Грађани плаћају највише цијене лијекова у региону

Грађани Босне и Херцеговине плаћају највише цијене лијекова у региону, а одговорност за то сносе сви нивои власти. Један од разлога је законска регулатива у интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека. Анализу под називом „Реална цијена лијекова“ урадило је удружење грађана „Мисли добро“.

Босна и Херцеговина 24.10.2021 | 20:34
Грађани плаћају највише цијене лијекова у региону

Проблем са цијенама настао је почетком 2017. године када је на снагу ступио Правилник о начину контроле, обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ којим је предвиђено да је максимална маржа на лијекове у БиХ 8 одсто, док је у Србији и Црној гори 6 одсто.

Због тога су лијекови у БиХ најскупљи. Примјера ради, на лијеку чија је цијена 1.000 марака, апотека у Републици Српској може зарадити 200 КМ, у ФБиХ 250, Црној Гори 180 КМ, Хрватској 100 док у Србији свега 15 КМ. Да је то заиста тако, својим примјером су нам доказали и у Удружењу жена обољелих од рака дојке Искра. 

 „Имамо искуства да жене и у пракси нам се јављају жене у метастази и које су тешко обољеле да имају разлику у цијени од 1.600 КМ на једном лијеку. Највећа разлика је на том једном лијеку који овде кошта 6.000 марака, а у Србији 4.400. Жене из Савеза се углавном сналазе у Србији набављају лијекове кад ко иде и може и тако се сналазимо“, каже Верица Тадић, Удружење жена обољелих од рака дојке „Искра“.

Анализу цијена лијекова у БиХ радило је удружење грађана „Мисли добро“.  Кажу да је садржај Правилника у односу на садржај докумената из региона највише на штету грађана БиХ, али зато највише користи апотекама које у овом случају имају принос на капитал око 30%, док се у већини случајева тај проценат креће од 8 до 12 одсто. 

 „Због тог имамо то што имамо да апотеке ничу на сваком кораку даих има преивше и да је то бизнис који поред кладионица даје највише прихода. Измјена регулативе не одговара фармацеутском лобију индустрији институције су слабе због тог лобија који је јак али ни оне нису заинтересоване иако би требале нису заинтерсоване“, каже Урош Вукић,УГ „Мисли добро“.

Ништа боља ситуација није ни са регулативом која се доноси на нивоу ентитета и кантона, а која је такође у односу на регион углавном на штету грађана БиХ и највише погодује ланцима малопродајних апотека.

Малопродајне марже које су дефинисала надлежна министарства здравља Републике Српске и БиХ су фиксне и износе 20 односно 25% док су те марже у Црној Гори 18%, а у Србији и Хрватској су диференциране на начин што је лијек скупљи прописана маржа је мања.

 „Овдје постој интересни лоби они желе да овакво стање остане, ево нпр. формирао се нови правилник на нивоу агенције, а чекало се двије године за надзорно тијело шта се ту све дешавало јер ако је нешто написано нема надзора ко ће то проводити и стално се добија на времену и стално је под морањем нешто и то су пужеви кораци напријед док инфлација и све друго чини да грађани све теже живе“, сматра Слободан Станић, бивши министар здравља.

Девет од 13 посматраних најпродаванијих лијекова у БиХ најскупљи су у региону, а одговорност за то сносе сви нивои власти. Оно што посебно забрињава јесте чињеница да надзор над тржиштем вриједним 700 милиона КМ у БиХ практично не постоји, што искључиво одговара велетрговцима и малопродајним ланцима апотека у БиХ, који у односу на  регионална тржишта, убиру највиши профит. 

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ја ја Мисли добро

24.10.2021 18:44

А прави канибалство. Ниста. Имате све и тек вас треба довести у менгеле. Европа. Русија и Кина да гледају своја посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxим

24.10.2021 19:07

ПДП предизборна кампања, Золак це спустити цијене лијекова….мислим да ниста није урадјено а фармацетуци су га и даље оставили у директоракој позивији Агенције…..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадан ја и народ

