Неимаштина тјера на кредите, који су омча око врата

Све више грађана Републике Српске се у општој беспарици задужује код микрокредитних и организација које нуде позајмице. У ситуацији када су каматне стопе превисоке па грађани не успију да врате позајмљено поставља се питање пружа ли им држава икакву заштиту када та камата на наизлед лако добијен новац дође на наплату.

Република Српска 16.10.2021 | 20:24
Неимаштина тјера на кредите, који су омча око врата

Звучи невјероватно али је истинито: људи позајме неколико стотина марака, а новац морају да врате са каматом и до 700 одсто. Не, не ради се о позајмљивању новца од зеленаша. Грађани у невољи омчу око врате себи ставе легално, узимањем новца код појединих микрокредитних или организација које нуде позајмице.

Разлог је, кажу, увијек исти. Сматрају да је то неимаштина због недостатка радних мјеста и немогућности да зараде. Они који немају приходе, а хране гладна уста, приморани су на такав корак и пристају на све иако уствари више губе него што добијају, истичу грађани Бијељине.

Лош животни стандард и борба за голи живот погодно су тло за организације које нуде наизглед лак новац који грађане на крају скупо кошта, кажу у Удружењу потрошача “Дон” из Приједора.

Муриса Марић из тог удружења објашњава да уколико грађани позајме чак и мале износе од 400-500 КМ, враћају 150-200 КМ више.

“Прескочили су онај дио када смо у року од 30 дана могли да врате позајмицу и када по њиховим ријечима нема камата. Већина људи не обраћа пажњу шта пише и у том уговору без обзира што иде преко интернета, а у којем стоји да су далеко већи износи новца који се враћају уколико се прескочи тај период од мјесец дана”.

Оваквим поступцима грађани улазе у дужничко ропство јер им оне снижавају кредитни рејтинг, каже даље Марићева. Додаје да, међутим ни ту није крај проблемима.
“Већина ових кућа која не може да наплати ове позајмице све наше податке продају трећим лицима која све ово откупљују тако да свакодневно зову потршаче да би вратили позајмице.”, наглашава Марићева.

Грађани су шокирани оним што их можда чека уколико буду принуђени да узму позајмице. Кажу да их све то подсјећа на еру Ал Капонеа, те да се све то дешева јер, како истичу, нема праве и правне државе иначе не би било онако како јесте.

Све ово са чиме се грађани суочавају дешава се, каже економиста Алекса Милојевић, јер наше финансијско тржиште није регулисано.

“Због тога наша Централна банка, односно наша власт нема никаквих могућност да заштити грађане односно да обезбиједи нормално функционисање финансијског тржишта. Познато је да државе које имају своју централну банку кризу рјешавају јефтиним новцем. Повећаном емисијом новца порасту цијене, опадну камате, подстакну се инвестиције и на тај начин се рјешава криза”.

Милојевић закључује да смо изложени најокрутнијој пљачки грађана и самовољи капитала, а капитал нема душу.

(БН Фото:БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Мј.

16.10.2021 19:29

Врло интересантан текст.Када цовјек цита помисли све сама сиротиња,а када изадје мало да просета вани онда види другацију слику.На улицама се возе просјецно добри аутомобили,кафици и дискотеке пуне,маркети да неприцамо а пред микрокредитним организацијама нигдје никога.О стедњи градјана да и не говорим јер је из године у годину све веца.Станоградња стално у дефициту у односу на потразњу станова.Свадбе на све стране сви уцесници као да су из холивуда и сви би да буду љепси од младе.Уз пуно увазавање професора али мислим да је вријеме да мало посјети ноцне клубове и да види ста је зивот.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мј.

16.10.2021 21:31

Радеци као здравствени радник, неријетко сам сам видјао особе с карциномом у терминалном стадију, које споља изгедају сасвим добро а за 5 дана буду мртви. Слицан слуцај је са економијом ове назови ''дрзаве'', неуком цовјеку све изгледа фино јер није способан проникнути у сустину. Цињенице су неоспорне, БиХ је медју 3 најгоре дрзаве у Европи, како економски, тако и политицки. Земља безакоња, криминала и примитивизма.То је истина, све остало су празне прице и наклапања.

Name

Ре Мј.

17.10.2021 05:48

То нема везе са стварношћу. Све је то привид, колико су стара возила, облачимо се код кинеза и у сецон ханд, сједи се по два сата уз минералну воду како би са пријатељем проговорио коју а у месару одемо чим могнемо. Ти си пријатељу описао стање из неке нормалне Земље.

Name

Ре,Мј

17.10.2021 07:57

Незнам гдје сте то уочили чињенице које наводите,али,кад већ тако коментаришете,требали сте мало шире да се упознате како преживљава огромна већина.Ти,које ви наводите као примјер"доброг стандарда"сигурно нису својим радом стекли тај новац,или њихови родитељи,свеједно.

Name

Ре МЈ

17.10.2021 08:02

Бас рако брате драго ми је да нисам то сам приметио. Кад нешто кошта 1КМ ма шта је то једна маркица или двије а понекад и пет маркица.

Name

Едо

16.10.2021 20:26

Писмен лопов највисе воли неписмена инсана.. Пуна Босна и једних и других

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

16.10.2021 21:45

Остало је још само да се легализује марихуана и проституција.

