Затвара ли Путин Европи циљано плински вентил?

Газпрому се предбацује манипулација доставама гаса Европи како би што прије изборио пуштање гасовода Сјеверни ток ИИ у промет. Но Москва слиједи и један други циљ.

Свијет 16.10.2021 | 10:27
Затвара ли Путин Европи циљано плински вентил?

Прво је све скупа звучало као рекламна кампања: „Они у Европи који су на вријеме разумјели да је с нама најбоље склапати дугорочне уговоре, сада трљају руке и славе", рекао је прије неколико дана руски предсједник Владимир Путин.

На јеку из Газпрома није требало дуго чекати. „Они који су с нама склопили дугорочне уговоре, сада уживају ниже цијене", рекла је потпредсједница управе Газпрома Елене Бурмистрова, одговорна за извоз.

Москва врбује за дугорочне уговоре

Већ седмицама Москва шаље овакве недвосмислене поруке: склопите дугорочне уговоре и нећете бринути око испорука и цијена. И све то у позадини досад незапамћеног раста цијена на енергетском тржишту. Цијена плина на њемачком тржишту досегла је десет пута већи ниво од просјечне цијене у прошлој години.

Многи стручњаци и политичари вјерују како је Газпром створио умјетну несташицу плина у Еуропи како би извршио притисак на што прије пуштање у погон гасоводаа Сјеверни ток ИИ, и то оба трака. За то су потребне дозволе које би допустиле неке иизмјене када је у питању ЕУ законодавство. За то још једном се заложио и предсједник Путин. 

Но у међувремену се створио утисак да Москва слиједи и други циљ за који врбују високорангирани представници руског господарства и политике: склапање дугорочних уговора с фиксним цијенама које одреди Газпром. Но то би значило напуштање сустава слободне трговине плином.

И ту је Путин био недвосмислен почетком када је цијена 1.000 кубика плина порасла на 650 еура. „То су били паметњаковићи из бивше ЕУ комисије који су се заложили за то да се цијена плина формира на слободном тржишту", рекао је Путин који ни не скрива свој утицај на политику Газпрома.

Исту критику Кремљ је поновио и мјесец дана касније када је цијена плина већ досегла границу од 2.000 долара. Став шефа из Москве недавно је у разговору за Финанциал Тимес поновио и велепосланик Русије у Еуропској унији Владимир Чичов који је оптужио Брисел да је својим инсистирањем на слободном тржишту и тзв. спот маркет суставу, тј. тржишту тренутачних испорука, угрозио стабилност цијена које јамче дуготрајни уговори.

Зашто је тржиште тренутних испорука доживјело колапс?

Но поставља се питање зашто је тржиште тренутних испорука годинама функционисало беспријекорно а ове је сезоне доживјело колапс. Узрока је неколико: празни резервоари плина у Европи након оштре зиме, давање предности азијском тржишту кад је у питању укапљени земни плин, веће потрошња плина за производњу струје због слабијег вјетра што је смањило производњу преко вјетроелектрана те напокон дуготрајни ремонт главног норвешког плиновода. 

Но зашто Газпром, који испоручује 40 посто плина у Европу, није оправдао своју улогу водећег добављача и појачањем испорука утицао на стабилније цијене и уз то још додатно зарадио? 

(ДW)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Само корона нас

16.10.2021 08:43

Науцила(позивање на слободно трзисте) да је Путин у праву,да све друге примјере и последице не набрајам, какве су то осмисљено стетне стратегерије по многе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путиново вријеме

16.10.2021 09:31

Многи мора да прихвате реалност . Газда се мора постовати .

Name

Зоран

16.10.2021 08:46

Е па јбг немозе И јаре и паре. Увијек је продавац одредјиво цијену И услове а не купац. Ко не жели бити дуже везан уговором нека плаца више или нека купује од Амера по још већој цијени или нека дрхти зимус. Браво Путине што си показао да си ти газда у својој кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

16.10.2021 13:46

Ти појма немас. Продавац одредјује цијену по тренутној потразњи а не колико хоце и када хоце.

Name

Кад крмци занијеме

16.10.2021 09:09

Мислим да цеценија треба бити независна дрзава, а овај монгол, мозе слободно да напаса русе по монголији или негдје даље, плутон или неки слицан планетоид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

16.10.2021 14:19

О чему ти јадн био?

Name

Онда Ништа

16.10.2021 09:18

Смрзавајте се и плаћајте скупље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија грца у дугивима

16.10.2021 10:32

...санкције су скоро готално девастирале привреду, само што се то негира код Руса и фарба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад грца у договима

16.10.2021 12:36

Сва привреда до дусе, ту стањцање не помазе када немају кога пљакати....

Name

МЕНАГЕР

16.10.2021 10:51

Црвена армија је кренула У наредном периоду све и један рат (без орузаних сукоба јер се сада ратује другације мозда негдје мањи орузани инцидент) це добити Русија Ваља вратити све сто је било под њиховом контролом послије Другог свјетског рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВЕМБАРСКО ЈУТРО

16.10.2021 16:53

КОЛИКО СТЕ ВИ НАРОДЕ ГЛУПИ КОЈИ ОВО КОМЕНТСРИСЕТЕ.ПА ЦЕХ ПЛАЦА НАРОД КОЈИ КУПУЈЕ ГАС,ПОЛИТИЦАРИ НЕЦЕ ОСЈЕТИТИ НИ ЦИЈЕНЕ НИ НЕСТАСИЦУ.ПА НАСЕГ ПРЕСЈЕДАВАЈУЦЕГ КАД СУ ПИТАЛИ ЗАСТО ЈЕ УЉЕ ПОСКУПИЛО ОН ЈЕ РЕКАО ДА НЕЗНА ПОСТО ЈЕ УЉЕ.ЗАСТО БИ ЗНАО КАД ЊИМА ИЗ ВКАСТИ ОСОБЉЕ ИЗ РЕСТОРАНА НАРОДНЕ СКУОСТИНЕ СОРЕМА ХРСНУ И ЗА КРСНУ СЛАВУ.БРИГА ИХ КАКО ЦЕ ЈЕДАН РАДНИК ПРОСЛАВИТИ СВОЈУ СЛАВУ.СВЈЕТСКО ЗЛО ЦЕ ТРАЈСТИ СВЕ ДОТЛЕ ДОК СЕ ОБИЦНИ ЉУДИ НЕ СОЛИДАРИСУ И ОСУДЕ СВОЈЕ КОРУМПИРАНЕ ПОЛИТИЦАРЕ ,КОЈИ СЕ ИГРАЈУ ЉУДСКИМ ЗИВОТИМА,НЕМА ВЕЗЕ КОМЕ ОРИПАДАЈУ И СА КОЈЕ СУ ПЛАНЕТЕ.

Name

МЕНАГЕР

17.10.2021 11:35

Нетко коментарисе онако како би он волио да буде а неко коментарисе онако како он мисли да це бити сто не знаци да би он то волио и да навија за то

Name

БањаЛукаЦевап

16.10.2021 10:52

Уцијењивање Русије плином ће довести до бржег развоја пројекта Натријум у Европи након УСА. Пројекат Натријум састоји се од 345 мегавата јаког реактора који се хлади содом и може да произведе максимално до 500 мегавата електричне енергије. Процењено је да би њена изградња коштала око милијарду долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

16.10.2021 14:21

Немој ми само те експерименталне техногије. Док се то уведе пола Европе ће се заледити.

Name

40 Британских обавештајаца...

16.10.2021 14:56

И треба да заврне вентил, пошто је "европа" Америчка проститутка, нека им Амери испоручују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

16.10.2021 16:19

Путин од тога једино живи..није луд да си угрожава егзистенцију.Или знате нешто што руси производе?не?нисам ни мислио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

16.10.2021 18:23

Него они који због своје ограницености неограницено вјерују да су препаметни.....

ОДГОВОРИТЕ