Порез на шећер кривац за лимунада-мафију

У Португалији се плаћа посебан порез на зашећерена пића – тако се земља бори против гојазности и дијабетеса. Али, у Шпанији таквог пореза нема. Зато шверцери навелико покушавају да зараде на заслађеним газираним пићима.

Свијет 17.10.2021 | 21:01
Порез на шећер кривац за лимунада-мафију

"Добар дан, ваше документе. Шта имате за царињење?" Португалски цариник Хелдер Мендеш је зауставио још један камион, не зна ни сам који по реду.

Од седам ујутро контролише са петоро колега камионе који улазе из Шпаније на граничном прелазу Вилар Формозо, једном од најпрометнијих у Португалији. Данас је у потрази за кријумчарском робом коју све чешће заплењују. Реч је о безалкохолним пићима.

У Португалији се плаћа додатни порез на шећер, а у Шпанији се такви напици опорезују нормалном пореском стопом. Зато се преко границе илегално пребацује све више слатких напитака. Акција португалске царине на свим граничним прелазима требало би да спречи илегални увоз.

Професионално организовани шверц

"Од 2017. сва безалкохолна пића која садрже шећер додатно се опорезују", објашњава Хелдер Фернандеш, шеф криминалистичког одељења португалске полиције ГНР, која је такође задужена и за сузбијање кријумчарења.

"Већ две године констатујемо да шверц није само порастао већ и да је у међувремену професионално организован", прича искусни полицајац.

Пре годину и по је приликом једне царинске акције заплењено 600 хектолитара неопорезованог газираног пића. Порез на ту количину износио би 40.000 евра. Напици су били намењени продавницама и баровима на подручју Лисабона.

"Проблем је што порези унутар Европске уније још увек нису усклађени", додаје Фернандеш. То важи и за порез на додатну вредност, а камоли за порез на шећер, чији је смисао да се конзумира мање напитака са штетним садржајем шећера.

"Порез је релативно низак, али на велику количину се осети разлика", каже полицајац.

Дакле, полицајци попут Хелдера Мендеша претресају камион за камионом. Пењу се на приколице, проверавају палете, потом на рачунарима упоређују отправнице са пореским формуларима. Температура је скоро 30 степени, полицајци се зноје.

"Није лако, морамо да проверимо пуно података како бисмо установили да ли је роба кријумчарска или не", каже Мендеш. Најпре се установи да ли је шпански порез на промет изузет из цене, потом да ли је португалски порез плаћен. Тражи се доказ о плаћању пореза на шећер.

"Лимунада-мафија"

Оно што је на границама проблем, у самој земљи се показало као добро. Многи произвођачи сокова су смањили количину шећера, а и конзумирање зашећерених напитака се смањило. Те мере су успешне са становишта борбе против дијабетеса и гојазности.

И то иако порез на шећер износи око осам центи по литру пића са мање од 80 грама шећера. За литар пића са више од 80 грама шећера порез је двоструко виши.

Ипак, нека врста "лимунада-мафије" снабдева јефтиним прокријумчареним шпанским пићима оне Португалце који немају проблема да заобиђу закон. Хелдер Мендеш каже да у Шпанију не одлазе по пића очеви који приређују рођендан за децу. "То су професионалци, који то раде на велико."

Није им лоша зарада. "У једном случају пиће која садржи кофеин продавано је за 50 центи, а обично кошта један евро", сећа се Хелдер Фернандеш. "А починиоци и са том мањом ценом имају добру зараду."

Фернандеш каже да се не контролишу само камиони на граничним прелазима већ и радње и камиони у унутрашњости земље.

Царински полицајац Хелдер Мендеш тренутно контролише још један камион. Није нашао илегалне напитке у приколицама. Нешто после 12 сати завршена је акција контроле на португалским границама. 48 полицајаца је проверило 500 камиона.

Овај пут није било кријумчарених напитака. Мендеш и колеге се повлаче, до следеће велике контролне акције. Кријумчарску делатност на португалским границама могло би дефинитивно зауставити једино усклађивање пореских стопа у ЕУ.

(РТС/ДW)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хе Хе

17.10.2021 19:28

Ови Португалци, јужњаци, намазани као и ми овде, не могу слатка газирана пића, али зато тоне "шећера" пролазе, без проблема. Има логике, боље умријети сретан него дебео.

ОДГОВОРИТЕ