"Додик вози свој посљедњи круг у Палама"

Милорад  Додик који је у свом политичком дискурсу износио салве увреда на Пале, Паљане и људе који су стварали Републику Српску и њене институције називајући их ратним злочинцима, сада би да Пале користи за промоцију лажног патриотизма, поручио је Миодраг Ковачевић, члан Главног одбора СДС.

Република Српска 28.10.2021 | 16:26
"Додик вози свој посљедњи круг у Палама"

Ковачевић је рекао да је Додик на Палама више пута до сада чинио ствари од којих је касније одустајао и истакао да ће, судећи према ранијим искуствима, тако проћи и одлуке које ће данас на Палама донијети Главни одбор СНСД.  

“Прво је пред изборе 2014. године Додик помпезно поставио таблу са именом др Радована Караџића на Студентски дом у Палама па ју је послије скинуо. Затим је 2016. године на Палама прославио лажни референдум о Дану Републике Српске па га послије поништио. Данас, 28. октобра 2021. године, Додик организује Главни одбор СНСД-а на којем би требало да се донесу одлуке које би сви Срби вољели да чују. А како ће те одлуке бити спроведене више него јасно нам говоре ранија искуства“, поручио је Ковачевић.

Он каже да се гледајући са ове временске дистанце на сва ова дешавања може закључити да је Додик једнино био искрен прије неколико дана када је рекао да Палама треба одузети Јахорину, јер руководство општине Пале нема ментални капацитет за руковођење својим ресурсима.

Ковачевић је подсјетио да се појава Милорада Додика на политичкој сцени директно одразила на Пале и Паљане. 

„Можемо рећи да је то био судбоносни тренутак за у то доба престоницу Републике Српске. Сви се сјећамо 1998. године када је Милорад Додик да би се доказао и додворио страним менторима, донио одлуку о пресељењу институција Републике Српске у Бањалуку. Био је то период када је Додик у свом политичком дискурсу износио салве увреда на Пале, Паљане и људе који су стварали Републику Српску“, нагласио је Ковачевић.

Он каже да су учени људи са идејама и визијама из редова Српске демократске странке направили од паљанске варошице почетком 90-тих година престоницу Републике Српске, у то вријеме једнине српске државе са ове стране Дрине. 

„Рађање Републике Српске и њених институција у Палама није био нимало лак задатак, али тадашњи прваци и неимари су се водили оном кнеза Лазара да није битно колика сила пријети већ колика се светиња брани. Нико тада није ни слутио да ће једног дана онај који је за то вријеме шверцовао данас бити већи католик од папе“, каже Ковачевић.    

У међувремену, додаје он, Палама и Паљанима остало је да часно и уздигнута чела носе знак српства и поносно истичу да су грађани мјеста на којем је рођена Република Српска.

„Пале и њени становници су то чинили трпећи притом неправедне одлуке премијера који је дошао на тенковима НАТО пакта на власт, америчке санкције, пребијање свештених лица од стране СФОР-а...“, истакао је Ковачевић.

Он подсјећа да се временом, како је вјетар дувао и политичка оријентација Милорада Додика мијењала.

 „За кратко вријеме се преоријентисао од социјалдемократе у националаутократу. Осим тога, притиснут чињеницом да је кроз 15 година владавине опљачкао свој народ, да више нема шта да понуди, да све више губи подршку поготово у западном дијелу Републике Српске, Додик се одједном мало сјетио и истока“, каже Ковачевић.

Он наводи да се Додик сада сјетио Пала од којих је почео да прави живи штит и користи их за промоцију лажног патриотизма.

„Било како било, историја нас учи да начин доласка одређује и начин одласка с власти, па стога можемо закључити да Додик вози свој посљедњи круг у Палама, послије којег ће завршити како су и завршиле његове ‘патриотске ’ идеје“, поручио је Ковачевић.

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ЕЈ МОЈ СДС

28.10.2021 14:44

На дневном реду сједнице налази се и Информација о преносу надлежности Републике Српске на ниво БиХ и поступку враћања у уставну и дејтонску структуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

28.10.2021 15:09

Ма сад це то додик све да врати нека он врати покраденом народу богатство.

Name

Ре

28.10.2021 15:33

Па вец су пренијели надлезности, ста сад преносе, зедне преко воде?

Name

Ре

28.10.2021 16:03

Лако је Додику владати и 100 година, кад је таквих као ти, назалост пуна РС... Кад све скупис, мозда се надје пола киле мозга... Узас!

Name

Е Мој ТИ

28.10.2021 16:15

Да би се вратиле надлежности, на то треба да пристане и друга страна, они су заједно са "нама", потписници споразума о преносу надлежности, значи, само ако се они слажу са тиме,онда се можемо надати враћању надлежности , то је што се тиче закона. Зна то Миле врло добро, али левати такве као ти, који мисле да су паметни. Он ће о овим надлежностима причати до самих избора, ако поново побједи нико то више неће поменути, све ће бити по старом

Name

Е мој Ти

28.10.2021 16:20

Само нек настави да лапрда са преносењем надлезности, ако додје до укидања Дејтона зна се ста нас цека, у Дејтону фино писе, ако додје до нарусавања Дејтона, РБИХ наставља свој континуитет, он он оцито све то ради и иде ка укидању

Name

РЕЕ: ре ре

28.10.2021 16:21

Па зависи, како и шта урадити. Искуство је показало да је ту било у прошлости много ствари које су биле непотребне, а у којима су свој допринос дале и међународне институције. Ја мислим да је тај период наметања силе и пресије који је трајао, посебно док је био Паддy Асхдоwн овдје на власти био врло погрешан и да ми данас имамо посљедице тог осионог стила наметања неких ствари на нивоу Босне и Херцеговине. Ипак, нека "наметања" међународне заједнице не сматрам проблематичним и њих не би враћао на "дејтонске поставке". На примјер Управу за индиректно опорезивање и увођење ПДВ-а од чега је највише користи имала управо Република Српска.

