Скупштина је неосвојива тврђава, а Српска заштићена

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

Република Српска 24.10.2021 | 10:16
Скупштина је неосвојива тврђава, а Српска заштићена

- Народна скупштина увијек мора бити мјесто очувања тих вриједности. Само тако је она неосвојива тврђава, а наше чедо - Република Српска заштићена и вољена - поручио је Караџић поводом 30 година постојања и рада Народне скупштине.

Он је напоменуо да демократије нема без парламента.

- Прије избора 1990. године, током промјена Устава БиХ амандманима смо тражили да се уведе Вијеће народа. Тадашњи предсједник Скупштине Златан Каравдић нас је одбио, јер би то, како је објаснио, значило федерализацију БиХ - подсјетио је Караџић.

Према његовим ријечима, Каравдић није рекао зашто би то било лоше и како то да је Србија федерализована, да је Југославија конфедерализована до распада, а БиХ не уводи структуру која је уобичајена у вишенационалним земљама.

- Обећао је да ће увести Савјет за националну равноправност који је у Уставу био и остао "мртво слово на папиру" - као што се и данас изигравају сви споразуми. Свијет безуспјешно покушава да опстане у таквој "бесудној" ситуацији, гдје ништа није гарантовано и гдје се све може изиграти - оцијенио је Караџић, један од оснивача СДС-а.

Он је напоменуо да је дуго трајала борба Срба за очување мира у Босни, цијеле 1990. и 1991. године, а онда је Скупштина БиХ срушила и посљедње наде прегласавањем на питањима из Устава, на којима нигдје у свијету нема прегласавања.

- Једини ненасилан одговор на то уставно насиље било је формирање парламента Срба у БиХ. Потез су оправдали. Осим два, три изузетка, сви српски посланици из свих партија и свима њима припада заслуга и захвалност, јер су остали вјерни народу по сваку цијену. Овај народ то заслужује - рекао је Караџић.

Он је истакао да је српска Скупштина одмах запажена у међународној заједници, а кад је неуставно донесена одлука да БиХ тражи независност, српска Скупштина је опет демократски одговорила - није инсистирала на праву вета, него је формирала Републику и свој народ изузела из тог уставног насиља.

- Иако нисмо подржани ни од кога у свијету, то је имало велики, пресудан значај. /Роберт/ Бадинтер је већ половином јануара 1992. године обуставио аутоматско признавање БиХ закључком да Срби тамо имају своју републику и да БиХ није у истој позицији као Словенија и Хрватска - подсјетио је Караџић.

Зато је, додао је он, основана подконференција Европске заједнице за БиХ, такозвана Карингтон - Кутиљерова конференција која је дала исте резултате као и Дејтон.

- Тиме су легитимисане све одлуке наше Скупштине, иако нас нико није подржао, али нико није могао ни да оспори. Били смо поучени искуствима из вјековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успјеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора" - навео је Караџић.

Схватили смо, истиче Караџић, да "идеални удио" у власништву БиХ није решење и да треба реално утврдити шта је чије, на којим просторима су три народа суверени.

- Да смо тако урадили са просторима Јужних Словена и након наших победа у оба балканска и оба свјетска рата, са више права и више правде, Срби би имали дефинисану своју територију и избјегли би страдања, избјегли би два геноцида из свјетских ратова. Овога пута је било другачије. Зашто? Зато што нису у питању била непокорена племена и оружане групе, него је то био народ са својим институцијама које су и противници морали да уваже - указао је Караџић.

Колико год се незаконито и насилно мијењао тај међународни споразум из Дејтона, рекао је Карџић, посљедња одбрана је Народна скупштина у којој свако може добити аутентичан став народа и црвену линију испод које се неће и не може ићи.

- То се тиче наших права, уобичајених и у сличним уставима и потврђених у Савјету безбједности УН и нико не може да у име својих неправних тежњи оспорава нама права за која не би дозволио да му буду оспоравана. Народна скупштина је учинила јасним да ништа није важније од народа и његових праведних тежњи за мирним животом и остваривањем природних потенцијала. То није ништа више од права која се признају и другима - навео је Караџић.

Он је поручио да српски народ може да буде поносан на јединство које је постигао и на своју Скупштину чије је заједничко чедо Република Српска.

- У тој Скупштини је од првог дана успостављена једнакост и слобода, одњегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро дјелује - навео је Караџић.

Он је истакао да Народна скупштина увијек мора бити мјесто очувања тих вриједности.

- Само тако је она неосвојива тврђава, а наше чедо - Република Српска заштићена и вољена - рекао је Караџић, чију је изјаву Срни пренијела његова кћерка и потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић.

(Срна)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

РЕ

24.10.2021 08:37

Народ и борци у РС сво вријеме таоци лопова који су крали за себе у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

24.10.2021 13:18

Јесте у затвору, он поштено служи своју казну, за разлику од неких, којима је итекако мјесто у затвору.

