Ковид пропуснице су само увод за мјере које слиједе

Увођење ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном простору од 22 часа само је увод, најава за мере које ће уследити, сигурно се неће на томе стати, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић. Поручио је да имамо велико заражавање код деце, да су нека и на респираторима те да је медицински део Кризног штаба за потпуни прелазак на онлајн наставу.

Србија 20.10.2021 | 19:34
Ковид пропуснице су само увод за мјере које слиједе

Од 23. октобра, од 22 часа уводе се ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном, одлучио Кризни штаб. Ковид пропуснице неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу. Сутра о томе одлука Владе.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је костујући у Београдској хроници да је увођење ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном простору од 22 часа представља само увод за мере које ће уследити.

"Као припрема јавног мњења на друге мере и на то где ћемо све примењивати пропуснице", рекао је Тиодоровић и објаснио да се оне неће примењивати у апотекама, на пумпама и продавницама. 

Објашњава да ниједна земља у Европи, али и у свету, није увела све мере одједанпут, да су сви радили постепено и како каже, на тај начин постигли најбољи успех. 

На питање зашто се уводе тек од 22 часа наводи да је у том временском периоду највише људи у угоститељским објектима и да баш у том периоду долази до блиског контакта који, како каже, погодује ширењу заразе.

"У ноћним клубовима, ресторанима и другим угоститељским објектима је највећа концентрација пре свега младих, али и осталих. У том периоду се највише људи опуштају, долази до много ближег контакта. А основна мера је овде је спречити контакте, свести их на најмању могућу меру. Према томе увођење ковид пропусница од 22 часа има оправдања. Али, ове мере су увод, само најава, сигурно се неће на томе стати", истиче Тиодоровић.

Медицински део Кризног штаба за комплетне рестрикције
Објашњава да је медицински део Кризног штаба незадовољан јер је, како каже, тражио комплетне рестрикције.

"Ми из медицинског дела Кризног штаба смо остали при свом ставу - тражили смо комплетне рестрикције. Оне су полазиле од тога да све ради до 17 сати, осим апотека, продавница и пумпи. Да тих десет дана практично обезбедимо прекид који треба да створи бољу ситуацију у погледу ширења ове болести, да зауставимо њено ширење. Ми смо незадовољни што се ипак од тога одустало, али смо ипак прихватили као најаву добрих намера да овим сертификатима практично почињемо да уводимо неки ред у понашању", наводи гост Београдске хронике.

Имамо велико заражавање код деце, што пре прећи на онлајн наставу 
Говорећи о настави у школама наводи да су из медицинског дела Кризног штаба били за то да се пређе на онлајн наставу, али да се чека процена тима за имплементацију, у коме седе представници Министарства просвете и Института Батут.

"Данас смо били на ивици тога да кажемо - од сутра се прелази на онлајн наставу, али оставили смо ипак да тим који је функционисао и до сада покушавао да на најбољи могући начин процени ситуацију у саставу људи из Министарства просвете и Батута, дакле, људи који су компетентни ипак још једном сниме целу ситуацију и процене када ћемо то урадити и на ком нивоу", наводи Тиодоровић.

Истиче да имамо велико заражавање код деце, да су нека и на респираторима, те да је што пре неопходно предузети неопходне мере.

"Имамо велико заражавање код деце, имамо децу на респиратору, један средњошколац је преминуо. Значи није то наш субјективни утисак него је стварно потреба. Кад неко каже -  спроводе се све мере. Које то мере се спроводе ако ви у једном одељењу имате 35 ученика, а нема између њих физичке раздаљине, оно што је неопходно поред маски. Ако то није обезбеђено, а јасно је да није, онда смо стварно у великом проблему. Према томе желимо да ови из тима још једном процене и што пре донесу одлуку да би на тај начин могли да спречимо ширење заразе", поручио је гост Београдске хронике.

(РТС)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Који ... висе!

20.10.2021 19:51

"затраже на увид лични документ"? По којем закону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

21.10.2021 02:31

Управо то, по којем закону, кад је јасно дефинисано ко има законско право да ти тражи личне документе на увид? И, каква је то нова професија "ковид редари"?! Нека данашња верзија "гестаповаца", којима требаш показати "аусвајс"?! Сада је дефинитивно чињеница: Што више пелцованих, то више заражених. Коме још нису почели спаљивати мозак, биће му јасно.

Name

Добој

20.10.2021 20:11

Милораде. Шта ти мислис колико дјеце треба да заврси на респиратору, недо бог да умре, колико милораде? Ти реце да си задовољан са бројем умрлих! Колико туђе дјеце Миле бекријо треба да умре да се ти престанес зајебават са животима? Имас дрзаву па се дркај с њом а на дјецу обратите пажњу битанге једне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миxи

20.10.2021 21:21

Сви на ноге и срусити ову агонију која траје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

20.10.2021 22:04

Цљ је да нас све (цитаву планету) ципујете и да све иде преко тог ципа у руци, (документа, картице, плацања, здравствена књизица) па кад несто проговорис против власти, они те искљуце са система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

20.10.2021 22:39

Видим имас приступ интернету. Имас ИП адресу. Имас паметни телефон, дакле и камеру и микрофон. Вјероватно имас и Фацебоок профил. Систем дакле вец зна све сто ти радис, говорис и писес, зна гдје проводис вријеме и са ким коминицирас. Засто би им требала вакцина, када су то цега се пласис вец одавно постигли, а ти то ниси ни схватио.

Name

Ре: ???

21.10.2021 02:42

Једно је пратити и знати информације, а друго је директно имплантатом контролисати све поступке сваког појединца или групације. Поштен човјек нема шта да крије. Лоповијаима, па се зато гура у прве редове, мислећи да ће тако прикрити свој карактер, али се грдно варају! Тек ће га на тај начин показати!

Name

Ево га јос један

20.10.2021 22:24

Јос један у низу струцњака који се брине о здрављу суградјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

20.10.2021 22:36

Хахах,па ста це постици с овим,ваљда је логицније да затворе све послије 22х(мада,генерално,све мјере немају никакве везе с логиком),него да неке пустају,неке не пустају,а и вакцинисани умиру од короне.Знаци,и даље само политика,уступци,играрије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

20.10.2021 22:53

Овог ђетурума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало глупане

20.10.2021 23:47

Па каке везе то има кад пустис у клуб 150 људи који ду вакцинисани кад они опет једни друге заразавају и стално у круг тај сутра опет додје куци зарази невакцин8сане и тд невакцинисани опет заразе тог пелцованог и до кад тако затворите све на 15 дана и здраво да видимо хоце ли све стати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мицановиц

21.10.2021 01:53

А гдје су троскови ХАРМОНИКАСА + вокални солиста да релаксирају ситуацију у агенцији

ОДГОВОРИТЕ