Полицијске униформе скројене по мјери приватника

Полицијске агенције су донијеле интерна правила због којих на тендерима за набавку униформи годинама побјеђује само једна фирма − височки „КМ Траде“. Због врло специфичних услова на тендере се не јављају домаћи произвођачи и дистрибутери чије униформе носе полицајци десетак европских држава.

Босна и Херцеговина 17.10.2021 | 12:06
Полицијске униформе скројене по мјери приватника

Четири полицијске агенције у Босни и Херцеговини (БиХ) су од фирме “КМ Траде” годинама куповале униформе и обућу, чија се вриједност рачуна у милионима, водећи се интерним правилницима који из овог посла искључују друге домаће фирме. Овим документима је одређено да полицајци морају носити униформе и обућу које одговарају карактеристикама америчке марке “5.11” и њемачке марке “Хаиx”. Једини заступник робе таквих карактеристика, прецизно описаних у правилницима, је “КМ Траде” из Високог.

Захваљујући томе, височка фирма је на јавним набавкама од 2013. године зарадила најмање 17,5 милиона марака, послујући са: Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево (МУПКС), Дирекцијом за координацију полицијских тијела БиХ, Министарством унутрашњих послова Републике Српске (МУПРС) и Федералном управом полиције (ФУП).

Притом, правилници које су донијели МУПКС и Дирекција нису у складу са прописима према којима се овакви акти могу доносити само за набавку униформи за посебне или специјалне јединице, али не и за „обичне“ полицајце.

У БиХ још најмање 13 фирми производи, извози и дистрибуира униформе у десетак европских земаља. Они с којима су разговарали новинари Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) кажу да посао не могу добити јер поједине полицијске агенције форсирају набавку једног бренда. Иако свака од њих може набавити материјал и направити униформу идентичну „америчкој“, не смију се пријавити на тендере због страха од тужби јер је „КМ Траде“ једини овлаштен да их продаје у БиХ.

Из МУП-а КС кажу да се не сјећају или не знају ко је и како креирао овај правилник. У ФУП-у и Дирекцији кажу да су преписали садржај претходно донесених правила, док из МУПРС-а нису хтјели говорити о правилнику који има ознаку тајности.

Преко правилника до монопола

Власници „КМ Традеа“, који је основан прије 22 године, су адвокат Кадрија Колић и бизнисмен Нихад Машић. Фирма тргује: оружјем, муницијом, одјећом, обућом, оптиком, двогледима, торбама и спремницима те дроновима и другом опремом коју продају у продавницама и путем јавних набавки. Према доступним финансијским извјештајима, годишњи профит фирме „КМ Траде“ од 2010. до 2013. године није прелазио 73 хиљаде марака. Иако највише зарађује продајом оружја, муниције и специјалне опреме, фирма је забиљежила велики успјех у пословању након што је почела продавати униформе полицијским агенцијама.

Наиме, МУПКС, МУПРС-а, ФУП и Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ су од 2013. године почели доносити правилнике у којима су наведене обавезне карактеристике униформи за полицајце, укључујући скице са описаним детаљима: врстом ткања и дрикера, димензијама те распоредом џепова и поклопаца, отворима за ношење оловке или лампе, држачима за значку, врстом дугмади и патент затварача, начином израде рамена кошуље, димензијама и распоредом петљи за каиш на појасу, начином обраде те другим детаљима. Сви описани детаљи упућују на бренд „5.11 Тацтицал“.

На исти начин је описана и обућа – уз слике модела који упућују на „Хаиx“ приказане су обавезне карактеристике: дебљина коже, врста ђона, врсте шивања, додаци за одбијање сунчеве свјетлости, мембрана која гарантује непропусност и прозрачност, антистатичке особине те унутрашње подставе од трослојног или четверослојног ламината.

Према Закону о јавним набавкама БиХ, техничке спецификације тражене робе или услуга морају омогућити једнак приступ надметању свим понуђачима и не смију упућивати на одређеног произвођача, марку или поријекло да се тиме неке компаније не би искључиле из поступка набавке. Изузеци постоје ако се набавка односи на: државну тајну, јавно-приватна партнерства, концесије, међународне споразуме или ако су потребне посебне мјере сигурности при набавци, што овдје није био случај.

Новинари ЦИН-а су контактирали десет произвођача и дистрибутера униформи и обуће у земљи. На разговор су пристали представници само двије фирме док су из других компанија рекли да се не пријављују на тендере споменутих агенција јер унапријед знају да ће „КМ Траде“ добити посао.

