Џонсон прогласио крај пандемије, а бројке расту

У децембру прошле године, док се први од неколико забрињавајућих сојева вируса корона ширио Уједињеним Краљевством, премијер Борис Џонсон донио је непопуларну одлуку да поквари божићне планове милионима Британаца.

Свијет 21.10.2021 | 21:30
Џонсон прогласио крај пандемије, а бројке расту

"Жртвујемо прилику да видимо своје ближње овог Божића како бисмо боље заштитили њихове животе и како бисмо их могли видјети на Божић у будућности", рекао је тада Џонсон, предузимајући корак који му је могао одредити политичку каријеру.

Британија у протекле двије седмице има више случајева од Француске, Њемачке, Италије и Шпаније заједно
Десет мјесеци касније, однос Велике Британије према ковиду 19 промијенио се до непрепознатљивости. Готово сва енглеска ограничења укинута су у јулу, а окупљања и угоститељски сектор потпуно су отворени. Џонсон је позвао Британце да "науче живјети с овим вирусом", пише ЦНН.

Међутим, делта сој, заразнији од алфа соја који је покварио божићне празнике прошле године, није нестао.

Велика Британија ћутке подноси устрајно високу стопу заразе, хоспитализација и смртности у поређењу с остатком Европе. Британија је у посљедње двије седмице имала готово 500.000 заражених, само у понедјељак готово 50.000, више него Француска, Њемачка, Италија и Шпанија заједно. Велика Британија је у уторак саопштила о 223 смртна случаја, што је највећи дневни број од почетка марта.

Џонсон је поступио друкчије од већег дијела Европске уније.

Док су бројне земље на европском континенту увеле ковид потврде, Енглеска је зауставила свој првобитни план о томе. Ношење маски, социјално дистанцирање и друге мјере у Британији више нису законски обавезне.

То је у супротности с далеко строжим мјерама у неколико европских земаља, гдје су потребни докази о вакцинисању или негативан тест за посјете баровима и ресторанима или за рад у више сектора, укључујући и здравство.

Британске болнице су близу колапса. Епидемиолог: Ово је посљедица отварања свега
Болнице у Великој Британији сада су близу поновног попуштања под притиском нових пацијената.

Успјех вакцинације почетком кампање могао би бити нарушен колебљивим увођењем треће дозе и вакцинисањем дјеце.

"Посебна политика доводи до посебних исхода. Врло је предвидљиво. Ово је посљедица отварања свега.

Приближавамо се зими, стање ће се само погоршати", рекла је за ЦНН Деепти Гурдасани, епидемиолог са Универзитета "Qуеен Марy" у Лондону.

Могло би доћи до поновног увођења одређених мјера.

Почели разговори о "плану Б", новом сету мјера

Џонсонов портпарол признао је у понедјељак да предстоји изазовна зима, а премијер је одбио да искључи враћање обавезног кориштења маски или јача ограничења ради заштите Националног здравственог система (НХС) у идућим недјељама. Многи стручњаци, укључујући и Џонсонове властите здравствене званичнике, траже хитнију промјену приступа.

НХС Цонфедератион, која представља пружаоце здравствених услуга, позвала је у сриједу Владу да прихвати скуп мјера назван "план Б", који ће укључивати европске ковид потврде и обавезу ношења маски. Али Влада је засад одбацила тај потез, тврдећи да помно прати податке о случајевима.

"Постоји читав низ начина у којима се разликујемо од западне Европе и остатка свијета. Видјели смо у другим европским земљама да колективне мјере чине велику разлику. Требало би да се запитамо јесмо ли у праву. Нема доказа да јесмо", рекао је Мартин МцКее, професор европског јавног здравља на Лондонској школи за хигијену и тропску медицину.

Шта је с вакцинацијом?

Покретач британског оптимизма током ове године био је програм вакцинисања, који је надмашио већину земаља у својим почетним размјерима и поставио наратив за оно што је Џонсон приказао као тријумфални излазак Британије из пандемије.

