Италија је стала: Потпуни колапс због ковид потврда

Италија је стала због потврда о вакцинацији.

Свијет 19.10.2021 | 17:50
Италија је стала: Потпуни колапс због ковид потврда

Дуги редови испред кафиц́а, ресторана, апотека стварају се због законске обавезе да сваког купца "провери" да ли је вакцинисан, а ако јесте - да ли је то једна или две дозе?

Па, сада, колико штете наноси локалној привреди, може се видети голим оком. Неки, којима угоститељство није главни посао, попут ресторана брзе хране који су радили у оквиру тржних центара, затворили су или паузирају између смена ради дезинфекције просторија, док други броје посетиоце на прсте једне руке

У Трсту и Вилесу, на пример, у првим данима спровођења ове одлуке влада толико нервозе са свих страна да бисте радије прескочили улазак у ресторан или кафиц́ него на улазу нагађали да ли можете попити кафу или ручак - или не.

С обзиром да је систем за препознавање корона пасоша прилично осетљив јер с времена на вријеме "пада", а запослени, плашец́и се инспекције и строгих казни, не желе вас пустити док не добију на интернету потврду да сте вакцинисани са две дозе - редови су неизбежни, а на њих се Италијани тешко навикавају.

Да би се такве ствари спречиле, осим маске, многи су дужни да носе и штампане потврде о ковиду. Понекад их је лакше скенирати од оних на мобилном телефону, али ипак сваких десет минута на улазу у ресторане и кафиц́е долази до кашњења јер се систем мора стално ресетовати.

Ове епидемиолошке мере обесхрабриле су многе да изађу "на храну и пиц́е", па ако се на то одлуче, радије седе у баштама и смрзавају се на олуји, како је својевремено сведочио новинар Слободне Далмације у Трсту.

Сви запослени у Италији морају представити тзв зелену карту која доказује да су били вакцинисани, заражени короном или су недавно били негативни на коронавирус, што је изазвало низ протеста, од којих је један у Риму, у режији неофашистичких странака, обележен насиљем. Ова мера циља око 23 милиона радника у приватном и јавном сектору Италије.

Појачане епидемиолошке мере у односу на летњи период који је иза нас, у Италији која је чак осамдесет одсто становништва старијег од осамнаест година вакцинисала најмање једном дозом, унеле су велики немир међу људе.

У Италији је чак 130.000 људи умрло од последица коронавируса од почетка пандемије.

(Агенције  Фото: Профимедиа)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Италијан

19.10.2021 16:02

Текст нигдје везе. У Италији све функционише савршено сем тих мало нереда у Трсту и пар мјеста гдје су балканци и балкански менталитет. Шака профашиста и ултрадесничара у Риму не представља Италијане. Већина је вакцинисана и подржава мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Функционисе?

19.10.2021 16:57

У којој ти Италији зивис? Никад ниста није функционисало како треба осим у Алто Адиге и Валле д'Аоста. Корупција веца него на Балкану, Балканаца најмање у Трсту, гдје је менталитет као и Словенацки, слицан Аустрији и Њемацкој. Рим изгледа горе него балканска села, пун балканских дзепароса, Ибрахимовиц им највеци идол, на Сан Рему, тресе Нада Топцагиц... Нема висе Италије... Трст је сјајан како је у другим градовима...

Name

Ре

19.10.2021 17:00

Бас тако! Сама цињеница да је вакцинисано преко 80% старијих од 18 година све говори ономе ко хоце (и има циме) да размисли!

Name

Барни

19.10.2021 17:38

Ма да дивно је.

Name

Ре

19.10.2021 17:53

Тачно је то

Name

Италија

19.10.2021 18:18

Па засто си досао у италију јаране?

Name

италијан(у)

19.10.2021 20:48

Из коментара се мозе приметити да је неко један фини господин.Толерантан и никада не би никога увредио.