Нешић: Мизерно мала издвајања за пољопривреду

- Нема мјеста за самохвалисање директора Управе за аграрна плаћања, када су издвајања за пољопривреду мизерно мала - каже предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Република Српска 21.10.2021 | 09:18
Нешић: Мизерно мала издвајања за пољопривреду

"Умјесто да субвенције за пољопривреднике расту, оне су за 8% ниже него прије 10 година. Република Српска ове године планира да издвоји само 75 милиона КМ подршке пољопривредним произвођачима, што је 10 пута мање него у Србији, а чак 20 пута мање него у Хрватској", навео је Нешић.
 
Како онда,каже он, очекивати да наши пољопривредници буду конкурентни на регионалном, а камоли на европском тржишту хране?
 
"Зато и не чуди што се све мање људи бави пољопривредом, што смо у Семберији, нашој житници, прије пет година имали 12.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а данас имамо само 5.500. Умјесто да нам производња хране буде извозна шанса, ми је све више увозимо, па смо у првих осам мјесеци извезли храну вриједну 72 милиона КМ, исто као и прошле године, док смо увезли 255 милиона КМ, што је 6,5% више него прошле године", наглашава Нешић и додаје:

- Морамо искористити природне потенцијале са којима располажемо, израдити регионалне стратегије развоја пољопривреде, изградити мрежу система за наводњавање, државне откупне центре и складишне капацитете и обезбједити подстицаје како за производњу, тако и за капитална улагања у руралну инфраструктуру, механизацију, производну опрему, обнову сточног фонда и сертификацију производа за извоз.
 
"Само озбиљном аграрном политиком можемо преокренути негативни тренд у пољопривреди, задржати људе на селу и створити сировинску основу за улагање у прехрамбену индустрију", казао је лидер ДНС-а.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тим

21.10.2021 07:30

Црвени се цуприја на Дрини, без Вукана папци су на бини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

21.10.2021 07:34

Ти макар не трбаш да се јављаш. Част Тривићки, Вукану али ти и Селак ћете довести до тог да опозиција изгуби на изборима ( надам се да неће изгубити)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рато

21.10.2021 08:16

Издвоји ћемо за путеве,да садашњи директор може себе изгурати за посланика,као и ти што си.Сви сте мање више исти,мислим да вас све људи презиру.Ти о пољопривреди нешто знаш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

21.10.2021 08:18

Да ли су плате биле мизерне у Н маркетима,раднице радиле и суботе и недеље за минималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2021 17:33

Да је било и минималца није давао плату једно време радницама хебе се њему нек он има пара за шутање и зграде што прави у И.СА ето за какве мунгосе људи раде