Стандард све нижи, цијене дивљају, политика ћути

Сваке ноћи 600.000 људи у БиХ оде на спавање гладно.

Босна и Херцеговина 17.10.2021 | 14:30
Стандард све нижи, цијене дивљају, политика ћути

Посљедње најаве о поскупљењу електричне енергије односе се на потрошаче који се напајају по средњем и високом напону те за јавну расвјету, што значи како домаћинства и мали потрошачи за сада немају разлога за бригу, поручују су ових дана из све три три електропривреде у БиХ.

Како истичу таквих је знатно мањи број од броја малих потрошача, али троше много више укупне енергије, па тако Електропривреда БиХ испоручује 40, а Електропривреда ХЗХБ 32% енергије на подручју Федерације БиХ, док Електропривреда Републике Српске великим потрошачима испоручује 40% укупне електричне енергије. 

У Регулаторном агенцији за енергију Федерације БиХ (ФЕРКсу јуче посебно коментарисали најављено поскупљење електричне енергије за привреднике тврдећи да је очито дошло до поремећаја цијена на тржишту електричне енергије. Због тога, како су појаснили, поскупљење струје могу очекивати привредници односно подузетници и правна лица у Федерацији БиХ, али не и мали потрошачи, у што спадају станови и куће.

Поручили су и да драстично повећање струје може спријечити само Влада ФБиХ.

Ситуација у Републици Српској је нешто другачја барем према тврдњама Луке Петровића, генералног директора Електропривреде РС: ''Што се тиче привреде, ми са привредом имамо усаглашене ставове да већ трећа година постоји постепено повећање цијена електричне енергије ка тржишним цијенама и оне су данас далеко испод тржишних цијена. Што се тиче домаћинстава, они су безбрижни и неће бити повећања цијана електричне енергије '', рекао је.

Међутим у удружењима потрошача и синдикатима радника овакве изјаве оцјењују као крајње неозбиљне јер је неминовно је да ће раст цијена електричне енергије привредницима има вишеструк ефекат прије свега у поскупљењу производње, мањој конкурентности, а потом крајњој цијени самих производа за грађане.

Како онда преживјети у земљи у којој је прије пандемије било сиромашно свако шесто домаћинство, а сваки четврти запослени радник својој породици није могао обезбједити излазак из сиромаштва. У земљи у којој је тада чак 600.000 становника живјело испод границе сиромаштва, са 3 до 5 КМ дневно и на спавање одлазило гладно. Колико је тек пандемија линију сиромаштва спустила ниже?

Тако у Савезу самосталних синдиката БиХ, упозоравају да се сваки раст трошкова пословања, посебно у реалном сектору, углавном амортизује смањењем или престанком исплате и онако прениских плата радницима реалног сектора. Такође, подсјећају и да најава поскупљења струје долази у вријеме интензивираних захтјева синдиката за повећање најниже плате.

Поучени ранијим искуствима, јасно је, закључују, да ће бити употребе, али још више злоупотребе ове ситуације као оправдања да плате радника и даље не могу значајно расти. 

Надаље, према доступним информацијама, оправдање за раст цијена струје нису драстично већи трошкови производње, него у првом реду цијена на берзи у Мађарској. 

“Другим ријечима, цијена струје мора расти јер су други спремни да је плате скупље него ми. Ово би можда и било логично да су Електропривреде приватне фирме, а не јавна предузећа. Свједочимо експанзији у реалном сектору, расту извоза, што је изузетно добро, али то би све могло доћи у питање у случају било каквих непромишљених одлука.

Иако ова земља лежи на угљу, ми тај потенцијал очигледно не користимо у потпуности.  А могли смо и то поштујући све еколошке норме. Можда цијела ова ситуација жели искорисити за “санацију” рудника, што у преводу значи отпуштање рудара и затварање појединих рудника.

