Орбан: Србија је кључна земља за безједност ЕУ

Србија треба да буде дио ЕУ јер је као капија Балкана кључна земља за њену безбједност, а шенгенска граница не треба да буде између Србије и Мађарске, већ на југу, поручио је данас у Хоргошу премијер Мађарске Виктор Орбан.

Србија 18.10.2021 | 16:38
Орбан: Србија је кључна земља за безједност ЕУ

Отварајући радове на обнови пруге Суботица-Хоргош-Сегедин, заједно са предсједником Србије Александром Вучићем, Орбан је оцијенио да су Србија и Мађарска заједно многоструко јаче, што показује и пројекат модернизације пруге, који ће грађанима омогућити да из Суботице до Сегедина стижу за 35 минута и тиме се додатно приближе у сваком погледу.

Орбан је навео да је Србија већ годинама спремна да буде дио ЕУ, која би њеним грађанима требала да омогући да кроз Мађарску и друге земље пролазе без пасоша.

Мађарски премијер сматра да Мађарска у Србији има не само пријатеља него и брата, о чему свједоче односи двије земље и пруга од Суботице до Сегедина, која је симбол заједничког напретка и нове будућности два народа.

– Стране силе су нам увијек доносиле само немир. Све што је долазило споља доводило је до конфликата и уназађивања оба народа. Вријеме је да своју судбину узмемо у своје руке – поручио је Орбан.

Подсјетивши да је пруга између Суботице и Сегедина морала да буде укинута зато што су се по њеним шинама кретали мигранти који су ишли ка Европи, Орбан је оцијенио да је то прича карактеристична за Централну Европу и Балкан.

Вучић је захвалио Орбану и Мађарској за све што раде за Србију, оцијенивши да односи двије државе и два народа никада у историји нису били бољи.

Према његовој оцјени, простор између Суботице и Сегедина по завршетку модернизације пруге постаће развојно чвориште за привреду, туризам и културу два народа, чиме ће додатно унаприједити везе и продубити повјерење између два народа.

– Наше комшије Мађари кажу “Ко сме, тај побеђује”. То је оно што је урадио Орбан у односима са Србијом. Захвалан сам му што је направио потпуно нове односе, у којима ми Срби верујемо да ће снажнија Србија значити јачу Мађарску, као што ће снажнија Мађарска значити јачу и успешнију Србију – рекао је Вучић.

Предсједник Србије навео је да су Орбан и други мађарски политичари на међународним скуповима имали више храбрости и жеље да учине нешто добро за Србију од многих српских представника.

Вучић је истакао и да ће се реконструкцијом пруге од Суботице до мађарске границе у дужини од 26 километара знатно сратити вријеме путовања до Сегедина јер ће се возови кретати брзином од 120 километара на час.

Осим пруге биће обновљене станичне зграда у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу, као и још два стајалишта 13 путних прилаза.

Уговор за обнову пруге потписан је 12. јуна, а завршетак радова планиран је за новембар наредне године.

Вриједност радова процијењена је на 10,2 милијарде динара (око 87 милиона евра).

За извођача је изабрана руска компанија “РЖД интернешнел”, која у посао улази у конзорцијуму са домаћом компанијом “Карин комерц”.

(Срна  Фото: ТАЊУГ/МИЛОС МИЛИВОЈЕВИЦ)

Коментари / 0

Оставите коментар