"Мој брањеник је невин, процес је монтиран јер је одбио да убије Вукоту Говедарицу!

Бањалучки адвокат Раде Ћулибрк изнио шокантне тврдње да је његов клијент Миљан Вујовић невин, процес му монтиран, а сви његови проблеми почели су, како наводи, када је одбио да убије политичара Говедарицу!

Република Српска 18.10.2021 | 09:11
"Мој брањеник је невин, процес је монтиран јер је одбио да убије Вукоту Говедарицу!

Бањалучки адвокат Раде Ћулибрк тврди да његов клијент Миљан Вујовић није убио власника кафића НН у Билећи Петра Бајчетића због чега је осуђен на 15 година затвора. Он наглашава да је његов брањеник разочаран у правосуђе Републике Српске и да је увјерен да је осуђен у монтираном процесу.

Такође, тврди, како преноси Ћулибрк у разговору за портал <спан стyле="цолор: #3598дб;">Скенеринфо, да проблеми његовог клијента Вујовића након што је одбио да заједно са покојним Петром Бајчетићем организује и убије Вукоту Говедарицу пред локалне изборе 2016. године.

Ћулибрк подсјећа да је током свједочења Вујовић у Окружном суду у Бањалуци изнио тврдњу да сви његови проблеми почињу након што је одбио да заједно са покојним Петром Бајчетићем организује и убије политичара Вукоту Говедарицу пред локалне изборе 2016. године.

"Миљан Вујовић није само у завршној ријечи изнио те тврдње, он је и у свом уводном излагању изнио те тврдње и током цијелог поступка истрајава на тој тврдњи а у свом свједочењу пред судом је само детаљно, разложно и увјерљиво објаснио како се то све одиграло, шта је од њега поводом организације убиства Вукоте Говедарице тражио Петар Бајчетић, како се он успротивио томе, како му је Бајчетић рекао да се не сикира да ће локална полиција то све покрити, да је због тога Бајчетићу запријетио да ће то пријавити СИПИ, да му је Петар Бајчетић рекао да ће убиство свакако и без њих извршити људи из Србије, да му је Петар Бајчетић рекао да иза наручивања убиства Вукоте Говедарице стоје локални политичари браћа Вуковић", наводи Ћулибрк.

Он даље наводи да је Миљан Вујовић пред судом истрајавао на тврдњи да је у све био укључен и Миодраг Кундачина.

"Мој клијент је пред судом тврдио што тврди и сада да је Петар Бајчетић убијен од стране наручилаца убиства Вукоте Говедарице због тога што није реализовао то убиство, а да су наручиоци убиства Вукоте Говедарице и Петра Бајчетића монтирали процес да он буде оптужен и осуђен за убиство Петра Бајчетића како би се налогодавци убиства Вукоте Говедарице и налогодавци убиства Петра Бајчетића, заштитили и остали некажњени". тврди бањалучки адвокат Ћулибрк.

Миљан Вујовић осуђен је прије неколико мјесеци на 15 година затвора због убиства Петра Бајчетића, власника кафића НН у Билећи. 

Ћулибрк тврди да тужилаштво није доказало изван сваке разумне сумње да је Миљан Вујовић током прве половине септембра мјесеца 2016. године на подручју Билеће организовао злочиначко удружење које је за циљ имало вршење крвичних дјела, а чији чланови су били Ђорђе Радмиловић, Срђан Денда, Гаврило Бјелица и још једно за сада неидентификовано лице, да је осмислио план да заједно са Ђорђем Радмиловићем, Срђаном Дендом и још једним за сада непознатим лицем отме, а затим убије Петра Бајчетића из Билеће због међусобно нерасчишћених односа, због чега је, како тврди одбрана, пресуда Окружног суда у Бањој Луци неправилна и незаконита.

"Кључни свједоци тужилаштва који су наводно били чланови тог злочиначког удружења пред судом су изјавили да су у истрази теретили Миљана Вујовића због тога што су били изложени физичкој (батинама) и психичкој тортури (пријетње дуготрајним затвором) и да су изјаве у истрази дали под присилом, а пред судом су изјавили да њих није организовао Миљан Вујовић ради отмице Петра Бајчетића, већ да их је организовао убијени Петар Бајчетић ради отмице Млађа Зеленовића, а све ради повратка 100.000,00 КМ које је је Петар Бајчетић дао Млађу Зеленовићу како би овај заједно са Душком Лојовићем одустао од лицитације хотела у Гацку", наводи Ћулибрк и додаје:

"Суд противно одредбама ЗКП РС поклања вјеру исказима свједока у истрази, иако су свједоци рекли да су те изјаве дали под присилом и изјавили да би полицајце који су их тукли могли препознати, а не поклања вјеру исказима свједока пред судом када су свједоци свједочећи без присиле и страха изјавили да су у истрази лажно теретили оптуженог Миљана Вујовића и да он није организовао отмицу Петра Бајчетића".

