Како је пао најмоћнији наркобос након Ескобара?

Колумбијске оружане снаге ухапсиле су тренутно најмоћнијег кријумчара дрогом од смрти злогласног Пабла Ескобара.

Свијет 24.10.2021 | 15:53
Како је пао најмоћнији наркобос након Ескобара?

Даиро Антонио Усуга, познат као Отониел, лидер моћног картела Цлан дел Голфо (Заливског клана), ухапшен је у џунгли.

Власти су саопштиле да су обавјештајци предвођени САД и Британијом осигурали довољно информација захваљујући којима је више од 500 војника и припадника колумбијских специјалних снага заскочило Отониела у џунгли у покрајини на сјеверозападу земље и пробило осам прстенова чувара који су га стално пратили. 

У акцији кодног имена "операција Озирис" погинуо је један полицајац.

"Отониел је био најстрашнији кријумчар дрога на свијету, убица полиције, војника, друштвених вођа и врбовање дјеце", рекао је колумбијски предсједник Иван Дуке након хапшења злочинца.

"Овај ударац упоредив је само с падом Пабла Ескобара 1990-их", додао је Дуке.

Клан дел Голфо је био страх и трепет на сјеверу Колумбије јер нису презали ни од чега да би остварили контролу над средишњим рутама кријумчарења кокаина из Централне Америке у САД, преноси Јутарњи. 

Америчка влада га је давно ставила на листу најтраженијих и нудила пет милиона долара награде за хапшење.

Први је пут осуђен још 2009. године на суду на Менхетну за илегалну трговину наркотицима, али и за подршку радикално десним парамилитарних групама које је САД декларисао као терористичке.

Касније је осуђен због уношења 73 метричке тоне кокаина у САД у периоду од 2003. до 2014. године преко Венецуеле, Гватемале, Мексика, Панаме и Хондураса. Касније су томе додата убиства полицајаца и сексуално злостављање дјеце и младих.

Каријеру је, с братом Хуаном Диосом, почео као борац у љевичарској герилској групи Војска народног ослобођења. 

Нису их водили идеолошки пориви па кад је Војска 2006. године потписала мировни споразум с владом, Отониел и брат су то одбили, одметнули се у криминално подземље и почели да воде операције у стратешкој регији Голфо де Урабá на сјеверу земље. 

По топониму је касније картел добио име. 

Из Голфо де Урабá креће већина пошиљки кокаина према сјеверу. Касније ће почети да подржавају десничарке герилске групе.

Брат је био први лидер криминалне организације, али је убијен 2012. године у рацији на саму Нову годину. Отониел се спасио и преузео картел.

Он и његови крволоци су брзо дошли на глас као бруталне убице и злостављачи прије свега дјевојака. 

Процјењује се да је у тренутку хапшења Цлан дел Голфо имао око 1.200 припадника од којих је већина врбована из радикално десних парамилитарних група. А дјелују у 10 од 32 колумбијске покрајине.

Осим основног бизниса, дроге, бавили су се и илегалним рударењем, а подручје на којем су дјеловали су контролисали насиљем: локални лидери који би им се супротставили су нестајали. Зарађивали су и од изнуда. Досег им је био широк, чланови групе су били хапшени у Аргентини, Бразилу, Хондурасу, Перуу и Шпанији.

Америчко Државно тужилаштво је клан прогласило "тешко наоружаном, изузетно насилном криминалном организацијом".

Нигдје без специјалног душека

Тежак ударац била је операција "Агамемнон" 2016. године у којој је ухапшен велик број Отониелових сарадника, а власти су нанијеле тешке ударце финансијском систему клана. Тада почиње стално бјежања.

Као и сваки мафијаш, Отониел се скривао по удаљеним руралним дијеловима земље, у џунгли, мијењајући куће у којима спава сваке ноћи. Али је уз њега стално морао бити ортопедски душек на којем је спавао због повреде леђа, дисторзије диска.

Куће у којима је боравио нису биле палате, али су имале сателитске антене, а полиција би у њима налазила скупоцјене парфеме, бирана пића и храну.

Годинама се успјешно скривао јер је у регији Урабá био страх и трепет па су снаге сигурности биле немоћне у покушају да га лоцирају. Користио је и дресиране псе који би га алармирали ако би се појавила особа коју нису познавали. Власти су се успјеле да се докопају једног од паса и обуче га да тражи Отониела.

Готово изненађујући је био видео који је објавио годину дана касније кад је у земљу долазио папа Фрања. Затражио је да се и његовој групи омогући да положи оружје и демобилише у склопу мировног процеса који је влада покренула с ФАРЦ-ом (Револуционарне оружане снаге Колумбије). То влада није прихватила. Једно су побуњеници, сасвим друго брутални злочинци.

Тамни облаци над кланом почели су да се назиру у марту ове године кад је ухапшена Нини Јохана Úсуга, Отониелова сестра. 

Она је била задужена за управљање средствима која су стизала од "посла", а примарни је посао био опрати "прљав" новац. Тај је посао преузела 2015. године након што је ухапшена Бланка Сенобиа Мадрид Бењумеа, "Ла Флака", мршавица, Отониелова партнерка.

Рођак Харлисон Úсуга је био задужен да брине о рутама којима се дрога транспортовала из Средишње Америке и одржавао је везе с мексичким картелима. И он је ухапшен 2015.

У јулу ове године колумбијске снаге безбјдносто су, у сарадњи с Панамом и САД, заплијениле 5,4 тона кокаина који је припадао Отониелу. То је био тежак ударац. Хапшење је наставак успјешног низа операција. И врхунац.

Стручњаци потврђују важност хапшења упозоравајући на могуће насилне посљедице и унутрашњу борбу за мјесто које је држао Отониел.

Истичу, ипак, да ће операција бити мањи ударац кокаинском бизнису него Ескобарово јер је сада битно фрагментиранији него у доба легендарног криминалца.

Серхио Гузман, директор фирме Анализа ризика у Колумбији, сматра да ће се ускоро појавити нови лидер који ће бити још и гори.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ђорђе

24.10.2021 14:24

Нека се за хапшење, народно, припреми Додик, оловком. Одговарати за све, и полтрони сви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.10.2021 14:28

Наши су жешћи, осим дроге и рударења баве се и грађевином и асфалтирањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

24.10.2021 15:45

И политиком.

Name

Они су хришћани и Католици...

24.10.2021 14:40

Зар је то хришћанство? Ми нешто о муслиманима како су заостали а хришћани наоредни... Из дана се доказује да смо лицемјерни и ужасни, сви хришћани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риј3ц

24.10.2021 15:56

Вјера нема везе с тим, искрених тј правих вјерника муслимана, католика, православаца је веома мали број, све су данас вјерници на батерије и из користи. Вјерник не мозе бити ако краде, лазе, убија... Па сад ви процијените колико је правих вјерника.

Name

ма какви хрисцани

24.10.2021 17:46

то су људи индијанци и веома интелигентан народ некад био али империјалисти и крстаски ратови инистисе ту културу односно цивилизацију. серем се на хрисцанство и све остале вјеронауке са својим сарлатанима и бајкама сто испирају мозак вецинама.

Name

Добој

24.10.2021 15:19

Док их не поцну вјесати јавно, умјесто сто се с њима сликају за магазине неце ниста боље бити. Ухапсе једног декларативно да би поставили другог за сефа клана. Не постоји мафија нити наркодилер, постоји само дрзавна организација свега тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

24.10.2021 15:48

Па гдје је полиција спалила дрогу нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

24.10.2021 17:12

Нашли га преко аута, купио у Крамару ?

ОДГОВОРИТЕ