Грађани ЕУ напустили Стразбур разочарани политичарима

"Нико од политичара није међутим ништа коментарисао након тог нашег излагања, нити се осврнуо на закључак. Није било никакве расправе. Безвезе смо се мучили", напомиње Драган Воларевић, један хрватски грађанин који је учествовао на седници у парламенту.

Свијет 24.10.2021 | 11:31
Грађани ЕУ напустили Стразбур разочарани политичарима

У Стразбуру је боравило 80 грађана из земаља ЕУ како би политичарима из националних парламента и европских институција представили ставове о темама попут миграција, здравства, привреде и жаштите околине, али су изашли из Европског парламента уверени да их политичари уопште нису слушали, пише Хина.

О тим темама је, како се наводи, 800 насумично одабраних грађана водило међусобну расправу на том истом месту током септембра и октобра.

"Имали смо мало времена и простора да изнесемо своје мишљење политичарима", каже грађанка из Хрватске Дајана Милинковић која је представљала 200 европских грађана с темама миграција и ЕУ у свету и додала да се све изгубило у флоскулама политичара који су имали више времена за говоре, преноси агенција.

Грађанима који су стигли у Европски парламент у петак речено је како ће њихових 20 представника имати два минута да изнесу закључак.

"Нико од политичара није међутим ништа коментарисао након тог нашег излагања, нити се осврнуо на закључак. Није било никакве расправе. Безвезе смо се мучили", напомиње Драган Воларевић, још један хрватски грађанин који је учествовао на седници у парламенту.

Италијани који су дошли у Стразбур жалили су се на организацију, а незадовољство су јавно изразили и Холанђани и Ирци.

"Грађани су се јако разочарали и критиковали су читаву седницу", каже холандски новинар Симон Тромел.

Током затворених радних састанака у сврху припреме за главну седницу, политичари су прекорачивали време које су добијали за јављање.

"Грађанима напросто није дато довољно времена. Осећају да их нико не схвата озбиљно", истиче Тромел.

У главној просторији која је предвиђена за расправу истакнут је био натпис "Будућност је у твојим рукама", али присутни грађани сумњају у истинитост те пароле.

"Ово није било оно што су грађани очекивали", прокоментарисала је италијанска новинарка Сара Нумико.

Неки политичари, како се наводи, напустили су пленарну седницу пре завршетка, а неки одмах након што су "одрадили свој минут или два", што грађани сматрају одразом непоштовања.

Око 70 одсто грађана Европске уније у августу је рекло да није задовољно начином на који ЕУ тренутно функционише, како је показала анкета агенције за истраживање јавног мњења Ипсос.

Грађани широм ЕУ осећају да немају утицаја на доношење одлука, због чега расте евроскептицизам, па су три институције - Европска комисија, Савет ЕУ и Европски парламент, покренули серију расправа под називом "Конференција о будућности Европе" како би грађани изнели своје коментаре и предлоге.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.10.2021 10:26

Политичари, тајкуни и мафијаши...највеће зло за човјечанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.10.2021 10:33

Политицари корумпирани са својим прљавим тајкунима подобнима кумовима родбином прљавим капиталом покуповали потковали уцијенили гласацку масинерију као покрице за свој ктиминал изнад законааа су ЗЛО 21 вијека!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммм

24.10.2021 10:42

Чини ми се да је ЕУ у озбиљној кризи, да не кажем пред распадом : Велика Британија, Пољска итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.10.2021 11:02

Кад схвате да политичари служе јако мали број супербогатих људи на врху пирамиде који им дају глобалне смјернице а не грађане који их бирају на избораима, биће им лакше да то прогутају.

ОДГОВОРИТЕ