„Тај правилник (МУПКС оп. а) је сачињен на бази једног бренда. Тај бренд је веома познат у свијету, то је увознички бренд. Такав је правилник направљен, конструисан, да не можемо направити (униформе оп. а)“, каже Фахрудин Чанчар, власник фирме „Зенко“ из Зенице која 25 година производи униформе.

Харис Сејдић, власник тешањске фирме „Даниал’С“, каже да су током два десетљећа радили за словачку, њемачку, пољску, црногорску и албанску полицију.

„Сад имају неке агенције које су унапријед направиле неке спецификације гдје се заиста није могло радити и те агенције и, можда ти неки, стварају неку фаму како нешто домаће није уреду или како је спорно“, каже Сејдић.

Власници фирме „КМ Траде“ Нихад Машић и Кадрија Колић нису хтјели разговарати са новинарима ЦИН-а. „Ја сам адвокат, не бавим се тим стварима“, кратко је рекао Колић.

Правилници пали са неба

Годину дана прије усвајања спорног правилника тадашњи министар унутрашњих послова КС Мухамед Будимлић набавио је полицијске униформе и обућу од седам фирми, у складу са Уредбом о јединственој полицијској униформи Федерације БиХ. Униформе и обућа су купљени и задужени, али их полицајци нису никада обукли јер их је тадашњи полицијски комесар Вахид Ћосић повукао из употребе, уз изговор да не одговарају техничким спецификацијама. Друге униформе желио је и Синдикат полиције КС из којег су тврдили да су радиоактивне. Те униформе су касније дониране Посавском и Босанско-подрињском кантону.

Будимлић је новинарима ЦИН-а рекао да су униформе које је набавио имале потврду Института за провјеру квалитета. Ипак, сарајевски полицајци их нису обукли, а Будимлић је у међувремену смијењен. Пола године након именовања, средином 2013. године, Будимлићев насљедник Нермин Пећанац доноси Правилник о посебној униформи за специфичне географско-климатске услове, након чега МУПКС униформе набавља искључиво од фирме „КМ Траде“.

„По мом мишљењу, није имао ниједан законити аргумент против облачења тих униформи па, самим тим, није имао законит аргумент за предлагање новог правилника“, рекао је бивши министар Будимлић.

Према прописима, кантонални и федерални министри те Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ могу прописати посебне униформе и допунске дијелове само за специјалне јединице и специфичне услове, али не и за редовне униформе које носи већина полицајаца. Та правила Дирекцији одређује Вијеће министара БиХ, а кантоналним и ентитетском министарству Влада Федерације.

Према Правилнику који је донесен у вријеме Пећанца, прописано је да униформу носе све јединице, обавезујући тако полицајце на Бјелашници да раде у истим униформама као и полицајци у нижим и топлијим дијеловима кантона. Уз то, сарајевски полицајци имају другачије униформе од својих колега у остатку ентитета, што је супротно федералним прописима.

„Ако је закон то одредио, нико нема право да правилником мијења такво једно правило“, каже Санел Незирић, адвокат и стручњак за јавне набавке.

Према рјешењу МУП-а, у Комисији за сачињавање приједлога измјена и допуна Правилника су били тадашњи упосленици: Бенсад Ефендић, Алмир Пашић, Мухамед Мулаомеровић, Сенада Идризовић и Мирсад Ђелиловић који нису говорили за ЦИН. Предсједник Комисије Зејнил Лучкин је кратко рекао да се не сјећа да ли је уопће и био у Комисији, одбивши даље говорити о томе.

Из Кабинета актуелног министра Адмира Катице наводе да немају рјешења о формирању ове радне групе нити знају ко је био њен члан, док из Управе полиције тврде да нико од споменутих особа није учествовао у креирању Правилника.

Пећанац и Ћосић данас пребацују одговорност један на другог. Пећанац тврди да је одлуку о избору униформе препустио Управи полиције и да је потписао готов документ, док Ћосић тврди да је посао завршио Пећанац те да он и Управа полиције с тим нису имали ништа, иако је било одређено да се Правилник доноси на приједлог комесара.

МУПКС је од децембра 2013. до данас купио од „КМ Традеа“ униформе и обућу у вриједности већој од четири милиона КМ. Према одлуци од прошле године, униформе се више неће куповати до доношења нове уредбе о јединственој полицијској униформи ФБиХ.

