Прошлост Бардаче на изложби у Градишци 

У Културном центру Градишка отворена је изложба под називом „Бардача – фотографије прошлости“, аутора Желимира Урића, који је  са групом младих ентузијаста путем 180 старих фотографија  представио  живот и обичаје  људи овог  живописног села у периоду  између  1900. и  2010. године.

Република Српска 28.10.2021 | 16:47
Прошлост Бардаче на изложби у Градишци 

„Жеља нам је била да на овај начин сачувамо старе фотографије и  обичаје људи  овог краја од заборава, али и да покажемо како  се некада радило и живјело, нарочито обичан човјек, у Бардачи, селу које је постало препознатљиво по  еколошким  и природним богатствима“,  рекао је аутор изложбе Желимир Урић.

Он је додао да  су људи били вриједни, радили и стварали и доприносили развоју  села и друштвене заједнице, али је њихов труд  често био заборављен и незапажен.

Најинтересантнији период  живота у овом селу  био је од 1920. до 1940. године.  Захваљујући прецима који су те фотографије направили и сачували, ово село  има шта да покаже и да се похвали,  а доспјело је и на Рамсарску мапу заштићених природних подручја у свијету  због богате флоре и фауне.

Осврћући се на значај изложбе, вршилац дужности директора ЈУ Културни центар Градишка, Мирослав Вуковић је рекао да је њена драгоцјеност у „апсолутно аутентичном одсликавању живота у обухваћеном периоду“.

„Ни много веће средине не могу да се похвале оваквим фондом занимљивих фотографија, јер се на њима види  комплетан живот из тог периода“, нагласио је Вуковић.

Он је додао да ова установа тежи да постане Регионални културни центар и да  је стога успостављена вишегодишња културна сарадња са општином Србац, нарочито од кад се на Бардачи одржава позната Ликовно-еколошка колонија.

(БН/С. К)

Коментари / 0

Оставите коментар