Недеља слободан дан за раднике у сектору трговине

- Водећи се принципима хуманости, равноправности грађана, очувања породице и породичних вриједности, потребом да се спријечи одлив радне снаге, као и одредбама домаћих законских аката и међународних конвенција, али и иницијативама Синдиката трговине, угоститељства туризма и услужних дјелатности Републике Српске, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић Скупштини града упућује приједлог одлуке којом се забрањује рад недјељом у сектору трговине.

Република Српска 20.10.2021 | 10:56
Недеља слободан дан за раднике у сектору трговине

Законом о трговини прописано је да скупштина јединице локалне самоуправе одређује радно вријеме, распоред дневног и седмичног радног времена продајних објеката, радно вријеме у дане државних празника и нерадних дана у којим је трговац дужан пословати, те радно вријеме за тржнице, сајмове, изложбе и друге повремене начине обављања трговине, а све у складу са интересом и потребама становника локалне заједнице, међу којима је и дјелотворно снабдијевање потрошача робама које су потребне у свакодневном животу.

Такође, чланом 78, ставом 2 Закона о раду Републике Српске прописује да се „седмични одмор по правилу користи недјељом“.

Међу разлозима за доношење ове одлуке је и чињеница да се запослени у трговини, односно трговинским објектима сусрећу са проблемима као што су мале плате и
неплаћање прековременог рада. При том треба имати у виду и чињеницу да у сектору трговине већину запослених чине жене, као и да рад недјељом није додатно плаћен.

Рад нерадним даном, односно недјељом, не може се посматрати само као економска категорија која се мјери само бројем купаца и оствареним профитом, већ рад недјељом има много значајније друштвене, али и здравствене аспекте, јер то треба да буде дан у који ће и запослени у трговинским објектима моћи да проведу са својом дјецом и породицом.

При доношењу овакве одлуке, у обзир је узета и иницијатива Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске упућена Савезу
општина и градова Републике Српске је још крајем 2019. године, којом је тражено да се рад недјељом у трговинама забрани или ограничи.


Имајући у виду све претходно наведено, нарочито инцијативу гранског синдиката, као и велики број захтјева упућених Градској управи у вези са укидањем рада недјељом, али и велики број злоупотреба у овој области од стране послодаваца везаних за коришћење седмичног одмора, Градска управа и Градоначелник Бијељине сматрају да је потребно на овај начин уредити област радног времена у области трговине како би се, прије свега, заштитила права радника у области трговине, те омогућило задовољење културних, друштвених и било којих других потреба радника и њихових породица, али и ублажили разлози за велики одлив радне снаге.

Осим тога, оваквом одлуком ће најзад бити примијењена, већ поменута, законска одредба по којим се седмични одмор по правилу користи недјељом.

Вјерујемо да ће и одборници Скупштине града Бијељина имати исти приступ овом питању и усвојити приједлог ове одлуке, саопштено је из Кабинета градоначелника Бијељине Љубише Петровића.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Никола

20.10.2021 09:16

Да ли је ово реално?! Да ли је заиста досао неко на власт ко не гули козу са ледја него цини несто добро? Па браво млади цовјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

20.10.2021 11:14

Сада нека стисне ако сме скупштинска већина на целу са СНСД-ом па нека гласају против. Жив нам био градоначелници. Дијеца многих мајки које ,,раде,,( читај робују ) у трговини ће те благословити.

Name

Вир

20.10.2021 15:54

Браво и поновно браво за градоначелника Петровића.

Name

Јупи

20.10.2021 09:17

Али ће газде да се обрадују....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

20.10.2021 09:18

Колико ће људи остати без посла када се смањи број радних сати неке трговине, сада радну недељу просечне трговине покривају 4 радника, када се не буде радило недељом требаће 3.5 уз смањење промета купаца из Србије значи 3 радника. Како ће то смањити одлазак из земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нб

20.10.2021 09:57

Ови приватници се брину за профит а боли неког уво сто трговкиње раде 15 дана без дана одмора у мјесецу и сто имаји најнизе плате и сто им одбијају сваки мјесец од те јадне цркавице.Наравно да треба увести не радну недјељу за све.