Name

Рее ре ре реее

28.10.2021 17:51

Па ста ти мислис да су људи будале, па ми зивимо од ПДВ из Сарајева, и ти би сад несто пренио, а несто оставио, па није ово како је мали Дјокица замсилио.

Name

И ЈА БОРАЦ

28.10.2021 20:10

Има она народна. Старац нашао сат живота па хтјео да га мало врати уназад. Би му лијепо па наставио даље. Да не пуче федер оде старац одакле је и постао. Е тако и ви драги моји Додиковци. Пукао је вама федер давно. Ај што не можете назад ал не можете ви ни напријед исцурило вам вријене. Ви сте заглављени у простору. Ви не видити пут куда. Вама су сви непријатељи ухватила вас је паника безнађе параноја. Ви уједате. Стигла вас је она народна ИМАО ПА НЕ ИМАО.

Name

Зеx

28.10.2021 15:27

Вратите багро паре што сте покрали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобар

28.10.2021 15:28

Дај Бозе да вози посљедњи круг али мени се цини да никад јаци није био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.10.2021 16:50

Само ви сањајте , ниста без Додика.

Name

Приједорцанин М.

28.10.2021 21:21

Конобар мора да си цугно коју сљиву висе па ти се цини ако јос коју цугнес од доде прицинит це ти се и Папа.

Name

Сви на спавање

28.10.2021 15:47

како вам не досаде те васе пусте зеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.10.2021 16:19

Додик кад највисе прица тад и највисе даје нормално за Босну!

Name

Сваста

28.10.2021 15:48

А бас ме интересује на ста би лицила РС да те надлезности нису пребацене на дрзаву, не би камен на камену остао...сад им смета само зато сто су сконтали да не могу бас тако криминал сакрити, и да се мозе потегнути питање у сваком тренутку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Румениге

28.10.2021 15:50

Откуд теби право да коментарисес политику, кад си ти први у историји Пала успио изгубити власт сдс-а, сто нико прије тебе није успио. Покриј се по усима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.10.2021 15:51

Шта овај Ковачевић наприча и оста жив! Пале су биле тада главни град РС јер су Караџић и екипа око њега били Сарајлије и стално су маштали да ће се вратити кући. По савременој теорији ратовања 11 је најважнијих мјеста на којима се доносе најважније одлуке за земљу која је у рату. И на тим мјестима није било ни једног политичара из Бањалучке и Крајине. А при том дали су 128.000 бораца од 250.000 колико је имала ВРС, буџет РС пуњен је са 58 процената из Крајине. Ако је ишта Милорад Додик у својој политичкој каријери исправно урадио то је да је већину институција из Пала преселио у Бањалука. И код тог пресељења направио је неколико грешака, јер је доста важних институција оставио у Ист. Сарајеву, Требињу и Бијељини. Караџић и екипа ни једну нису дислоцирали даље од Пала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши Сарајлија

28.10.2021 16:40

Гдје ви ратовасте? Трговали као овај што се сада представља Србином. Први озбиљан удар септембра '95 сви спаковасте кофере за бјежанију. Шта ви радите? Код вас су само рачуни а остали за вас раде. А што се тиче Сарајева, то је за вас далека будућност.

Name

1 КК бившем сарајлији

28.10.2021 18:29

Ето тукли смо се и око Сарајева зато не дипр. Септембар ‘95 је исто оно сто је и код вас било у фебруару ‘96 само сто није било званично.

Name

Владо

28.10.2021 16:11

Само се радуј!Овај је мало веца звјерка био и остао за твоју господу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

28.10.2021 16:27

Што је баби мило то јој се и снило !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

28.10.2021 17:52

Е јадници јадни и даље се надате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

28.10.2021 19:17

Паљани се несто зале, а Додик и његови владају годинама на Палама. Све велики срби и ратници а немогу се мало окренути око себе и видјети за кога су гласали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паљани

28.10.2021 21:07

Па не моземо ниста Додику и његовима, посто на дан избора они лагано купују гласове у договору са полицијом, док нас остале Паљане, цланове опозиционих странака хапсе за сваке изборе и малтретирају да не моземо нормално ни изаци на гласање.

Name

Бобан

29.10.2021 06:44

Нај паметније билибиму да врати све стоје опљацко а иодтога нема ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добровољни роб

29.10.2021 07:27

Република Српска је рођена у рововима, а не на Палама. Ти као да си "стваралац Репубике Српске" или "тумач". Село да би постало град треба културолошки, образовни, економско-социјални ниво да развија много година, па чак и вјекова, а не декретима. У супротном догађа овај феномен.....

ОДГОВОРИТЕ