ЦНН: Милиони коришћених рукавица увезено у САД

Истраживање које је трајало месецима, показује да је на десетине милиона фалсификованих и коришћених нитрилних рукавица стигло у САД, и то је, тврди Си-Ен-Ен, само врх леденог брега. Истраге се воде у САД и на Тајланду. Један од стручњака, Даглас Стајн, рекао је за Си-Ен-Ен да су нитрилне рукавице "тренутно најопаснија роба на Земљи".

Свијет 24.10.2021 | 19:32
ЦНН: Милиони коришћених рукавица увезено у САД

Даглас Стајн рекао је да у САД долази огромна количина лоших производа, и да је реч о "бесконачном току прљавих, половних и рукавица испод стандарда, а обим тога, чини се, тек сада почињу да схватају федералне власти".

Ипак, упркос потенцијалном ризику за здравствене раднике и пацијенте на првој линији борбе против короне, америчке власти су се бориле са нелегалном трговином – делом зато што су прописи о увозу заштитне медицинске опреме привремено суспендовани на врхунцу пандемије и остају суспендовани и данас, преноси Си-Ен-Ен.

У фебруару и марту ове године једна америчка компанија упозорила је две савезне агенције – Царину и Управу за храну и лекове (ФДА) да је од једне компаније на Тајланду примила пошиљке са нестандардним и видљиво запрљаним рукавицама.

Ипак, тајландска компанија је успела да испоручи још десетине милиона рукавица у наредним месецима, од којих су неке стигле тек у јулу.

ФДА је за Си-Ен-Ен навела да не може да коментарише појединачне случајеве, али додаје да је предузела "одређене кораке да пронађе и заустави оне који продају неодобрене производе користећи искуство у истраживању, испитивању и прегледу медицинских производа, како на граници тако и унутар домаће трговине".

Повећање потражње током 2020. године 

Почетком 2020. године потражња за личном заштитном опремом била је на врхунцу, док је пандемија коронавируса завладала светом. А цене нитрилних рукавица су остале високе. Медицинске нитрилне рукавице обично користе лекари и здравствени радници приликом прегледа пацијената. ФДА забрањује употребу латекса у праху у здравству, док су винилне рукавице нижег квалитета чешће у индустријским окружењима и руковању храном.

Рукавице, произведене скоро у потпуности у јужној и источној Азији, ослањају се на ограничену понуду природне гуме, високо специјализоване фабрике и стручност у производњи. Повећање понуде није могло да се деси брзо и о производњи поузданих, етаблираних брендова говорило се годинама.

Владе и болнички системи покушали су да добију оно што им је потребно, а десетине сумњивих компанија које желе да остваре брзи профит виделе су прилику.

Телефонски позиви и жалбе клијената

Крајем прошле године Тарек Киршен, бизнисмен из Мајамија, наручио је од једне тајландске компаније рукавице у вредности од око два милиона долара, које је потом продао америчком дистрибутеру.

"Почињемо да добијамо телефонске позиве од клијената који су потпуно узнемирени, и знате, вичу и вриште на нас говорећи: 'Хеј, преварили сте нас'", присећа се Киршен.

Када је други контејнер стигао у Мајами морао је, додаје, и сâм да види производе.

"Ово су биле коришћене рукавице. Опране су, рециклиране. Неке су биле прљаве, неке су имале мрље од крви. На некима су били маркери са датумима од пре две године... Нисам могао да верујем својим очима", рекао је Киршен.

Киршен каже да је вратио новац својим купцима, одложио рукавице на депонију и обавестио ФДА у фебруару 2021.

Напомиње да се рукавице које је наручио нису користиле у медицинским установама, али анализа евиденције увоза коју је урадио Си-Ен-Ен показује да су други амерички дистрибутери увезли од те компаније са Тајланда скоро двеста милиона рукавица.

Није јасно шта се догодило са тим рукавицама након што су ушле у земљу, преноси Си-Ен-Ен.

(ЦНН/РТС)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Q

24.10.2021 19:44

Еколоски … рециклаза … уместо да подрзе они …

ОДГОВОРИТЕ
Name

24.10.2021 21:23

Тако је вицо увозио скарт пелене.

Name

ЈА

24.10.2021 19:47

БА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рст

24.10.2021 20:01

Ови наси са кисеоником су мала маца... америма увалили 200 милиона контаминираних рукавица... ма хаос је у цитавом свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

24.10.2021 22:05

Само сто Амери неце промијенити закон да би легализовали криминал. Ситница...

Name

Едге

24.10.2021 20:18

Ако Амери добијају сецонд ханд, ко зна какве су код нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИГИ

24.10.2021 20:22

Н.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

24.10.2021 21:31

А Кондоми се производе у индији, Бангладешу, Кини, Индонезији.... колико је тек њих кориштених !

ОДГОВОРИТЕ