Навала смрдибуба: Ријешите се буба које јуришају у кућу

У свијету инсеката дошло је до промјене на трону - досадне комарце који су харали љетом, с јесени су замијениле смрдибубе или смрдљиви мартини.

Занимљивости 24.10.2021 | 19:58
Навала смрдибуба: Ријешите се буба које јуришају у кућу

Због изузетно непријатног мириса који испуштају у тренутку када су угрожене добиле су помало погрдан назив - смрдибубе. Веома се лако препознају по задњем дијелу леђа који личи на штит, а њихова боја зависи од врсте и варира од браон преко зелене све до жуте са црвеним или розе шарама.

Ове бубе су свеприсутне током љета, а како се ближи зима, оне се увлаче у кућу те их често можемо наћи на свјеже опраном вешу и завјесама.

Оне угрожавају усјеве и утичу на смањење приноса, међутим нису опасне за људе, не гризу и не размножавају се у затвореном, већ само траже мјесто да презиме.

А једном када пронађу идеално мјесто, ослобађају феромоне, хемијске сигнале који маме још смрдљивих буба да им се придруже.

Одрасле смрдибубе имаја тенденцију да живе између шест и осам мјесеци. Највише се хране воћем и поврћем, највише парадајзом, паприкама и јабукама, а примијећено је да воле и блитву.

На нашим просторима живи око 200 врста ових инсеката. Наше домаће врсте нису проблем, проблем су "досељеници" из југоисточне Азије и Африке, односно инвазивне врсте као што су мрамораста и зелена етиопска смрдибуба.

Мраморасте смрдибубе имају природне непријатеље, а то су бубамаре, које једу јаја смрдибуба, а одрасле смрдибубе једу пауци и живина. Домаће смрдибубе су храна за птице и гуштере.

Ове бубе најчешће улазе кроз пукотине на фасади или у сваки простор који није добро изолован, па је потребно поправити сва оштећења како бисте спријечили њихов улаз.

Зашто испуштају неугодан мирис?

Познато је да смрдибуба пушта непријатан мирис онда када осјети опасност. Она га отпушта кроз поре на грудном кошу, у чијем се саставу налазе и алдехиди. Поједине врсте, како наводе стручњаци, садрже и цијанид. Мириси ових врста буба подсјећају на разне ствари, али имају само један циљ, да отјерају непријатеља/предатора.

На Лаосу постоји врста ових буба која се сматра деликатесом, баш због свог мириса. Припремају се тако што се суше, а затим се мијешају са зачинским биљем.

Природно средство против смрдљивих мартина:

-Прашак за пециво и вода

-Прскалица (флашица са распрскивачем);

-Прашак за пециво и вода

Уколико користите литарску флашу, требало би сипати једну до двије кесице прашка за пециво, а у зависности од величине боце сами процијените колико вам је довољно. Сипајте воду до пола, затим наспите прашак за пециво и кад "одшушти", односно када се смири реакција, напуните је до врха и добро промућкајте. Након тога можете кренути у прскање ваше баште.

Оно што се савјетује јесте да не користите старе празне флаше од санитарних средстава за чишћење или било каквих хемикалија. Ова мјешавина неће убити смрдибубе, али ће их ошамутити и дефинитивно растјерати. За потребе неког мањег врта или жардињера на тераси довољно је овим природним средством прскати једном недјељно. Уколико имате већу површину, можете сипати и у ручни распрскивач и третирати до два пута седмично.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кими

24.10.2021 18:15

Мартини су свјеж дашак вјетра у односу на смрадове из снсдеа. ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

24.10.2021 19:26

Одлична констатација.

Name

дјуро

24.10.2021 18:56

казу бабе да ове бубе доносе новац тако да им широм треба отворити врата и прозоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

24.10.2021 19:35

Јесте док их је била ријеткост видјети. Сада колико их је сви би требали бити милионери.

Name

Растко

24.10.2021 19:31

Ма сведно ми је више све,већ одавно код нас све смрди,па сам да би опстао морао да навикнем на разне врсте смрадова.Жао ми што се роди овдје а морао сам и живјети(преживљавати) на овим смрдљивим просторима.

ОДГОВОРИТЕ