Туристи из Холандије послали поруку: Стидите се!

Предивно језеро, ружно ђубре. Стидите се! Поштујте природу, одржавајте је чистом, порука је од које треба да се стиде многи јер је ову срамоту очитила породица из Холондије, са све малом дјецом, а онда на ту хрпу смећа оставила ову поруку.

Србија 25.10.2021 | 15:31
Туристи из Холандије послали поруку: Стидите се!

Да је, на жалост, разбацивање најразличитијих врста отпада на обале ријека и језера у Србији “опште мјесто”, познато је. Да путнике из иностранства кроз Србију такви призори шокирају, такође се зна, али због ове поруке коју је оставила једна породица треба да је много срамота.

Некима од тих странаца, макар били у пролазу кроз Србију, није тешко да се задрже и ђубре прикупе и одложе. Умјесто нас, а на нашу бруку.

Управо таква прича стиже из околине Врања, са обале Александровачког језера, а објављена је на Фејсбук групи “Покрет за уређење Александровачког језера”, коју су основали Врањанци забринути за судбину једног од својих некадашњих омиљених излетишта. Чије је обала, у међувремену, небригом неодговорних појединаца и нечињењем локалних власти, буквално постала дивља депонија затрпана гомилама најразличитијег отпада!

Онда се, срећом по природу, а на бруку свих оних који ђубре бацају или од њега поглед склањају, како свједочи прича у сликама објављена на ФБ страници “Покрет за уређење Александровачког језера”, на пропутовању кроз врањански крај појавила једна породица из Холандије.

– Људи који су дошли чак из Холандије са малом дјецом да одморе у камп возилу на Александровачком језеру, склањају смеће са обале и чисте језеро. Вјероватно су поред информација о језеру, којих нема нигдје, очекивали прикључак на струју и воду за своје возило, а наишли су на блато и ђубре. Ружна страна, кућно неваспитање и простаклук околних Врањанаца. “Нит’ љепше природе, нит’ бахатије управе и неваспитанијих људи” – стоји у објави “Покрета за уређење Александровачког језера”.

Посјетиоци Александровачког језера из Холандије, с друге стране, нису губили вријеме и након што су своје камп возило паркирали, затечене гомиле отпада прикупили су у џакове. Уз џакове, онима који би требали да брину о језеру и његовој природи, оставили су написане и двије јасне поруке: “Дивно језеро, ружно ђубре. Стидите се!” и “Поштујте природу, одржавајте је чистом”.

Фото: Приватна архива, уступљене фотографије

Александровачко језеро је вјештачка акумулација која се налази на 7-8 километара југозападно од Врања. Дуго је 500 метара, највећа ширина му је 250 метара, а просјечна дубина је око 2,5 метра.

Направљено је 1964. године за потребе наводњавања по систему „кап по кап“ пољопривредног комбината „Пољопродукт“, који се првобитно старао о језеру.

Језеро је некада било омиљено излетиште Врањанаца. Потом је дуго времена било запуштено, а како се поједини житељи овог подручја односе према њему и његовој природи најбоље свједоче фотографије гомила разбацаног ђубрета, прије него што их је у непланираној “радној акцији” покупила породица холандских туриста.

Група “Покрет за уређење Александровачког језера” на својој ФБ страници објашњава да њихово оснивање представља једну од мјера које локално становништво у реону Александровачког језера предузима да би убрзало власт Града Врања да након деценијске незаинтересованости за потенцијале Александровачког језера и развој излетничког туризма, да обезбиједи грађанима мјесто за одмор и рекреацију.

– Циљ групе је праћење радова на уређењу-санацији, као и контрола градског вијећа у поштовању обећања датих грађанима и утрошку финансијских средстава и покретање дијалога са грађанима. У фокусу би требало бити и подизање еколошке свијести грађана да не остављају отпад за собом јер тиме неће убрзати сређивање приобаља, већ напротив допринијети да будемо затрпани још већим ђубретом јер комунално предузеће отпад односи једном годишње – кажу у “Покрету за уређење Александровачког језера”, пише Блиц

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Муца

25.10.2021 14:35

Тако је исто прљаво на језерима Сљункаре-Карановац код Бањалуке.Нас патриотизам у правом смислу се види у односу са природом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такви смо

25.10.2021 16:00

Тако је у комплетној БиХ и гдје год кренеш по читавом Балкану.То је већ давно названо балкански примитивизам

Name

Стид ме

25.10.2021 14:48

Ми смеће а они осиромашени уранијум. Ми смеће по својој земљи, они осиромашени уранијум по туђој земљи. Ко ту треба да се стиди?? Па ми, јер их не треба ни пустити да уђу у Србију и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је стид ме

25.10.2021 15:33

Коме се не свидја,не мора да гледа.

Name

Мрки

25.10.2021 17:05

Па ако су нас они загађивали, не морамо сами себе.

Name

Ре

25.10.2021 20:24

Бркас несто

Name

Јаффа

25.10.2021 14:57

То је наша (не)култура, наш менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

25.10.2021 15:45

Ово смеће што су они скупили неће га нико однијети! Шта мислите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златне касхике

25.10.2021 16:26

Не мозе Дјоковиц све сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.10.2021 18:04

Када се ми сви појединачно очистимо нељудских особина и животињских порива тада ће и наша околина бити блистава чиста и за примјер другима

Name

нуто

25.10.2021 17:11

Нема смећа док не дође дијаспора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каки

25.10.2021 20:25

Јос мало

Name

БОБ РОЦК

25.10.2021 18:46

Ми смо патриоте ничег се не стидимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

26.10.2021 19:14

Е живим у Холандији и они нашли неком да соле памет а њихови канали пуни смећа до те мере да постоји хоби где магнетом извлаче старе бицикле, колица за самопослугу итд.Прошле године су у Ротердаму изукли не активирану кашикару коју неко фркнуо бежећи од претреса.Дакле ови самозвани зелени Србије нека неко време живе у Холандији па онда прихватају критике странаца.

ОДГОВОРИТЕ