Name

Кога брига

16.10.2021 20:50

Сналази се ко како зна и може да преживи. Тешко оном ко мора на кредит да живи прослави славу или купи дрва за огрев. Никога на власти не занима како овај народ живи не занима их што људи борећи се за властиту егзистенцију напуштају БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У3ПМ

16.10.2021 21:17

Не треба грађане штитити када су узели и треба да врате кредите са енормним каматама и трошковима кредита (тзв. трошкови кредита су превара да се повећају камате), како кажу стручњаци", него доношењем прописа (од стране "државе")којима ће се лимитирати камата и трошкови. Ако би се прописима одредила највећа дозвољена каматна стопа и трошкови, МКО (у преводу: зеленаши), не би могли и не би смјели прелазити те лимите. Али, то се неће десити пошто је већина МКО у власништву политичара (лако доказиво) који те исте прописе треба да донесу. Такође, тзв. разна удружења дужника само су фарса, пошто убрзо након оснивања њихови предсједници бивају поткупљени од самих МКО, и онда остају само мртво слово на папиру. Када сте видјели да неко тзв. удружење покрене неку широку акцију да би заштитили дужнике. НИКАДА. Блебећу (млате празну сламу) по разноразним порталимада би оправдали своје постојање. Када би се дужници (актуелни и они будући) заиста удружили и покренули неку озбиљнију акцију (па чак основали и партију), друга би се пјесма пјевала. Пошто је сваки други гласач у БиХ (и РС) задужен код неке МКО.

Name

Ја богат ти сиромашан

17.10.2021 05:48

Додик се хвали ако крене у рат да је српски народ бити уз њега . Па по свему судећи само један примјер да је Додик добио 31 милион од Електро преноса сто знаци њему милиони а народи минимална Плата И пензија . Додик не призна суд и тузиластво јер зна ста га чека Зато обавезно у рат ако Додик позове . Ако га окриве и ухапсе све це изгубит ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

17.10.2021 05:56

Ја не разумијем засто се ви буните.Дигнете 400-500 км,не врацате новац,и онда вам смета сто вас неко сваки дан зове да вратитие те паре.А ста би ви хтјели,да вам "зазмире"на једно око,и "ујео вук магарца".И онда тразите да вас дрзава застити.Како,засто,због цега...узео си паре и дузан си да их вратис,какве везе дрзава има с тим?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуп

17.10.2021 07:46

Види се да си плитак и да ништа из текста ниси схватио. Ајде сад поново размисли па реплицирај.

Name

Ноле

17.10.2021 11:56

Ре зуп:процитао три пута,морацес ми помоци да одгонетнем у цему је квака...

Name

Ре ноле

17.10.2021 13:27

Мко зеленаши на 500 км за годину узму око 700 до 800км а то је камата 50-60%. Јел сад мало јасније? Имаш фореза мко распитај се као клијент.

Name

Нема фрке ,,!!

17.10.2021 06:02

И сљедеће изборе опет гласајте за Додика. И онда ће вам стварно требати омча око врата , јер и ако узмете кредит од Чега ћете га враћат. Сада се питамо ко је већи кривац народ или Додик, лично мислим да народ највећи кривац, сто сте бирали и добили сте. Сад Додика бас брига колко је људи , пензионера , дјеце , стараца , инвалида и свих осталих вецерас легло спават а нису имали сто вечерат . Ал мозда и Додик немозе спават и има велику бригу гдје це који милион јос окренут и уложити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није мени ово јасно

17.10.2021 07:32

Ово људи што ја знам - сви запослени, нико нема кредита, сви имају станове по БГ и НС мимо својих сталних пребивалиста. Ја имам скроз другацију пројекцију стварности или ми не зивимо у истој држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

17.10.2021 08:01

Брање воца од 7-16 , оброк , превоз. Сатница 5 КМ. Тренутно на регији Градиска,Дубица,Приједор,БЛ потребно бар 1000 радника. Нико да се пријави. Само дизите позајмице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ???

17.10.2021 08:18

Неће ни наћи. Онај ко је способан радити 10 сати дневно интензивно он неће за 5 КМ по сату а онај ко нема и ко би хтио тај обично не мозе из неког разлога (здравствени или неки други).

Name

Директ

17.10.2021 12:47

Скупља је евентуална повреда на раду, него сама плата, а и тражити огроман број радника, за нешто што не знаш колика цијена ће бити у моменту продаје, равно је коцкању. Људи данас цијене своје вријеме или боље речено, данас све кошта, а здравље данас кошта највише.

Name

Зорка Мироморка

17.10.2021 08:20

Показимо кредитибилитет на европском финанцијском трзисту, на Бецкој берзи на примјер.. Засто сакривати снагу и моц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.10.2021 12:23

Изглед умије да вара, пошто износ новца у банкама није знак јачине неке економије, нарочито не у ситуацији када је износ задужења отприлике ту негдје колико и износ новца на рачунима грађана и привреде, нити су пуни кафићи одраз економске моћи, у ситуацији када многи купе кафу од марку, да би заузели мјесто и гријали га сатима. Што се тиче станоградње, купују они који су наслиједили богатство, они који су годинама и деценијама штедили, они којима "упадне" неки добар посао итд. Нажалост, све ово је мањина, спарам већине, која једва да има рачун у банци, а камоли нешто "јаче", у свијету економије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовка у бн

18.10.2021 05:44

Узео јован кредит..морао додадно му у куци па да врцка по кладионицама Сада незна како да изађе из вражјег дуга...камата Узели му ауто..сад це и куцу сеоску Ко зна А сироти ..боље у банкама него у микро... Пуни кафици пише..један момак Да Церка ради промоције ..и себи дзепарац Кад заврши факултет..исто док нема правог посла Промоције..анкете Пекаре..и тд..и има за сок.сминку..гардеробу Себи..да Радитеееее..

ОДГОВОРИТЕ