Али, сада се Велика Британија труди да понови те почетне успјехе покушавајући вакцинисати адолесценте и увести трећу дозу за старије и угрожене особе.

"Увођење треће дозе у Енглеској не успијева држати корак с прихватањем прве и друге дозе вакцине. Јасно је да је убрзана примјена треће дозе неопходна за смањење притиска на здравствени систем и смањење броја смртних случајева повезаних с ковидом ове јесени и зиме", упозорио је у понедјељак Јохн Робертс, јавноздравствени консултант.

Више од мјесец дана након увођења треће дозе, мање од половине двапут вакцинисаних старијих од 80 година вакцинисало се и трећи пут. Процјењује се да ће тренутним темпом 22 милиона људи из ризичних група бити трећи пут вакцинисано тек крајем јануара, упркос почетним обећањима Владе да ће програм завршити прије зиме.

Вакцине и даље смањују број пацијената обољелих од ковида 19 којима је потребно болничко лијечење, али слабљење имунитета чини темпо увођења посебно важним. Већина старијих од 40 година у Британији изворно је вакцинисана домаћом вакцином Оxфорд-АстраЗенеце, чија се учинковитост против делта соја показала слабијом од вакцине Пфизера и Модерне.

Једна је студија Публиц Хеалтх Енгланда (ПХЕ) открила да је заштита од инфекције пала са 66,7% на 47% након 20 недјеља, у поређењу с падом са 90% на 70% за Пфизерову вакцину. Друго ПХЕ-ово истраживање показало је да је учинковитост АстраЗенеце против хоспитализације због делта соја пала са нешто изнад 90% на нешто мање од 80% након 140 дана, док је њена учинковитост против смртног исхода остала близу 90%. Пфизер је остао изнад 90% у оба мјерна податка.

Стручњаци: Било је порука да је пандемија готова, људи онда мисле да се не морају вакцинисати

Многи стручњаци за недостатак замаха у вакцинисању Велике Британије криве мјесечна позитивна увјеравања Џонсонове владе.

"Све Владине поруке и радње указују на то да смо изван опасности", рекла је Гурдасани. "Било је много порука да је пандемија у суштини готова, па су многи људи помислили да није потребно замарати се вакцинисањем", додао је МцКее.

Постоје забринутости и на другом крају добног спектра. НХС ради на вакцинисању старијих од 12 година како би се избјегло понављање распрострањеног преноса у школама који је пореметио наставу у јуну и јулу.

Тај програм у почетку није био најбоље прихваћен, усљед опречних савјета научних тијела. Док је, на примјер, Француска у јуну почела вакцинисати све млађе од 18 година, британска је влада тек у септембру прихватила тај приступ. Тек 1,2 милиона тинејџера досад је примило једну дозу вакцине, а само је 260.000 британских тинејџера потпуно вакцинисано.

"Проблем није у томе што се адолесценти не желе вакцинисати. Постоји много оних који заиста желе вакцину, али им се то још не нуди у школи", рекла је Гурдасани. Школе су се жалиле на мањак особља за вакцинисање, а због кашњења у допуштању адолесцентима да дођу у националне центре за вакцинисање довело је до тога да Енглеска заостаје за Шкотском у вакцинисању ове добне групе.

Стопа заразе у Британији међу највишима у Европи, мјере и даље минималне

Стопа заразе ковидом 19 у Великој Британији међу највишима је у Европи, али епидемиолошке мјере и даље су минималне.

"Влада потпуно зависи од програма вакцинисања који се сада одвија врло полагано. Заиста је потребно хитно преиспитати у чему се разликујемо од других земаља и процијенити треба ли да будемо другачији? Које је образложење?" рекао је МцКее.

МцКее се придружио многим стручњацима у позиву на доношење мјера које су на снази у континенталној Европи.

