Због пандемије отањио и пазар комшија у БиХ

"У овој години дошло је до знатног пада броја захтјева страних држављана за поврат ПДВ-а. Основни разлог је и даље пандемија узрокована вирусом корона, због чега су били отежани путовање и прелазак државних граница. Мањи број долазака странаца у БиХ значи сигурно мањи број захтјева за поврат ПДВ-а", казали су из УИО БиХ за "Независне новине". 

Босна и Херцеговина 21.10.2021 | 08:57
Због пандемије отањио и пазар комшија у БиХ

 Поврат пореза у БиХ страни држављани су за девет мјесеци ове године највише тражили за робу широке потрошње, прехрану, одјећу, обућу, а највише су куповали грађани Србије.

Наиме, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за девет мјесеци ове године страни држављани су поднијели 116.395 захтјева за поврат ПДВ-а у БиХ у износу од 4,5 милиона  КМ. Укупна вриједност робе коју су страни држављани у поменутом периоду купили и изнијели из БиХ износи 31,6 милиона  КМ.  Додају да су у прошлој години за девет  мјесеци страни држављани у БиХ поднијели 164.790 захтјева за поврат ПДВ-а у укупном износу од 7,1 милион КМ. 

"У овој години дошло је до знатног пада броја захтјева страних држављана за поврат ПДВ-а. Основни разлог је и даље пандемија узрокована вирусом корона, због чега су били отежани путовање и прелазак државних граница. Мањи број долазака странаца у БиХ значи сигурно мањи број захтјева за поврат ПДВ-а", казали су из УИО БиХ за "Независне новине". 

Истичу да као један од  разлога свакако се може навести и ограничење које је увела сусједна Хрватска и које је снази од почетка ове године, а то је могућност да се у Хрватску унесу само двије кутије цигарета.  Додају и да је, кад су у питању гранични прелази гдје је овјерен највећи број захтјева за поврат ПДВ-а страних држављана, у овој години дошло до знатне промјене. 

"Наиме, највећи број захтјева овјерен је на граничним прелазима који гравитирају према Републици Србији, што раније није био случај, јер су прелази према Републици Хрватској раније носили највећи број захтјева за поврат ПДВ-а. Међутим, у овој години су то гранични прелази Увац, Шепак, Павловића мост, Рача, Братунац, Каракај", кажу у УИО БиХ. 

Појаснили су да право на поврат ПДВ-а у БиХ имају физичка лица која немају пребивалиште у БиХ те да та лица имају право на поврат ПДВ-а на добра која купе у БиХ и та иста добра изнесу у пртљагу са собом изван царинског подручја БиХ. Напоменули су да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља (петролеј, дизел гориво и слично), алкохол, алкохолна пића и прерађевине од дувана.

Игор Гавран, економски аналитичар, истиче да је, што се тиче тога да су најбројни грађани Србији који су тражили поврат ПДВ-а, ријеч о промјенама у односу цијена одређених производа између БиХ и Србије, због чега је постало атрактивно одређену робу куповати у БиХ за грађане сусједне Србије, а што раније није био случај. 

"Број туриста из Србије јесте такођер био значајнији него раније, али сама структура производа не указује на туризам, већ више на набавке у пограничним подручјима потакнуте повољнијим цијенама", појаснио је Гавран за "Независне новине". 

Додао је да су процедуре за прелазак границе између Хрватске и БиХ у одређеним периодима биле ограничавајући фактор, али и да су  биле ограничене и  количине које се могу пренијети преко границе без пореза, а потом је, како каже,  било ограничено и прелажење границе у једном дијелу године због пандемијских мјера

"С друге стране, ограничења у промету било људи било робе са Србијом нису постојала никада", закључио је Гавран.  Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, казала је да су дефинитивно пандемија и мјере које су на снази утицали да се смањи куповина у БиХ па су самим тим смањени и захтјеви странаца за поврат пореза. 

"Ранијих година велики број грађана из Хрватске прелазио је границу и долазио свакодневно у куповину,  али пандемије је пробудила страх  код грађана и натјерала их да остану кући и купују само најосновније", казала је Марићева за "Независне новине". 

(Независне) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бубана

21.10.2021 13:26

Опао промет скроз, уф, уф..

ОДГОВОРИТЕ