Name

Ре Бн

20.10.2021 10:01

Не сери, колико ти људи имају прековремених сати неплацено? Раде у смјенама, нема боловања, нема мјесец годисњег као неко на будзету. Имају право и они на зивот и породицу. Цак суботом треба ограницити рад до 12 сати и цао. Намири се преко радних дана.

Name

Миљевиц

20.10.2021 10:50

Који купци из Србије? Пре неку веће био је прилог у вези одласка грађана из пограницних мјеста у Србију ради куповине. Тамо је што се тиче прехране све јефтиније 30 % него код нас.

Name

абц

20.10.2021 11:11

У сваком тржном центру и трговинама је мањак радника, нико не треба да остане без посла, него напротив. Они би највише вољели када би имали једног трговца и да тај не иде уопште кући него да спава у тржном центру. њима је само профит у мислима. Исти је случај и у банкама гдје ниси у стању доћи на ред за пола сата и више. Свагдје смњили број извршиоца како би што више узели себи. Лихвари. укратко, нема државе, нема власти нити институција да се ово доведе у ред. Синдикат је као и сва невладина удружења у ствари у рукама владе и постављени су да шуте, док мрцине раде посла?! Овај човјек из БН је поштен и искрен.

Name

Аналитика

20.10.2021 16:53

Нико, нико неце остати без посла. А знас засто? Зато сто, ако у смјени треба 4 особе да раде, они су свели да им ради по 2... Тако да могу само да укину смјену...Разумио?

Name

Поп

20.10.2021 10:09

Сест дана ради седми одмарај. Нека те црква подрзи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.10.2021 11:24

Тако је. Недеља се тако зове јер се тај дан НЕ ДЕЛА!

Name

Бравооо

20.10.2021 10:09

Браво за раднике је спас боље и не радити него радити овако робијаски без икаквих правааа!! Радници немају никаква права на овим просторима треба организовати и тузити сви који су радили за приватнике од рата до данас!!!!! Само тузбе и одстета ксо од Нијемаца заробљениствоооо!!израбљивање богацење газда дрскоо изнад зскона покривени партијама из власзи или опозиције исто је !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

20.10.2021 10:22

А здравствени радници - медицинари који су скромно плацени у односу на љекаре, раде и недјељом и ноцу и то нико од власти да указе да морају бити висе плацени,јер и они драгоцјено вријеме не могу да проведу с дјецом и породицом

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

20.10.2021 13:16

Ма дај молим те! У здравству сви имају законом загарантоване слободне дане, годисњи одмор, итд. Не знам како те није срамота да поредис најугњетаванији слој радника код нас, а то су трговци, са запосленима у будзетским установама гдје им нико не смије ускратити слободан дан и одмор. Стварно неукусно. Ако медицинари хоце љекарску плату, нека заврсе факултет.

Name

мицко

20.10.2021 11:17

Браво градоначелниче !!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

20.10.2021 17:37

??? Е па ако и трговци хоце да не раде недељом нек не буду обицни радници у трговини, вец газде, ако ти вец казес засто медицинари нису заврсили факултет па да буду доктори

Name

Љубиша

20.10.2021 12:48

Само напријед, живио млади и изнад свега поштени човјече!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.10.2021 13:24

Сасвим коректан приједлог.... Недјељом све затворити....и бензинске пумпе, а свака има и трговину и кафић,, све ресторане, бутике, меснице, пиљаре..... Оставити хитну помоћ, ватрогасце и полицију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

20.10.2021 15:13

Код нас вијест сто је у вецини земаља западне цивилизације којој и припадамо нормално. Е народе....

ОДГОВОРИТЕ