24.10.2021 19:17

2011. године имао сам инфаркт, уграђен ми је један стент. Тада на УКЦ Бања лука партиципација се плаћала 920 КМ. Довежен сам на УКЦ и ако имам тај износ остајем да ми се ради коронографија и уградња евентуално стента, а да нисам имао послали бих ме натраг. Срећа па имадох пријатеља у БЛ који ми позајми 920 КМ. Након тога прописаше лијекове, којих нигдје нема, односно има који су 300 скупљи него у Србији. Срећа близу сам границе мајке Србије, те лијекове сам набављао у Србији. Данас многима чиним услугу, без икаквог профита, купујући им лијекове у Србији, шаљући цијелм Бих. Познато је да човјек Таксиста из ТЗ једино ради, што људе довози до ЗВ и у Мали Зворник гдје људи купују по неколико пута јевтиније лијекове. Писао сам тадашњем руководству ФЗО на крају сам испао луд, јер лоби фармацеутски ради свој посао, најскупље лијекове имамо у регији. Зато апотеке ничу као печурке.

Name

XY

24.10.2021 19:19

Не отвара Апотеку свако вец привилеговани криминални појединци који имају своје ланце Апотека. Зута, Зелена, Црвена, Моја апотека итд итд. Не мозе свако добити дозволу то је пљацка ове болесне и напацене сиротиње. Гдје це вам дуса, дал мислите како це те умријети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

24.10.2021 21:11

Куповао сам један лијек 3 године и плаћао 32 КМ, увијек толико. Не знам колико је маржа, колико шта. Прије 7 дана уђем у апотеку, дајем 32 КМ и тражим тај лијек. Апотекарка узе 26, а 6 ми врати. Каже нема лијека, али узе Додиков, Шкрбићев и Шпирићев дио.

Name

Оно што није речено

24.10.2021 19:40

Зашто су Србији лијекови јефтинији: - Србија има више становника а за увозника то значи да ће брже и лакше повратити новац уложен у регистрацију и административне таксе - у Србији Фонд покрива трошак за мали број лијекова тако да већину лијекова градјани плаћају по пуној цијени - у БиХ велетрговци диктирају цијене а НЕ апотеке - Фонд апотекама у РС плаћа само набавку цијену + ПДВ без марзе/зараде тако да апотеке не зарађују на лијековима који се издају на рецепт, а највећи дио је таквих лијекова - проверите па се јавите....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

24.10.2021 19:55

Свак част апотекам које су на услузи болесним Грађанима. Дајте неки број жиро рачуна да вам уплатимо новац, да и ви имате од чега да живите, нема смисла да толико радите и да се бринете ,без икакве накнаде и зараде. Ко би рекао да у 21. вијеку има оваквих хуманитарца , да их не занима профит и зарада, људи раде онако ! Да не повјерујеш !

Name

Хахаха...

24.10.2021 21:42

Јадни ви и апотеке, што рече Хе Хе, отворите добротворни рачун, да вам удијелимо, да имате за виле у Монаку, па даље...

Name

Смизла

24.10.2021 19:58

Вецина лијекова не иде на рецепт.Иду само они најјефтинији које болесници могу и сами купити.Све остало плацају из свог дзепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.10.2021 20:21

Дај не млатите од 2017 године, задњих 20 година ми идемо у М. Зворнику да купујемо 3 и више пута јефтиније лијекове него код нас, шкрба, сања Додик енд цомпанy код нас воде фармацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оно што није рецено

24.10.2021 21:27

Посматрање ствари из свог угла, није истина.На сајту Фонда налази се листа , па сами процијените колико и који су лијекови за који дјелимично или потпуно сноси терет Фонд РС.За све осигуранике, без обзира колико издвајају у Фонд за здравствено осигурање.А да има проблема има и то много, али апотеке су задње у ланцу дистрибуције лијекова и немају скоро никакав утицај... Провјерите па се јавите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микан

25.10.2021 05:49

Добро знам да су у Зворнику скупљи лијекови од 30 до 300 % него у Србији а сто даље од границе јос је веца разлика. Све друго је само правдање и лаз.

Name

Циа снајка

25.10.2021 06:00

Друже, нетко у ланцу набавке зарађује 100,200,и 300% у односу на цијену лијека у Србији и без рецепта. Љеку који долази из Немачке, Француске итд.

Name

Смислов

25.10.2021 04:21

Лијек за хиперзензију, Хyпрессин Плус, поскупио скоро 100%. Фуј бандо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укинули дрзавне апотеке

25.10.2021 13:27

Појединци који су опљацкали здравствени систем развили бизнис и бескрупулозно пљацкају осиромасене градјане који бирају или це умријети без хране или без лијека....

ОДГОВОРИТЕ