Меркел поручила: Мог насљедника чека велики посао

Канцеларка Ангела Меркел је изразила забринутост због стања у Европској унији. Многи неријешени проблеми слабе ЕУ према споља. У правном спору са Пољском мора се избјећи конфронтација.

Свијет 23.10.2021 | 22:05
Меркел поручила: Мог насљедника чека велики посао

Завршетак сусрета на врху ЕУ се претворио у срдачан опроштај од њемачке канцеларке Меркел. Шефови држава или влада ЕУ испратили су Ангелу Меркел дугим аплаузом. Приказан је и видео њених најупечатљивијих наступа попраћен музиком. Чуо се говор у којем се сусрет на врху ЕУ без Ангеле Меркел чини као Париз без Ајефлове куле или Рим без Ватикана. Ту је био и поклон, скулптура која представља Савјет Европе.

Сљедећи сусрет на врху је у децембру и на њему ће, по свој прилици Њемачку представљати нови канцелар Олаф Шолц.

Ријечи хвале су се чуле са свих страна. Сама Ангела Меркел је бирала мање емоционалне ријечи кад се обратила новинарима послије дводневног самита. Она напушта европску сцену у ситуацији која је брине, рекла је и упозорила да 27 држава чланица морају да продубе разговоре како би одредиле будући курс и спријечиле унутрашње сукобе, пише ДW.

ЕУ каска

Канцеларка је истакла да Европска унија мора значајно да убрза темпо ако жели да склапа трговинске споразуме са другим државама. Борба за иновације са другим земљама као што су Кина и САД, значајно је интензивирана у посљедњих 20 година.

Иако међу учесницима самита није било неслагања око стратегије дигитализације ЕУ, "Европа више није најиновативнији континент", критиковала је она. Све у свему, у ЕУ има много посла који чека њеног насљедника, новог канцелара у Немачкој.

Судски процеси нису рјешење

На конференцији за новинаре и самиту ЕУ доминирала је још једна тема: спор око владавине права у Пољској. Суд је прогласио чланове уговора ЕУ некомпатибилним са пољским уставом. Шефови држава и влада су два сата разговарали о најновијој пресуди пољског уставног суда и посљедицама - мирно, али јасно, како је речено.

Док Пољска не поништи реформу свог правосуђа Брисел задржава помоћ за сваладавање посљедица пандемије у укупном износу од 36 милијарди евра. Осим тога, Комисија ЕУ може да искористи и нови механизам за смањење финансија у случају кршења владавине права. Земље Бенелукса и Аустрија захтијевале су тврђи курс према Пољској.

Међутим, канцеларка је јасно ставила до знања да се и даље ослања на дијалог. У принципу, постојала је воља за тражењем политичке расправе. Она се стога састала са пољским премијером Матеушом Моравјецким како би посредовала. Иако ЕУ има непобитне правне принципе, не ради се овдје о предузимању акција против Пољске. Меркел је водила кампању за више разумијевања за Пољску у којој национални идентитет игра важну улогу и рекла: "Не можемо да рјешавамо политичке разлике на суду."

ЕУ неће плаћати за бодљикаву жицу

Ангела Меркел је изразила забринутост због мигрантске политике ЕУ. Власти Бјелорусије авионима довозе људе из Сјеверне Африке и са Блиског истока како би их послале даље на запад. Посебно су погођени директни сусједи Литванија, Пољска и Летонија и то су земље које воде кампању за тврђи однос против режима Александра Лукашенка и такође желе да подигну утврђене баријере на спољним границама.

Предсједница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен одбија такве захтјеве: ЕУ није ту да би плаћала бодљикаву жицу и зидове.

Канцеларка је позвала на бољу координацију између држава ЕУ у политици према избјеглицама.

"То је нешто гдје смо, наравно, увијек рањиви споља", појаснила је она. У том погледу, добро је што су се шефови држава и влада послије вишечасовних преговора коначно усагласили око завршне декларације. Према тексту који је сада усвојен, ЕУ пријети Белорусији даљим "принудним мјерама".

Климатски циљ до 2050

У једној другој области, ЕУ још увијек стагнира. Учесници самита нису могли да се договоре о заједничким мјерама за смањење високих цијена енергената. Већина земаља ЕУ већ је одговорила директном помоћи за домаћинства и компаније.

Међутим, чланице ЕУ се нису могле договорити о далекосежнијим мјерама. Према одлуци, чланице желе да држе на оку тржишта електричне енергије и гаса, као и трговину емисијама ЦО2 у ЕУ. Комисија треба да процијени да ли је потребно више прописа. Упркос актуелној дискусији, Меркел је јасно ставила до знања да не би требало одустајати од циља - да ЕУ постане климатски неутрална до 2050. године.

(ДW)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.10.2021 05:57

Ех, да су то највећи проблеми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х20 и ЦО2

24.10.2021 07:36

Проблем је то све оцитији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

24.10.2021 07:58

Добила аплауз а сама рекла да оставља катастрофално стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.10.2021 13:08

Као што и Додик опсује некоме матер, а руља падне у транс.

Name

Лука

24.10.2021 11:41

Док хазари буду одлучивали о судбини свијта, свијет ће све више пропадати. Њемачка империјалистичка глад никада неће престати нити ће помоћи човјечанству. Тешко онима који нијемце сматрају пријатељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.10.2021 06:27

Памтиће њу генерације Њемаца дуго дуго.....

ОДГОВОРИТЕ