Тешка ситуација: У Хрватској се уводи нови режим

На јучерашњем састанку експертне групе при Министарству здравства, осим повећања капацитета тестирања, договорен је и нови режим за болнице.

Регион 28.10.2021 | 10:05
Тешка ситуација: У Хрватској се уводи нови режим

Посљедица је то великог раста корона бројки.

Јуче је у Хрватској био 4.571 нови случај заразе короном, 1.207 хоспитализованих, од тога на респиратору 153 пацијента те 26 преминулих.

По новом режиму, који се уводи због погоршане епидемиолошке ситуације, све највеће загребачке болнице постају ковид болнице.

То првенствено значи отварање нових капацитета за ковид пацијенте, и то у КБ-у Дубрава, КБЦ-у Загреб и у КБЦ-у Сестре Милосрднице.

Повећање капацитета болнице морају у потпуности реализовати најкасније у понедјељак.

Постигнут је и договор за повећање изолацијских капацитета у свим болницама, а предложено је и отварање капацитета за ковид пацијенте у Меркуру и на Светом духу.

Договорен је и диспечер у загребачкој Хитној, који ће 24 сата надзирати смјештајне капацитете, и кад је ријеч о Обједињеном хитном медицинском пријему (ОХБП) и кад је ријеч о хоспитализованима.

Договорено је и да болнице обавезно пријављују стање у осам, 14, 19 и 24 сата.

Могућ је нови састанак експертне групе идуће седмице, зависно од епидемиолошке ситуације.

Иначе, на састанку се говорило и о ковид амбулантама које би такође требало да се појачано користе, у цијелој земљи.

Град Загреб јуче је мобилисао ковид амбуланте као додатна мјеста на којима се грађани могу тестирати. У Загребу је јуче сваки други тестирани био позитиван, а на тестирању се већ данима стварају велике гужве. О новим пунктовима је била ријеч и на састанку Експертне групе, и то не само о новим пунктовима у Загребу него и у другим жупанијама.

(Индеx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ноле

28.10.2021 08:26

Како им не досади стално доносити нове неке мјере и одлуке које никаквог утицаја немају на ситуацију с корона вирусом.Јесен је,зима је,вријеме је вируса,ту се свака прица заврсава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2021 10:46

Ту се врте паре. Грипе висе нема? Кризни стаб је забранио због пландемије. Заглупљују нас, а људе погресно лијеце. Ивермектин је најјефтинији и најуцинковитији. Не дају га! Није им у интересу.

Name

0ља

28.10.2021 11:00

Како код нас нема никаквих мјера добро и пролазимо

Name

Европски Сокак

28.10.2021 15:06

Данке Деутсцхланд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

микула мали

30.10.2021 11:22

Оце то кад продје љетна сезона;)

ОДГОВОРИТЕ