Функције се тешко одричу, ни афере не покрећу оставке

Аустријски канцелар Себастијан Курц, поднио је оставку након што је био изложен притиску јавности због истраге о евентуалној умјешаности у корупцијске афере. С друге стране, у Републици Српској многи високи званичници и функционери се доводе у везу са бројним незаконитим радњама, међутим њихове смјене се не помињу.

Босна и Херцеговина 17.10.2021 | 19:45
Функције се тешко одричу, ни афере не покрећу оставке
Отворена афера и покретање истраге о наводном трошењу средстава Министарства финансија Аустрије за финансирање испитивања јавног мњења у интересу његове странке, били су довољни да аустријски канцелар поднесе оставку.
 
У Републици Српској међутим многим  функционерима који се доводе у везу са озбиљнијим аферама, оставке не падају на памет. Само у периоду од појаве вируса корона, Републику Српску су потресле бројне афере у које су упетљани највиши званичници. 
 
Набавка медицинске опреме преко туристичке агенције, изградња покретне болнице, вишеструко скупље маске и ПЦР тестови у односу набавну цијену, само су неке од сумњивих радњи. Бивши директор Института за јавно здравство Републике Српске је у притвору.
 
Најновија је афера "Кисеоник", гдје је према тврдњама опозиције умјесто медицинског, за Клинички центар Републике Српске набављан технички кисеоник чиме су директно угрожени животи пацијената. Тада је објављено и да је за многе друге болнице у Републици Српској употребљаван индустријски гас. Представници опозиције траже да министар здравља и директор Клиничког центра поднесу оставке, међутим Ален Шеранић и Владо Ђајић о томе не размишљају.

Сва дешавања у посљедњим мјесецима постављају питање:  зашто нико од домаћих високих званичника није кренуо стопама аустријског канцелара? Они који прате наше политичке односе кажу да је основни узрок у томе што  степен развоја демократије  у БиХ и у Аустрији не може ни да се пореди.

Стање у Федерацији БиХ није ништа боље него у Републици Српској, јер федерални премијер Фадил Новалић није дао оставку иако је у току суђење због набавке респиратора.

Тако се још једном доказује да у Босни и Херцеговини одговорности званичника нема ни политичке, ни моралне, а ни кривичне, осим када изгубе политичку подршку или неко други, ко има утицај на правосуђе, хоће да се са њима обрачуна.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

анекс 3 Дејт Ми сп

17.10.2021 18:10

Члан Предсједништва је директно изабрани представник Републике Српске на изборима. Према томе, спада у категорију функционера избраног народном вољом, као суштинским ауторитетом власти, како је то дефинисано документом друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједности и сарадњи у Европи (КЕСС), Копенхаген, 1990. године. Према томе, у функцији и личности српског члана Предсједништва БиХ садржана је народна воља Репубилке Српске, као коначног ауторитета власти у дијелу који припада Републици Српској. Заштита те народне воље као коначног ауторитета власти, изражене на изборима, инкорпорирана је у Дејтонски мировни споразум директно, кроз његов анекс 3. (споразум о изборима) члан 6 и документ друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједноати и сарадњи у Еуропи (КЕСС), Копенхаген, 1990. године, а који је директно инкорпориран и наведен у том анексу споразума, децидно у анексу 3. наводећи и цитирајући чак и одредбе ставова 7 и 8 тог документа. Тај споразум са тим и таквим анексом потписале су стране у Дејтонском мировном споразуму и његовом анексу 3. Према томе, у конкретном случају те су одредбе директно инкорпориране у правни систем БиХ и за њихову имплементацију им није потребан никакав додатни Закон, па ни Закон о имунитету. Дејтонски споразум је највиши акт у БИХ и изнад је сваког Закона! Према томе, имунитет и неповредивост функције српског члана Предсједништва БиХ , као израза народне воље из Републике Српске, која је коначни ауторитет власти, није везана за Закон о имунитету БИХ , већ директно за анекс 3 (Споразум о изборима) Дејтонског споразума, и то члан 6, те документ друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједноати и сарадњи у Еуропи (КЕСС), Копенхаген, 1990. године (која је саставни дио анекса 3).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2021 07:10

Баш ,, стручно" тумачење.

Name

Неоговорност политицара

17.10.2021 18:13

Политичка одговорност се заснива на повјерењу народа.Када си и прозван на исту и ако не докажес супротно требао би да морално сносис посљедице јер си изгубио повјерење.Паметном доста.Наси нз политицари то немају јер су исувише отисли од народа те се све своди на смјене .Дзајиц набављајуци кисик морао је то знати а незналица Висковиц је гори од дотичног јер га покушава вадити.Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

17.10.2021 18:15

Хоће ли Раденко Рељић дати оставку који је за 18 година украо преко 10 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВЕМБАРС ЈУТРО

17.10.2021 20:03

ДАБОГДА СЕ ОВИ ИЗ СНСД НАЈЕЛИ ПАРА И СВИ ЗАЈЕДНО ПОЦРКАЛИ,КАД ЗАВРСЕ НА ОВОМ СВИЈЕТУ ТРЕБА ИМ СВЕ СТО ОСТАНЕ ИЗА ЊИХ НАГУРАТИ У УСТА НЕКА ПОНЕСУ И НА ОНАЈ СВИЈЕТ ,ДАБОГДА ИМ ПРОКЛЕТСТВО НА ОЦИ ИСКОЦИЛО.

Name

Све исти калуп

18.10.2021 06:42

Па дао је он већ једну оставку..!! На чланство у Есенесдеу. Куд би више..!!??

Name

Лова

17.10.2021 18:17

Манy,манy...лова,лова...новац,новац, уједињује криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видовњак

17.10.2021 18:17

Сељак кад се доцепа пара постаје опасан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

17.10.2021 18:37

Наше политичаре свака нова афера само јача постају популарнији а јадни народ сиромашнији

Name

Владимир

17.10.2021 18:46

Нема свако Курца као аустријанци

ОДГОВОРИТЕ