А, можда треба послужити за наставак форсирања приче о мини-хидроцентралама, од којих осим њихових газда нико неће имати неку значајнију корист, а о трајним еколошким посљедицама је сувишно говорити?! На крају, тврдње да поскупљења струје неће бити за грађане су најблаже речено неозбиљне.

Ко ће платити веће цијене производа и услуга, до којих ће сигурно доћи због скупље струје привреди, ако неће грађани, пензионери, и радници?", закључују у Савезу самосталних Синдиката  БиХ наводећи и да је ово изузетно озбиљна и осјетљива ситуација, са могућим несагледицим посљедицама те су стога упутили захтјев Влади да хитно усвоји одлуку којом ће се забранити раст цијена најосновнијих животних намирница јер су радници већ сада у ситуацији да, због ниских и/или нередовних плата, не могу себи и својим породицама осигурати ни минимум онога што им треба за живот.

И у Удружење за заштиту потрошача "ДОН" се отворено питају да ли нам сада пријети и мрак, док смо већ данима суочени причама о поскупљењима, како основних животних намирница, плина и горива. Захтјевају што хитније преговоре у којима ће учествовати И представници потрошача.

“Најава поскупљења већ је изазавала узнемиреност међу становништвом, наравно са разлогом, јер већина грађана /потрошача преживљава и једва саставља крај са крајем. Захтијевамо од надлежних на свим нивоима да зауставе тренд поскупљења и одбијање захтјева које најављују јавни снабдјевачи везано за поскупљење.

Потрошачи већ плаћају довољно високе цијене електричене енергије, као и обновљиве изворе енергије, из којих се финансирају многе вјетро, сунчане и хидро електране, да би се од истих откупио дио електричне енергије који се продаје потрошачима”, закључују у  Удружењу за заштиту потрошача "ДОН".

(Бука)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

БлБЛ

17.10.2021 12:51

Брава, само дизи цијену. А народ стока ко стока (нека извине права стока), гласајте поново за ова три идиота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

17.10.2021 14:53

Што неби. Добиће пред изборе 100 мари, да премосте 3 дана, а послије ће добијати дозе виталних националних интереса.

Name

Тито

17.10.2021 15:45

Али зато Фрљо, Шаров, жућо, Руменко и остали багаљи лапрдају до бесвести!

Name

Ре

17.10.2021 19:33

Како се овдје живи,ми смо увијек гласали за идиоте изгледа да смо ми сви идиоти.

Name

Не знам за политику, али ево

17.10.2021 12:55

Вест вам говори, стандард, економија су ствари које су измислсили људи да се лаксе сналазе и боље зиве. Па да ли га могу кориговати, ако ево ово се манифестује као греска. (Одсуство линија мањих отпора у вијековним вртлозним социолским струјама и микрострујама, односно истрајности и опстанци, на неким нивоима, рада, труда, зњања и тако даље).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватник

17.10.2021 13:00

Ел енергија је код нас бас повољна. Мислим да је 4 пута јефтинија него у еу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

17.10.2021 19:33

Колико је пута мања плата него у ЕУ, и колико је цијена зивотних намирница скупља у бих?

Name

Др

17.10.2021 13:01

Сиромасан је онај ко неце да ради!! Посла у бих има колико хоцес, да бирас. Проблем је сто би млади лезали куци и узели 10 км од родитеља за кафу и тако по цитав дан блеје у кафицима и у телефон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест

17.10.2021 13:59

Зато имас стотине хиљада младих који побјегосе вани. Бас се питам да ли тамо цекају да им неко да или раде???? А, казес неце млади да раде. Мозда су паметнији од вас старији који радите за 20КМ дневнице.

Name

Ре

17.10.2021 14:31

Ма ради ти др за 600 КМ. Нико не треба да ради од плате која није довољна за зивот. Свако би од своје плате требао да мозе достојантвено да зиви, макар и минималне. Овдје нема наде за младе и постене , само лоповма и њиховој дјеци је добро.