"Ковид потврде имају важну улогу, то је показало искуство Француза и Италијана"
Неколико европских земаља, укључујући Француску и Италију, увеле су ковид потврде и захтијевале вакцинисање здравствених радника, док многе друге још увијек прописују ношење маски у гужвама, што је Велика Британија напустила. Џонсон је одустао од почетних планова за увођење сличних мјера.

"Ковид потврде имају важну улогу, искуство Француза и Италијана то показује", рекао је МцКее.

Стопа заразе остала је ниска у обје земље од увођења ове мјере. Здравствена заштита у Великој Британији је децентрализована, а ковид потврде најављене су у Велесу и Шкотској. Џонсон их у међувремену држи у резерви према свом сценарију "плана Б" за Енглеску, али с тако високим стопама заразе, многи се питају зашто је "план А" још увијек на снази.

"Имамо изузетно високу стопу инфекције код дјеце, која се пренијела на старију популацију", рекла је Гурдасани.

Ковид умор јавности још је један изазов. Догађају се масовна јавна окупљања без захтјева за вакцинисањем, а на британским улицама током прометних раздобља тешко се може закључити да и даље траје пандемија.

Само 40% Британаца и даље се држи социјалног дистанцирања, у поређењу са 62% средином јула и 85% у априлу. Поступно је падала и стопа кориштења маски. За неке је тај тренд алармантан. "Већ мјесецима имамо до 40.000 случајева сваки дан. Нема друге земље која то толерише, али у Великој Британији то је нормализовано, изјавила је Гурдасани за ЦНН.

Шта је с бројем хоспитализација?

Број хоспитализација није се драматично повећао у посљедња два мјесеца, али није ни значајно опао.

Службене бројке показују да више од 700 нових пацијената свакодневно долази у медицинске установе. То оставља болнице, које се тренутно боре с рјешавањем заосталих третмана, одгођених током пандемије, да с неизвјесношћу очекују нови зимски талас.

Прошле седмице НХС је објавио да 5,7 милиона људи чека на лијечење, више него у било којем тренутку откад се почела водити евиденција, а здравствено особље борило се у септембра ове године с највише посла у историји.

"Нема сумње да НХС има много посла, јер у септембру је било 14 пута више пацијената с ковидом у болници у односу на исти мјесец прошле године и рекордних 999 позива хитној помоћи", рекао је професор Степхен Поwис, национални здравствени директор НХС-а.

Епидемиолог: Заиста ме плаши што смо у оваквој ситуацији уочи зиме

У којем ће смјеру кренути пандемија током зиме, још није сасвим сигурно.

"Има толико непознаница", рекао је МцКее, истакавши да се претходни скокови инфекција ове године нису догодили. Али стручњаци и болничко особље страхују од нових напора.

"То није мјесто гдје већина здравствених радника жели бити. Заиста ме плаши што смо у оваквој ситуацији уочи зиме", додала је Гурдасани. Како година одмиче, још се не зна што ће бити током другог британског пандемијског Божића.

(Агенције  Фото:ЕПА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Родео

21.10.2021 20:17

Знаци, вакцина ефикасна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМСИЦ

21.10.2021 20:54

ХОЦЕ ДА ОПТУЗИ СЕРАНИЦА...Е ..ЈБГА...

Name

Марко

21.10.2021 20:54

Мало сутра. Постигнуто сто је замишљено. Довољан број вакцинисаних и умрлих и готово , бројка зацртана. И код нас за 20 дана распуста се ковид на Клиницком Бањалука.

Name

Миланиа

22.10.2021 04:22

Цуј а тек хаос поцео....Ја циркуса брацо драга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркки

22.10.2021 06:21

Јооој Јесу досадни, неце се увидити мјере, свака цаст Енглеска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

22.10.2021 11:03

Па они су застицени хаха народ је нај боља рупа за јахање

ОДГОВОРИТЕ