Шмит затражио да се обрати, у БиХ стижу Палмер и Ајхорст

Седмица која је пред грађанима БиХ, према најавама међународних званичника, могла би бити кључна за даљи ток политичких збивања у БиХ.

Босна и Херцеговина 25.10.2021 | 07:50
Шмит затражио да се обрати, у БиХ стижу Палмер и Ајхорст

Први човјек ОХР-а  затражио је да се обрати у парламенту БиХ,  нуди парламентарцима два датума, 28. и 29. октобар, уз образложење да би због захтјевне политичке ситуације у БиХ тај састанак требало одржати што прије.

Он би, како је навео у свом писму, с посланицима разговарао о његовим ставовима и приоритетима за будућност, те о томе шта би било најкорисније за грађане БиХ.

Долазак у БиХ најавили су и Ангелина Ајхорст, директорица при Европској служби за спољне послове, и Метју Палмер, специјални изасланик САД за изборну реформу.

Ајхорстова је разговарала путем телефона с политичким лидерима Милорадом Додиком, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, као и с министром вањскох послова БиХ Бисером Турковић.

Изразила је снажну забринутост ЕУ у вези с политичком ситуацијом у БиХ и позвала лидере да раде заједно с више енергије и фокуса на изналажењу рјешења, кроз дијалог, компромис и потпуни повратак у институције БиХ.

"Нагласила је потребу да се престане с раздорном и провокативном реториком и дјеловањем. То се односи и на преиспитивање јединства, суверенитета и територијалног интегритета земље", саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Неизвјесно је, пак,  да ли ће парламентарци из Републике Српске присуствовати сједници проширеног Колегија Представничког дома БиХ, која је заказана за уторак у 11 сати, а с једном тачком дневног реда: "Захтјев Кристијана Шмита, високог представника БиХ, да се обрати  у овом  дому".

Денис Звиздић, предсједавајући Представничког дома БиХ, заказао је одмах сједницу проширеног Колегија, те казао да је приликом одлуке имао у виду да је високи представник битна карика у комплетном функционисању БиХ и проведби цивилног дијела Дејтонског споразума, те да вјерује да ће Шмиту бити одобрено обраћање.

Парламентарци из Републике Српске који представљају власт и опозицију у нису увјерени да ће обраћање Кристијана Шмита разријешити тешку политичку ситуацију у БиХ.

"До уторка још има времена, али како сада ствари стоје, ми се још држимо ставова НС РС. Немамо проблем да разговарамо с било ким, али у својству високог представника још не, јер ми сматрамо да тренутно не постоји именовање у складу с правилима", поручује Сњежана Бурсаћ Новаковић, шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ.

Исту поруку је имао и Небојша Радмановић (СНСД), замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, који је рекао да неће присуствовати  сједници Колегија, а ни самој сједници на којој  би се обратио високи представник, ако такву одлуку донесе проширени Колегиј.

Слично размишљају и парламентарци из опозиције у Републици Српској, па тако Мира Пекић (ПДП), посланица у Представничком дому БиХ, за "Независне новине" каже да  ће бити у  згради, али да нису донијели одлуку како ће поступити.

"Колико знам, ништа званично није стигло у наш клуб. Чекамо да видимо шта ће Колегиј рећи", каже Пекићева.

Пекићева истиче да у БиХ стижу Ангелина Ајхорст и Метју Палмер и да је то највјероватније једна дипломатска офанзива, која ће ићи и према руководству у Републици Српској, али и према политичким представницима у Федерацији БиХ.

Адил Османовић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ, за "Независне новине" истиче да је високи представник и прије требало да се обрати Парламентарној скупштини БиХ, да изнесе своје ставове и да говори о активностима које ће он предузети у мандату који је пред њим.

Додаје да би Небојша Радмановић требало да учествује на сједници проширеног Колегија и да изнесе своје ставове.

(Независне)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Коста

25.10.2021 08:18

Какве су то дилеме,има да придуствујете и активно учествујете у раду.Они посланици из РС који не буду присуствовали сједници су се отворено сврстали уз додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2021 09:40

Народна скупштина републике Српске је донијела одлуку,да се не учествује.