Name

Ре Др

17.10.2021 14:38

Како су Горица и Игор вриједни и раде, и сестриц Вице и дјецица од осталих кумова из владајуце секте. Како су то само вриједна и способна дјецица , милионе зарадјују. Сви млади у РС би требало да се угледају на њихов зивотни стил и стандард.

Name

Ре Др

17.10.2021 15:38

Јесте Др срам да буде младе што неће да раде а могу да бирају хоћеш у кафић конобарити 10 х за 20 км ил ћеш у трговину гајбе носати за 540 км мјесечно може и на бензиску пумпу по12 х радити за 20 км.. Посла има колико хоћеш лијепо се живи држава за пожелити а млади (који неће да раде) одоше у иностранство. Човјече лијечи се под хитно

Name

Обрнуто

17.10.2021 13:04

Ја колико видим стандард је све бољи, народ све пунији кешом. Не знам да ли сам ја луд или сам ипак у праву? Па људи купују некретнине ко чарапе а ми прицамо о слабом стандарду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2021 14:39

КО ТО КУПУЈЕ НЕКРЕТНИЕ данас???? Ко има пунооо некретнина данас????

Name

Ре Обрнуто

17.10.2021 15:17

О чему ти причаш па људи живе на кредит све је на кредит. Онај ко ради за 540-600 км сигурно не купује некретнине ко чарапе. Они једва преживљавају. Станове већином купују људи који су новац зарадили у иностранству или једни те исти лопови купују по 5 станова и ти станови или су празни или се издају.

Name

Тја

17.10.2021 13:09

Народ је крив што чути,а "њима" то одговара.док год народ ћути они ће радити шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

17.10.2021 13:27

Систем је у стању распадања: Политицари цуте јер се баве властитим опстанком, а за градјане вази иста прица. Свако за себе у теским временима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2021 14:40

Политицари су упропастили ову земљу.

Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

17.10.2021 13:30

Добро сад, је ли треба да буде као у Америци, да свака друга особа има преко 200 килограма ? Овде се ради о дугогодишњој борби владе против преједања и претилости. Морате признати да код нас нема много дебелих, значи да програм дјелује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Месар

17.10.2021 13:39

Сиротињо, издржи још годину дана, па ћу вам опет пред изборе дати по 20 КМ и добићете порцију печења. Сад ће то, сад ће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

17.10.2021 13:53

Туго голема.Отимају од јадне сиротиње,а нема нас за шта ни пас ујести.Па нама свима треба социјална помоћ,већ одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

17.10.2021 14:45

Нама свима треба специјалистички преглед психолога да знамо у ком смо стадијуму лудила.чим све ово трпимо

Name

Ре Митар

17.10.2021 16:22

Јако се пуно краде на изборима... Погледај само случај Сање Вулић Оћу рећи није ово баш воља народа

Name

Ре ре Митар

17.10.2021 16:38

О цему прицас? Ето поновисе се избори у Добоју и ко побиједи? СНСД! Овај народ заслузује глад као у Африци и нимало ми га није зао!

Name

@Ре Митар

17.10.2021 16:47

Не додју странаци овдје за изборе да организују крадју, то ради нас народ. Они који не краду помазу лоповима тако сто не излазе на изборе. Дакле, како год гледате ситуацију, сами смо криви. Знамо ми све изборне лопове, то су нам комсије, родјаци, познаници... па ста радимо по том питању? За све сто се овдје десава апсолутно је крив народ, то јесте ми сами. Ликови као сто је Сања Вулиц само користе то сто смо ми колективно нељуди. Како смо бирали, тако зивимо.

Name

Политицари пуне

17.10.2021 16:30

своје дзепове, на то се овдје свела политика. Фуј, фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

17.10.2021 17:13

Па ако није воља народа зашто трпе те свињарије зашто шуте или некима паше управо таква ситуација хаос и криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

17.10.2021 17:29

То политика и ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигор

17.10.2021 17:56

Ма какви,код нас је бања,казу да у еу и ук велика криза,немај за јести.

ОДГОВОРИТЕ