Једини рудник дијаманата на свету у коме ако га пронађете ваш је!

Кратер дијаманата у Арканзасу је јавни рудник дијаманата и као такав, редак у свету. Познат по геслу „ко нађе, његово“, у њега свако може ући ако плати улазницу која кошта 10 долара.

Занимљивости 18.10.2021 | 16:33
Једини рудник дијаманата на свету у коме ако га пронађете ваш је!

Први дијамант на овом месту је пронађен 1906. године, а пронашао га је локални фармер који је поседовао део данашњег парка. Покушаји да се парк претвори у комерцијални рудник трајали су дуго и завршавали неуспешно, све док га 1972. године није купила савезна држава Арканзас и претворила у јавни рудник, преноси пункуфер.хр.

Чак и застава Арканзаса има на себи облик дијаманта, а дијамант се налази и на кованици савезне државе. Током председничке инаугурације 1994. године, Хилари  Клинтон на руци је носила жути дијамант пронађен управо овде.

Профимедиа

 

У парку постоје редовни рудари од којих су се неки чак и преселили како би били ближе парку. Неки већ имају и завидну колекцију дијаманата, а упитани шта ће са њима, одговарају да их чувају за пензију.

Али, колико дијаманата се уопште пронађе овде? У просеку, неко га пронађе сваки дан. Откако је овај рудник откривен, пронађено је преко 30 000 дијаманата. Од тога чак 10 њих спада у највеће дијаманте икад пронађене у САД-у, а њих хиљаду имало је више од једног карата.

Посетиоци парка претражују поље од 37 хектара у потрази за разним стенама, минералима и драгим камењем, а све што нађете можете да задржите. За претраживање можете понети своју рударску опрему или изнајмити алате из парка.

У склопу парка налази се и центар у који можете однети камен који пронађете. Ту ће вам га извагати и идентификовати. Премда воде статистику проналазака и редовно објављују податке о пронађеним дијамантима, уколико пронађете дијамант с више од једног карата, упозориће вас да то не обављујете на друштвеним мрежама. Како кажу, „Ако пронађете дијамант, људи ће пронаћи вас.“

Ko nađe njegovo! Jedini rudnik dijamanata na svetu u kome svako može da traži drago kamenje

<п дата-wтг-лазy="16">Број улазница на дневном нивоу је ограничен на око хиљаду посетилаца, а у идиличној природи влада прилично питома атмосфера.

<п дата-wтг-лазy="18">Овде можете уживати и у јахању коња, вожњи чамца, планинарењу, игрању голфа, планинском бициклизму, пливању и роњењу…

<п дата-wтг-лазy="18">(24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар