Преминуо новинар и публициста др Милорад Ђоковић

Новинар, публициста и теоретичар руског анархизма др Милорад Ђоковић (1953 – 2021) преминуо је у Лазаревцу послије краће болести.

Србија 25.10.2021 | 18:41
Преминуо новинар и публициста др Милорад Ђоковић

Ђоковић је сарађивао са више од 40 гласила, гдје је објавио око 8.000 текстова, међу којима су „Политика“, „Политика-Експрес“, ТАЊУГ, „Борба“, „Дневни телеграф“, „Вечерње новости“, „Ревија 92“, „Новости 8“, „Свет“, „ДЕМ“, „Блиц“, „Сведок“, „Глас јавности“, „Данас“, „Статус“, „Недељник“, „Експрес“.

У Рударском басену „Колубара“ радио је као новинар од 1976. до 2014. године, а био је и руководилац Одјељења за информисање и главни и одговорни уредник листа „Колубара“ у три наврата.

Добитник је бројних награда од које су најважније Награда и повеља „27. јуни“ Већа савеза синдиката Србије са серију репортажа у дневним листовима, „Борбина“ награда „Аугуст Цесарес“ за репортажу „Судбина референта за шифре“, годишња награда Тањуга за најбољег дописника у Србији, диплома „Златна Ника“ за репортажу на Интернационалном фестивалу репортаже и медија „ИНТЕРФЕР“, награда Удружења новинара Србије „Светозар Марковић“ за писање у различитим медијима и прва награда УНС „Пера Тодоровић“ за најбољи фељтон објављен у „Политици“ о Петру Кочићу.

Поред новинарства, бавио се науком. Важи за једног од најбољих познавалаца политичке теорије руског анархизма на овим просторима на чијој је теми и докторирао на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Написао је више књига – „Косметски досије“, „Српски рулет – анатомија политичких обрачуна у Србији“, „Костур са Вида – острва смрти“, „Новинске приче“, „Српска голгота 1914-1916“, „Руски анархизам – идеал који измиче“, „Анархизам – од Бакуњинове идеје до пада совјетске државе“, „Трагика Петра Кочића“, „Смрт девет авијатичара“.

Предавао је на основним студијама Пословног факултета Универзитета „Сингидунум“ за предмете Социологија и Методологија друштвених наука и био ментор на мастер студијама. Сарађивао је са Институтом за стратешке студије Факултета за дипломатију и безбједност.

Ђоковић је био члан Удружења новинара Србије, Међународне федерације новинара и Главног одбора Европског покрета у Србији.

Сахрана ће се обавити у сриједу, 27. октобра у 14 часова на гробљу у Лазаревцу.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јбг

25.10.2021 22:22

...није имао среће...

ОДГОВОРИТЕ