Преписивање правила

Након сарајевске полиције „америчку“ униформу су од 2014. године почели носити и припадници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ. То им је омогућио Правилник о посебним униформама који је креирала шесточлана комисија. Члан Комисије Енвер Џиханић објаснио је за ЦИН да се ово тијело консултовало са полицијским службеницима и више фирми које производе униформе, али да им нико није сугерисао шта да ставе у Правилник.

На питање новинара како је Комисија знала техничке спецификације униформи и обуће, објаснио је да су их узели из ранијих правилника. Џиханић и Мира Лазић су једини чланови Комисије који и даље раде у Дирекцији. Остали чланови: Белма Трајков, Горана Крталић, Делила Крешталица и Соња Говедарица нису одговарале на поруке или су одбиле разговарати са новинарима ЦИН-а.

Нови правилник Дирекције је скоро истовјетан правилнику који је годину дана раније усвојен у Кантону Сарајево. Потписао га је директор Мирсад Вилић који није хтио разговарати са новинарима.

Адвокат Санел Незирић каже да доношење правилника није у складу са овлаштењима директора: „Ако је тим правилником још додатно ограничена конкуренција, то је јасно да тај правилник није законит“.

Од његовог ступања на снагу Дирекција је посебну тактичку униформу и обућу куповала искључиво од „КМ Традеа“. За те потребе је током шест година издвојено скоро четири милиона КМ.

Дирекцији и МУП-у КС се средином 2017. године придружује и МУПРС-а, доносећи нови правилник о униформи полицијских службеника. За разлику од колега, министар Драган Лукач ставља ознаку тајности на овај документ јер би његово откривање „могло наштетити дјеловању институција РС-а и БиХ“. Упркос наводним опасностима, Правилник су новинари пронашли на страници институције.

МУПРС-а је у писаном одговору ЦИН-у навео да је Министарство имало за циљ да у Правилник унесе спецификације материјала, карактеристике униформи које ће бити функционалне и носиве те квалитет, имајући у виду специфичност полицијских послова и скрећући пажњу да документ не садржи термин робне марке „5.11“.

Два мјесеца након доношења Правилника ова институција купује униформе и обућу од „КМ Традеа“ за скоро 7,3 милиона КМ. Како би се посао могао несметано наставити и након истека трогодишњег уговора, крајем маја 2019. потписују оквирни споразум од скоро 1,7 милиона КМ који им омогућава набавку без навођења детаља о времену и количини испоруке.

У МУПРС-а су одбили разговарати са новинарима, а нису рекли ни ко је направио Правилник, позивајући се на заштиту приватности чланова Комисије.

Техничке спецификације робе које су карактеристичне за марке „5.11“ и обућу „Хаиx“ налазе се и у правилнику који од 2019. године користи и Федерална управа полиције. Из ове институције кажу да је у његовој изради учествовало више организационих јединица које су биле задужене за његово усклађивање са прописима. Садржај су преписали из других правилника и прилагодили својим потребама, објаснио је Ибро Бешлија из ФУП-а. Документ је потписао министар Аљоша Чампара који каже да је Правилник припремила Управа полиције па нема разлога сумњати у његову исправност. И Бешлија каже да није провјеравао законитост Правилника.

Из ФУП-а нису дозволили новинарима ЦИН-а скенирање или копирање дијелова Правилника, као ни снимање и фотографисање униформе. Федерална управа полиције је од 2019. године на два тендера купила од „КМ Традеа” униформе и обућу за нешто више од 132 хиљаде КМ.

Правилник у покушају

Вијеће министара БиХ је крајем 2017. године усвојило Правилник о изгледу полицијске униформе у државним агенцијама. Израдила га је Радна група састављена од представника Министарства сигурности БиХ и државних полицијских агенција. Међутим, није ступио на снагу јер га тадашњи предсједавајући Денис Звиздић није потписао. Он је одбио говорити за ЦИН.

Тада су се домаћи произвођачи жалили јер нису били укључени у његову израду, наводећи да он погодује само „КМ Традеу“. Драган Крвавац, предсједник Савеза синдиката полицијских органа БиХ који је био и члан Радне групе, каже да бренд „5.11“ нигдје није наведен и да нико не спречава домаће произвођаче да набаве материјал и сашију тражену униформу. Но, то ипак није могуће јер је амерички бренд заштитио материјал и запријетио тужбама свима који направе исту униформу.

