Балкански дилери дроге радили с Отонијелом?

Главни наркобос у Колумбији Даиро Антонио Усуга звани Отонијел, који је прекјуче ухапшен, повезан је с трговцима дрогом с Балкана, пише колумбијски лист "Семана" у онлине издању.

Свијет 25.10.2021 | 22:30
Балкански дилери дроге радили с Отонијелом?

Лист наводи да је Отонијел, како би формирао мрежу за илегалну трговину, успоставио везе у Панами, Мексику, Доминиканској Републици и Белгији. "Семана" такође тврди да досије у који је имала увид садржи извјештај о преговорима с емисарима мексичких картела, калабријске и сицилијанске мафије у Италији и организација за трговину дрогом на Балкану.

Колумбијске оружане снаге ухапсиле су Отонијела током операције "Озирис" у руралном подручју региона Ураба. Око 1.200 припадника безбједносних служби трагало је за лидером банде, а ББЦ подсјећа да је број полицајаца који су гонили Пабла Ескобара, наркобоса који је контролисао истоимени картел, био далеко мањи  500. Сада је коначно и Отонијел долијао.

Отонијел је водио наркоклан Усуга, који је имао своју базу у региону Ураба у Колумбији, али чија се мрежа ширила преко читаве земље и ван ње. Чланови банде ухапшени су чак у Аргентини, Бразилу, Хондурасу, Перуу и Шпанији.

Амерички Стејт департмент описивао је клан као тешко наоружану, екстремно насилну криминалну организацију и нудио пет милиона долара за информације које би довеле до Отонијеловог хапшења.  Отонијел је преузео банду након што је његов брат Хуан де Диос убијен 1. јануара 2012. Ово је углавном породични посао. Отонијелова партнерка Бланка Сенобија Мадрид Бенхумеа била је задужена за финансије групе док није ухваћена прошлог мјесеца.

Током протеклих пет година безбједносне снаге су ухватиле чак 6.700 чланова групе, али њен лидер је досад измицао правди. Прошлог мјесеца власти су покренуле велику, скупу операцију да га ухвате, која је коначно довела до резултата.

Извори повезани с операцијом кажу да је на праћење Отонијела у првих 25 дана потрошено 225.000 долара. Људи задужени за његово хапшење добии су јасна наређења од претходног предсједника Хуана Мануела Сантоса и министра одбране Хуана Карлоса Пинзона да не напусте Урабу док не ухвате Отонијела и растуре читав његов клан. Безбједносне снаге су током лова на Отонијела такође заплијениле 5,5 тона кокаина и уништиле низ усјева коке и лабораторије у којима се производи дрога.

Отонијелова способност да избјегава хапшење дјелимично је заснована на блиским породичним везама у региону. Он је рођен у Ураби и познаје подручје као свој длан, указује ББЦ. Што је још важније, преко пријетњи и застрашивања стекао је потпуну контролу над локалном заједницом. Кад је затражио од житеља региона да обуставе рад како би обиљежио смрт свог брата, све је стало на неколико дана. Кад људи Урабеа чују Отонијелово име, реагују са страхом. Снагама безбједности је било тешко да стекну повјерење житеља, али су прије два дана коначно успјели да ухапсе Отонијела. 

Одао га властити пас?
Отонијел је тренирао своје псе да га обавијесте кад се неко приближава његовом склоништу. Полиција је недавно успјела да ухвати једног од његових паса чувара, којег су обучили да тражи Отонијела.

Ото, како је полиција назвала пса, је био добро упознат с мирисом свог бившег господара и сматрао се добрим појачањем тиму који га прогони. Вјерује се да их је управо он одвео до свог бившег газде.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар