Вашингтон шаље ове људе да ријеше проблем Косова

Америка се враћа на Балкан, и то у великом стилу! Ако је судити према петорки коју је председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден делегирао да се у наредном периоду баве земљама Балкана, Вашингтон има веома озбиљне намере на овим просторима у наредном периоду.

Србија 19.10.2021 | 21:20
Вашингтон шаље ове људе да ријеше проблем Косова

Бајденових пет специјалаца су Габријел Ескобар, Кристофер Хил, Џефри Ховениер, Мајкл Марфи и Џејмс О Брајен - неки ће се регионом бавити као амбасадори, неки као специјални изасланици Стејт департмента али им је свима заједничко то што су прекаљене дипломате, енергичног наступа, Балкан познају практично као свој џеп и сви говоре српски.

Врло су били активни у региону деведесетих, а колико добро знају Балкан сведочи да су двојица учествовала у успостављању рада нове амбасаде САД у Србији након петооктобарских промена, двојица су били учесници преговора у Рамбујеу а један је писао текст Дејтонског споразума.

Габријел Ескобар (Западни Балкан)

За изасланика Стејт Департмента за Стејт департман постављен је Габриел Ескобар, а људи који га знају кажу да је "енергичног приступа".

Недавно је то и доказао, чим је избила криза између Београда и Приштине због увођења реципроцитетета за регистарске таблице, одлетео је у Брисел и тамо учествовао у склапању договора и склањању барикада са административних прелаза.

Биографија му је живописна, био је заменика шефа мисије у Амбасади САД у Београду у августу 2019. године, а до доласка амбасадора Ентонија Гофрија био је отправник послова.

После петоокобарских промена био је (2001. године) шеф политичког одељења одмах након што је амбасада САД поново отврорила амбасаду.

У бившој Југославији је од 1998, до 2001. био на позицији шефа кабинета у Канцеларији високог представника у Бања Луци, па заменик шефа дипломатског тима за везу у Подгорици.

Кристофер Хил (Србија)

Ескобар ће, што се тиче Србије, радити раме уз раме са Кристофером Хилом, којег је Бајден недавно номиновао за амбасадора у Србији. Његов долазак се очекује следеће године, називају га дипломатском звездом, али и човеком који би могао да убрза распетљавање косовског чвора.

Хил се практично "враћа на место злочина", пошто му је прва служба била управо Београд, а био је близак сарадник Ричарда Холбрука и члан његовог тима и учесник преговора у Дејтону и Рамбујеу.

Био је и специјални изасланик за Косово (од 1998. до 1999.), амбасадор у Македонији и шеф тима за преговоре са Северном Корејом.

У једном тексту недељника "Цајт" (мај 1999.) описан је као "шатл-дипломата" који је "хитао тамо-вамо између Београда и Приштине", и као човек од највећег поверења Ричарда Холбрука, којем је помагао још у смиривању сукоба у Босни.

Џефри Ховениер (Косово)

Хил ће службовати у Србији, а његов колега Џефри Ховениер у Приштини. И он је "специјалац за Балкан", а на Косово ће доћи из "комшилука" - Турске, где је тренутно заменик шефа мисије при амбасади Сједињених Држава.

Радио је у амбасадама у Грчкој, Хрватској, Турској, а готово да нема земље на Западном Балкану у чија дешавања није био укључен бар на неки начин.

Био је учесник преговора у Рамбујеу, члан тима Мартија Ахтисарија.

Помогао је, баш као и Ескобар, поновном отварању Амбасаде у Београду у децембру 2000. након поновног успостављања дипломатских односа између САД и СРЈ, а касније је био и на челу привремене канцеларије амбасаде САД у јужној Србији, чији је посао био да надгледа албанску побуну у такозваној прешевској долини и - говори српски језик.

Од Хашима Тачија је 2018. године добио орден поводом десете годишњице самопроглашења независности Косова.

На саслушању у Комитету за спољне послове Сената САД најавио је: "радићу на подржавању дијалога уз посредовање ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије, који би, цитирам председника Бидена, 'требао бити усредсређен на узајамно признавање' ".

Мајкл Марфи (БиХ)

Баш попут Ховениера, и Мајкл Марфи, нови амбасадор САД у Босни и Херцеговини, ветеран је америчке службе за спољне послове и има 29 година искуства у међународној политици. Тренутно служи као заменик помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања.

Балкан познаје врло добро, што и не чуди јер је био на високим позивијама у Сарајеву и Приштини. У Сарајеву је био политички саветник у америчкој амбасади (од 2006. до 2009.), а у Приштини заменик шефа мисије у амбасади САД (од 2009. до 2012. )

Својевремено је остварио близак однос са Небојшом Радмановићем (тадашњи представник Срба у председништву БиХ). За њега је тврдио да је најпрофесионалнији и најмарљивији у председништву.

Био је део Програма трансатлантских стипендија кроз који америчке дипломате раде у министарствима спољних послова савезничких влада.

Уз то, радио је у Лондону у Великој Британији, Јаундеу у Камерону и Лагосу у Нигерији. У Вашингтону је био Шеф кабинета генералног директора спољне службе. Радио је и као и службеник за Бугарску и Северноатлантски савез.

Џејмс О’Брајен

И последњи, али не и најмање важан - Балканом ће се бавити и Џејмс О`Брајен, који је номинован за координатора за политику санкција америчког Стејт департмента. Сматра се кључним америчким човеком у састављању Дејтонског мировног споразума, односно њему се приписује да је написао босанскохерцеговачки Устав, који је заправо Анекс ИВ у мировном споразуму.

Од 1989. до 2001. био је виши саветник државне секретарке Медлин Олбрајт, као први заменик директора за планирање политика и председнички изасланик за Балкан.

У Клинтоновим владама (од 1993. до 2001.) радио је у Стејт департменту, са фокусом на бившу Југославију и ратне злочине, али и специјални председницки представник за питања талаца док је у Белој кући службовао Барак Обама.

Тренутно је на функцији потпредседника међународне саветодавне групације "Олбрајт Стоунбриџ".

Када се овако посложе чињенице, јасно је да је пред нама изазовна петорка, а Димитрије Милић из "Новог трећег пута" подсећа за Блиц, да је Бајден на почетку мандата изјавио да је Западни Балкан ставио у пет региона којима ће посветити највећу пажњу.

- Нови кадрови задужени за наш регион значе видљиво повећање важности Западног Балкана за америчку спољну политику у пракси. Долазак Кристофера Хила као амбасадора је можда најбољи показатељ тога. У питању је један од најкомпетентнијих америчких дипломата, са искуством из бројних “ризичних” региона света - напомиње он.

Овакав вид дипломата и познавалаца нашег региона се не шаље у Србију без разлога.

- Разлог је највероватније превенција у односу на предвиђене будуће ризичне ситуације које се могу десити у нашем окружењу. Такође може и значити жељу америчког председника да се процеси на Западном Балкану убрзају, а дијалог Београда и Приштине конкретизује - истиче Милић.

(Блиц)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сое

19.10.2021 19:29

Баја је осјетио да се несто ваља, или дизе цијену за неке друге ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово је рјесно

19.10.2021 19:30

Косово и Српска су Србија. Само ту и тамо имају неки таласи. Али, проце, иако су у доласки. Поред територијалног интегритета имамо проблеме таласа, медиаактивитет и регулација превазилазења односно новинарства, то је кад вец јест. Наставите посао. На крају цемо и вас испратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

19.10.2021 19:49

Хахахаха, баш ме насмија

Name

Тако је

19.10.2021 19:51

Косово и јест ријесено...а богами БИХ давно...само сто ти не зелис сам себи да признас

Name

ре

19.10.2021 19:52

краљу ти ни сам незнас ста си написао,а јос мање вјерујес у то.

Name

Јупи

19.10.2021 20:06

Само ти ту и тамо, немас мозга

Name

Гуест

19.10.2021 21:03

Лијепо је сањати и мастати бумо видел не?

Name

РЕ РЕ 2

20.10.2021 01:52

А велика држава. Курти на наговор Вашингтона два дана прије избора направи као велику акцију сузбијања шверца лијекова, па гања шверцере Лексилијума, умјесто да гања оне који 50 година држе шверц дроге у земљи која је свјетски центар нарко картела. Па опали шамар и Европској унији. И онда о тој чувеној акцији Лексилијум, који гања чак специјална полиција, прича чак и Савјет безбједности. Ма дајте госпон Ре, па то је обичан идиотлук. Јел вама то држава. Ха,ха,ха. И сад ће и ови да гањају тај Лексилијум.

Name

Зло и наопако

19.10.2021 20:45

Екипа од зла оца и од горе матере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеран

20.10.2021 00:14

То исто моземо реци за домаце политицаре. Мозда им бас овакви и требају да их мало устроје?

Name

Злоцинци се увијек врацају

19.10.2021 21:05

На мјесто злоцина и увијек им мало јел су злоцинци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

19.10.2021 21:33

То су прави злоцинци , гдје они додју ту је рат… сиг 110%

Name

Па видис

19.10.2021 21:57

Од нас без мозга, савијет, колко утицу на тебе, колко мозес превазидјес их. Када писас са трафостанице не могу ти ниста, али мозес писати гдје хоцес. Када имас мозга и цицтас БН онда ти могу сјебати. На разним стратеским пољима притисцу разне људе, али теско је. Како би ти притискао неког. Они су ето специјализовани и ста цес сад. Друго је Балкан мозе бити ресен употребом нуклеарног орузја са многих страна у смислу одбране, при талознику, али веца је санса да це те јебавати у мозак, јер немас ниста, па ни воље ни за цим. И тако. Ипак сутра кад устанес у гацама нецес видети Американца, а мозда и хоцес. Видецес да си ту гдје си. Окупације разноразних врста су могуце и у односу на било које име и грнаицу, али то је окупација, није несто друго, а ако није онда јест несто друго. Нестати због тог веца је вјероватноца да нецес, али у разлицитим слуцајевима и мозес. И то је то. Кад си вец ту буди, мозес у WЦ то ти НАТО неце забранити. И јос стоста. А има људи који се боре и против тога, те не мислим да НАТО није у времену привремена категорија и у неким мјестима, протсорима, медијима. Ста висе излазак и залазак сунца није НАТО. Како год, медије тренутно мозес избјегавати или радит несто корисно у зивоту, а твоја свијест о свему и свацему је твоја, мозес цесто реци и да није, само неце те то нико питати, па ни НАТО, па ни АФВ.

Name

Гадни

19.10.2021 22:00

Су. Али сад, које им је подруцје. Хм. Нуклеарна контаминација Балкана, је теза, мозда це је они поцети. Медиаактивиет, па постојали су и бољи механизми за окупације, али се промјениле ствари.

Name

Приједорцанин М.

19.10.2021 22:03

Ма куд це веци злоцинци од вас комуњара мајку ли вам васу колико вам крцун и ранковиц поби омладине само у.Србији нисте црвена бандо знали сацувати yугу и мир у истој ј..о вас тито ви у Београду никад да се дозовете памети таквом русофилском политиком отјерат це те и Војводину у самосталност.

Name

Даyтон

20.10.2021 04:08

Ма немогу они Додику ништа, оде он у Русију. Горе од рата може бити је нови Даyтон којег СНСД тражи, ал овог пута неће бити изворни него Даyтон 2.Све су карте на столу.Ето Цвијановић зна боље шта пише у споразуму од некога ко је писао и састављао тај споразум. Мислим да ће се покајати што су започели нешто за што ће испаштати обични народ .Запад више не ратује бомбама него финансијама, Иран, Русија, Сјеверна Кореја, Бјелорусија и сада полако Кина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Довољан смо примјер

20.10.2021 08:28

"Ми". Енергетску кризу вјестацки производи запад. Намјерно преполовили испоруке гаса а стањцају.... Американци половину од тога.....

Name

Паметне земље

20.10.2021 15:54

Западне Европе их лиферовали овамо нама на ове просторw са тим скаламеријама они имају паметнија посла....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко има Европу

20.10.2021 15:56

Има све. Њима је вазно да су у Европи, контаминирано подруцје су добили да контаминирају даље....

ОДГОВОРИТЕ