Name

Засто

25.10.2021 10:03

Се овдје говори оквирно и околисно о некој реторици која погорсава ситуацију? Свако десавање има своје име, засто да се казњава цијели народ, да се пријети недузним,...уосталом сваста смо презивјели, не пласимо се али је прекипило,...проци це и ово уз бозију помоц, уздам се.

Name

Хмм

25.10.2021 10:19

Коста дјаволчићу свидја ти се то име

Name

Ненад

25.10.2021 10:42

Ко год не буде присуствовао сједници не обрачунавати му дневницу за тај дан.

Name

РЕ

25.10.2021 11:31

Стање је сложено,високи је нелегитиман и сад је стварно вријеме да се томе каже доста више.С друге стране политичка сцена у РС је никад затрованија и опозиција је доведена у неугодну ситуацију.Морају да буду и за блокаде и против Шмита и опротив власти.

Name

РЕ

25.10.2021 11:50

Како да се туриста обрати,мора назад у УН по мандат.

Name

РЕ

25.10.2021 08:46

Зашто се спушташ код БиХ криминалаца, донеси тај живот нормални народу са својом најјачом функцијом у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.10.2021 09:01

Постовати господине Смит, ко недодје са било које стране одма му уведи санкције забранити бављење политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2021 11:37

Ево одмах ће. Чим му пренесу твоје наређење…

Name

Xxx

25.10.2021 12:19

Нелегалан ни слуцајно да присуствује он нема ста да трази овде. Нетееба нам протекторат.. Незнам стосе гура там гдјему није мјесто.

Name

НР

25.10.2021 09:08

Пустите обраћања и приче. Млате празну сламу. Да нас убјеђују да вјерујемо више њима него својим очима. Ако имате нешто конкретно предузмите. Крајње је вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУ

25.10.2021 09:08

Чуј "позвала лидере да раде заједно с више енергије и фокуса на изналажењу рјешења, кроз дијалог, компромис и потпуни повратак у институције БиХ". Како да раде заједно када намећете законе и рејшења кроз стране судије, тачније ваше судије. Кажети им радите, и преузмите одговорност за оно што нисте ви урадили него ми из "међународне заједнице". Стварно сте лицемјери најгоре врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

25.10.2021 09:25

Тацно тако...

Name

Ре

25.10.2021 09:34

Легендо како се договорити кад се једна страна понаша као мало дијете. Бит це како ја кажем или никако. Како се тако договорити.

Name

РЕ

25.10.2021 10:11

Морају људи наметати законе који су укинути уз помоћ тенкова и силе, ово наметање закона који су нормални у свакој европској државни ником неће скинути длаку са главе. Све ово је продукт Додикове политике.

Name

Василије

25.10.2021 09:59

Ови ликови у својим змљама немају ама баш никакав углед и утицај а знају дизати галаму у банана државицама као што је БиХ а овдје су дошли или ће доћи као излобирани ликови, који би као да дисциплинују српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

25.10.2021 10:05

Е фино , ви сте га поставили,сад тог председника ничега фино и смјените, крајње је врјеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

25.10.2021 10:53

Сву тројицу да смијените. Нема висе разговора. Ако их не смијените, агонија се наставља наредних 30 година. Тренутно је БиХ пропали пројекат ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.10.2021 16:14

Видјет цемо али мислим да би се бурле мого тамо први појавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.10.2021 20:20

Све ове странце треба напрасити и забранити им улазак у земљу

Name

Сагитариус

25.10.2021 21:46

Уколико представници из РС бојкотују ову сједницу, и небуду присутни, а наводно се декларативно залазу за дијалог, то це за госн Смита уз подрску госпође Ангеле као представника ЕУ, и госн.Палмера као представника САД, бити довољно јак аргумент да РС оптузи за опструкцију дијалога и за покусај русења уставног поретка БИХ, а самим тим и за покусај русења основних нацела Дејтонског Мировнога Споразума, након цега слиједе санкције према РС и примјена Бонских Овластења!!

ОДГОВОРИТЕ