Name

БАЊА ЛУКА

24.10.2021 09:33

ПРЕДСЈЕДНИЧЕ ВИДИ СЕ ДА НИСИ У ТОКО И ДА НЕ ПРАТИШ ДЕШАВАЊА У НАШОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ. ДАНАС ОНА ЈЕ ЛЕГЛО КОРУПЦИЈЕ, ИНТЕРЕСНИХ КРИМИНАЛНИХ РАДЊИ, ИНСТРУМЕНТ ЗАШТИТЕ НАЈВЕЋИХ КРИМИНАЛНИХ РАДЊИ, ОД УБИСТАВА ДО ПЉЧКАЊА НОВЦА КОЈИ СЕ МЈЕРИ МИЛИЈАРДАМА ЕУРА.... ЧАСТ ПОЈЕДИНЦИМА УГЛАВНОМ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ... САДАШЊА СКУПШТИНА ШТИЋЕШИ КРИМИНАЛ РАДИ НА НЕСТАНКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

24.10.2021 16:48

Како тада тако и сада,сјетимо се ако се моземо ицега сјетити.

Name

БОY

24.10.2021 09:36

Е видиш та скупштина је постала мјесто гдје се један човјек спрда са народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заблуда

24.10.2021 11:00

Ова Скупстина је та тврдјава, али срусена и разорена, мјесто у којем не станује цаст, правда и одговорност, она је гнијездо безакоња и изигравања, односно издаје националних интереса,...она је све, само није оно сто треба да буде. Свако засједање је ријалити, са играма без граница, једним сценаристом, који је и резисер изигравања народа, брука и срамота назива институције, ругање погинулим, рањеним, преосталим зивим...

Name

Сагитариус

24.10.2021 09:50

Све сто је овдје наведено је неоспорно, и тацно, постоји међутим и друга страна медаље која се не спомиње у овом коментару, а то је цињеница да су се и у току рата, док су борци гинули појединци на власти бескрупулозно богатили сверцовањем горива и разних других дефицитарних роба, сто је свакако бацило тамну сјенку, на прилике у РС, и створило остро раслојавање у друству, како тада, тако и данас, постоје подјеле на оне који власт злоупотребљавају зарад лицних интереса, и бескрупулозног богацења, на незаконит нацин. А борци и народ који су најзаслузнији за стварање РС, налазе се у данас, толико година послије рата, на друственим маргинама, на рубу егзистенције и на прагу опстег сиромаства!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

24.10.2021 10:47

Браво за коментар, све тачно. Ни они нису баш ријешили борце одма после рата. Нешто су и дали и урадили што су ови поништили.

Name

Бобан

24.10.2021 09:54

Мој радоване нема скупстине дуго времена лопови управљају скупстином гледајуци у највецег лопова и дезертера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.10.2021 10:55

И у рату и у миру Скупстина је била пуна лопова партијаса који су борацку категорију и народ опљацкали и у рату и постратнооо!! А изнад закона до данданас!!! Покривени партијама и покраденим изборима купујуци папке поткованее уцијењенеее радним мјесткм дебелоо се окористили и у рату и у миру!скупстина и све институције су заробљенее од корумпираних политицара и њихових прљавих тајкуна са прљавим капиталом!! Зло невидјеноооо!!!! Пљацка је у рату поцела и траје до данас!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда би

24.10.2021 11:09

Била би неосвојива да је нису преузели лопови и неписмени на челу са Медлининим дашком вјетра који је мутирао у цунами па руши све пред собом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕДСЕДНИЧЕ!

24.10.2021 11:49

Скупштина није она коју сте нам оставили. Часну, неокаљану и поносни институцији наше Републике Српске! Додик када је дошао уз помоћ НАТО тенкова на власт све је обезвредио и уништио. Све је себи починио и присвојио и то све уз помоћ западниг олоша и њихових кредита. Када је он дошао до данас веће зло српски народ није задесио. Окрузен је пропалицама, неписмени корумпираним клошарима. Које размислио својом главом, васпитан иоле, редовно образован и признат у друштвеној заједници, њега су склонили или уклонили. ПРЕДСЕДНИЧЕ НЕКА ВАС БОГ ЧУВА И ДА НАМ БУДЕТЕ ЗДРАВИ И ЖИВИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живио нам Ти

24.10.2021 12:55

Још макар 100 год

Name

БОБ РОЦК

24.10.2021 13:02

Рече ли ти Сања да је од свега тога остало само Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

24.10.2021 14:22

Ово је све бурлетово масло и теxт.А овај сто се представља теxтописцем це свакако струнути у самици негде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.10.2021 15:07

И овај је некада својатао Републику Српску са собом као и овај данас. Мислио је, као и овај данас, кад оде он нема више ни нас ни Републике Српске. Захебали се и један и други и све више ми један на другог личе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

24.10.2021 15:09

Да је ово рекао Шешељ или Биљана Плавушић ја би аминово сваку твоју ријеч.Људи који стоје иза своји дијела па била она лоша,или добр могу да паметују,а ти који си се кријо по Србији као пацов,остани ту гдје јеси и пусти људе да живе на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ти си

24.10.2021 15:25

...сарађивао са Бобаном 1992-1995 и молио Туђмана да не напада РС током "Бљеска" и "Олује" И како се ВРС неће мијешати у ту ВПА. Караџић И Младић су издајници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

24.10.2021 18:21

?????