Надаље суд осуђује Миљана Вујовића за убиство Петра Бајчетића и образлаже, према наводима Ћулибрка, да је ту чињеницу неспорно утврдио на основу изјава три очевидца (од којих је један брат убијеног Петра Бајчетића) иако су све три свједока и у истрази и пред судом изјавили да нису видјели лица извршилаца јер су носили фантомке и да се не могу изјаснити ко су извршиоци убиства Петра Бајчетића, стим што је само брат убијеног тек у трећој изјави датој у истрази под притиском полиције и пред судом изјавио да би један од нападача могао бити Миљан Вујовић јер по стасу личи на Миљана Вујовића.

"Овакав став суда представља правни нонсенс и осуду на основу претпостављене кривице а не на основу утврђених чињенца у оквиру стандарда изван сваке разумне сумње доказане кривице", каже Ћулибрк и наводи да је тај поступак у фази жалбе на првостепену пресуду. 

"Мој брањеник је разочаран у правосуђе Републике Српске и увјерен је да је осуђен у монтираном процесу којем је био за циљ да се он осуди за кривично дјело које није починио, а све како би се заштитили налогодавци и извршиоци убиства Петра Бајчетића и остали некажњени. С обзиром на стање доказа у спису и концепција одбране Миљана Вујовића је била да предметна оптужница није подигнута у интересу правде и служења правди већ да би се стварни наручиоци и починиоци убиства Петра Бајчетића прикрили, а све превалило на Миљана Вујовића на основу монитраних доказа", објашњава Ћулибрк.

Он каже да је даља процедура да ће Врховни суд Републике Српске заказати сједницу вијећа по жалбама одбране и тужилаштва на првостепену пресуду.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Еро

18.10.2021 08:44

Све је то супља прица док главног убицу и налогодавца не ухапсе. Све су ово мисеви без мозга. Откуд бас Говедарицу да убију па није он дилер дроге вец легално изабрани председник РС коме је побједа украдена. Све се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

18.10.2021 10:12

Па па параноја. Дођите себи, прошетајте мало.

Name

Да али

18.10.2021 10:14

Вукота је јака конкуренција у политици а то банда и олош не воле

Name

борац

18.10.2021 08:48

СНСД-е суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

18.10.2021 08:56

Судство РС има само једну тацку у закону а она гласи : свим дозвољеним и недозвољеним средствима ститити цланове црвене секте!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислите

18.10.2021 09:51

Срба, становника Републике Српске.

Name

Само донијети законе

18.10.2021 10:09

Као у Италији.

Name

Мики

18.10.2021 10:18

Он разочаран у правосуђе? Ма како га није срамота. Да је правосуђе како треба, давно би био на доживотној робији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

18.10.2021 11:04

а засто би га било срамота?као да су сви криви оптузени или поготово пресудјени.Да ли ти Мики имас искуство са овдасњим Судом?То није Суд ,то је скупина корумпираних и неписмених трацавих и злих ентитета(цаст рјетким појединцима).Свако ко имало дрзи до морала нема ста тразити на таквом суду!Нека суде сами себи ,нека отимају и проздиру људе,треба их пустити до краја .Јер све је подлозно ревизији,а камоли одлуке оваквог суда о коме прица сав народ.И не раде овдасње судије само по налогу политике ,вец комбинују мало за политицаре нало за себе.Свака цаст за Адвоката Рада

Name

Ре Мики

18.10.2021 11:47

Баш тако, идиот прави. Цитав зивот је у криминалу нема дијела које није направио а кркан прави и глуп као Ној

Name

Станко

18.10.2021 10:58

Правосудје боље да не постоји посто стити криминал отима приватну имовину градјанима и ту мора да се несто мијења судије и тузиоци не одговарају ником и слузе прекрсиоцима закона да их ослободе а доци це дан да полозе рацуне народу неце јос дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2021 15:23

Многи тузиоци и судије нису ниста друго него обицни криминалци. Па не бисмо били овако криминализована и корумпирана дрзава да правосудјем не владају мафијаси.

Name

БЛ

18.10.2021 11:08

Могу они писати колико хоће, ниједан закон се не примењује ретроактивно. Само је нејасно зашто тужилаштво не покреће истрагу. Преседан у свијету. Ово је очигледан недопустив и неопростив пропуст свих који су морали знати шта раде. И по командној одговорности овдје сви у линији до премијера морају поднијети оставке из моралних разлога бар док се не заврши истрага. Језиво је само помислити да се пацијентима на респиратору и даље даје терапија индустријским кисеоником.

ОДГОВОРИТЕ