса надлежности. Овдје се ради о Уставу. БиХ има свој Устав. Кад мало прочитате Устав онда ћете видјети да никаквих надлежности ми не узимамо БиХ. Све што по Уставу припада БиХ нико не дира, и не узима, нико не жели да дерогира. По Уставу ће БиХ имати и даље, а што се тиче пренесених и отетих надлежности од Републике Српске на то имамо право, и ми ћемо их уредити”, рекао је Додик.

Што се тиче избора чланова Предсједништва, Додик је рекао да остаје при ставу –  директан избор у Републици Српској. 

“Директан избор и да стоји одредба у којој ће бирати српски представник у Предсједништву, као што треба да буде у Федерацији да се бира бошњачки и хрватски представник у Предсједништву”, рекао је Додик.