„Ми у ‘5.11 Тацтицал’ штитимо наше дизајне и интелектуално власништво од копија и прекршитеља те ћемо подузети правне кораке против истих гдје је прикладно“, пише у допису који је, према тврдњама домаћих произвођача, стигао из америчке фирме.

Након израде Правилника одржано је неколико састанака са домаћим произвођачима на којима се дошло до компромисног рјешења – у документ су поред наведених спецификација додате ријечи „или еквивалент квалитете“. Но, приједлог предсједника Привредне коморе ФБиХ Мирсада Јашарспахића није спроведен у пракси.

Из Кабинета актуелног министра сигурности Селме Цикотића наводе да је током ове године комплетиран нови текст за Приједлог правилника о изгледу полицијске униформе за државне полицијске агенције. Но, он се не разликује много од оног из 2017. године јер и даље упућује на брендове „5.11“ и „Хаиx“.

И Федерација БиХ припрема нове прописе, а домаћи произвођачи се надају недискриминирајућим правилима. Фахрудин Чанчар, власник фирме „Зенко“ из Зенице, направио је шест модела униформи у нади да ће неки од њих бити прихваћен. „Поред оваквих фирми, као што је моја, постоји још у БиХ и квалитетнијих и ранга овога који сигурно могу урадити те униформе“, каже он.

(ЦИН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

БЛ

17.10.2021 10:41

Зато та фирма прави наше министре милионерима... Е моји Срби луди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарказам

17.10.2021 12:25

Треба тај тендер дати проинтеру

Name

Митар

17.10.2021 10:44

Све је то го лопов и нераскидив ланац а једино га може покушати народ заједничким снагама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

17.10.2021 10:49

Драги бозе све пропада а они кроје униформе и спремају се за рат коме..засто..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

17.10.2021 10:50

Србенде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највазнији је квалитет

17.10.2021 11:00

Ма ко да кроји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

17.10.2021 11:03

Чуј ЕКВИВАЛЕНТ КВАЛИТЕТЕ....па наведите да униформе може и моја матер на старој Снигерици да ради.Ово ме подсјети на нафтне деривате из Брода кад су утврдили да ау фуш па их хтјели забаранитиА Никола Шпирич каже немојте нек се стави на пумпама да је из Брода....Нема везе што не ваља ал је цијена исто ко остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спори Гонзалес

17.10.2021 11:08

Дакле, и Република Српска по америчким стандардима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хамлет и горњих хргова

17.10.2021 11:16

Има још фирми али реално ови из Високог су убједљиво најбољи, нема се ту шта причати, криминала има у свим порама друштва па и на тендерима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Розалија

17.10.2021 15:22

Катастрофа од материјала, као да је шију од шаторског крила ЈНА.

Name

Драган Тосиц

17.10.2021 12:07

Тако све треба да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАРТИБРЕЈКЕРС

17.10.2021 14:43

Дуго те нема. (Ванземљаци)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахоринац

17.10.2021 16:23

Као неко ко је у полицији РС висе од 29 година могу само констатовати да је квалитет материјала сасвим пристојан. О " уградјивању " немам коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

17.10.2021 17:42

Ти си сигурно какав цивил,зими хладне,љети кување.Јесу јаке,шаторско крило али су то ратне униформе а не мирнодопске.Нај елегантније биле у вријеме Средоје Новића,Планика чизме,прве-екстра.Сад чизама и нема,љетна полиција.....

Name

Саво

18.10.2021 07:05

Е мој Јахоринац појма ти немас. Прво - ко је измислио да се испод косуље кратких рукава носи мајица кратких рукава. Замисли ти, то двоје обуцено љети на 40 степени. Друго - дебљина материјала и љетних и зимских косуља иста. Гдје то има ? У којој дрзави свијета ?

Name

Путин из Тутин

17.10.2021 17:40

У овој држави је све подијељено по конститутивности па тако и ово,приватне фирме из федерације односно једна наведена кроји униформа,фирма из Бања Луке израђује пасоше и тако редом,само што су власници фирми политичари преко лажних ликова који се представљају стварни тако се тендери намјештају увијек исти,политичари се богате и поред оне своје мизерне плате од 7000-8000 хиљада КМ мјесечно и паушална од по 800КМ по сједници а народ нек гледа одакле се ведри тако је свима и Бошњацима и Србима и Хрватима,док они народ завађају и пријете ратом дотле се они виђају по хотелима,кафанама и другим рупчагама и показују како функционише братство и јединство далеко од очију народа

ОДГОВОРИТЕ