Криза све већа: Несташица горива и хране у Британији

Криза с несташицом горива и намирница у трговинама због поремећаја у снабдијевању и недостатка возача не смирује се у Великој Британији.

Свијет 15.10.2021 | 07:58
Криза све већа: Несташица горива и хране у Британији

Док је војска ускочила и посљедњих дана помаже у превозу горива цистернама на бензинске станице, полице у трговинама су све празније, а цијене све више. 

Крафт Хеинз, највећи свјетски произвођач печеног граха, кечапа и дјечје хране, упозорио је почетком ове седмице купце да би се требали навикнути на више цијене хране. Очекује се да ће и цијена кафе скочити јер се предвиђа да ће инфлација досегнути чак осам одсто сљедеће године, што је највиши ниво у 30 година, преноси портал Индеx.

Цијена кафе скочила 73%, наступа свјетска несташица?

Цијена кафе арабике скочила је готово 73 одсто у посљедњих годину дана, али то није само британски проблем. Због суше и јаког мраза страдало је 20 одсто биљака кафе у Бразилу, највећем свјетском извознику кафе.

А у Колумбији, трећој највећој земљи у свијету која производи кафу, пољопривредници су одбили испоручити до милион врећа кафе ове године како би добили вишу цијену арабике. Стручњаци вјерују да је глобална несташица кафе започела и могла би трајати три године.

Криза трошкова живота у Британији постаје све гора, а полице многих супермаркета полупразне су због несташице намирница попут салате, зачинског биља, млијека, сира, меса, рибе, смрзнутог грашка и газираних пића, пише Даилy Маил. 

Осим критичног недостатка возача теретних возила, трговачке ланце мучи и несташица Ц02 који се користи при производњи газираних пића, али и да би одређени прехрамбени производи остали свјежи.

Подсјетимо, главни узрок ове кризе снабдијевању лежи у Бреxиту и тврдоглавој политици британске владе након што је коначно извела земљу из Еуропске уније у сијечњу прошле године. Посљедица те политике - недостатак између 90.000 и 120.000 возача камиона на британском тржишту рада, према процјени удружења шпедитера Логистицс УК - резултирала је општом несташицом на постајама и, у мањој мјери, у трговинама. 

Огроман недостатак возача камиона изазвао је каос у ланцима снабдијевања у свему, од хране до горива, те повећао низ поремећаја и поскупљења уочи Божића.

Директор Крафт Хеинза: Потрошачи се морају навикнути на више цијене хране

Извршни директор Крафт Хеинза, Мигуел Патрицио, рекао је у понедјељак за ББЦ да ова међународна компанијиа "подиже цијене, тамо гдје је то потребно, широм свијета".

За то је окривио је инфлацију и споменути недостатак возача камиона у Великој Британији те недостатак радне снаге и повећање логистичких трошкова у САД-у.

"Ове ствари нам се већ показују као велики проблем. Цијене иду горе. Ово је јако тешко вријеме за компаније попут наше. И не само у Енглеској, већ и широм Еуропе. Повећане цијене отежавају малим подузећима конкуренцију супермаркетима. Наше су полице у овом тренутку још увијек пуне. Али овдје је у посљедње вријеме било прилично тихо. Поготово у седмици док су викенди још увијек у реду", објаснио је.

Ако трошкови наставе расти, борћемо се. Једноставно ћемо морати повећати цијену за купце. Чекамо што ће се догодити с Божићем и Новом годином. Али изгледа да ће бити тешко", закључио је директор Крафт Хеинза.

Патрицио је, међутим, додао да ће се потрошачи уопштено морати навикнути на плаћање виших цијена за храну због пораста свјетске популације и недостатка земље за узгој производа. 

Нагласио је да ће компаније ипак морати преузети повећање трошкова: "Мислим да је на нама и индустрији и другим компанијама да покушамо минимизирати ова повећања цијена."

Стручњак: Велики произвођачи хране мораће пребацити трошкове на потрошаче

Кона Хаqуе, водитељ истраживања у пољопривредној компанији ЕД&Ф Ман констатовала је за ББЦ да ће велики произвођачи хране и пића попут Крафт Хеинза, Нестлеа и ПепсиЦоа ипак "највјеројатније морати пренијети тај трошак на потрошаче".

"Било да се ради о кукурузу, шећеру, кафи, соји, палмином уљу, (цијене) свих тих основних намирнице у порасту су. Лоше жетве у Бразилу, који је један од највећих свјетских пољопривредних извозника, суша у Русији, смањена садња у САД-у и гомилање залиха у Кини комбиновали су се са скупљим гнојивима, енергијом и трошковима транспорта како би цијене порасле", образложила је Хаqуе.

Додала је да ће сви произвођачи хране бити погођени па ће зато сви подизати цијене на сличан начин, "јер је то толико раширено да ће то сви учинити, што значи да вјеројатно неће изгубити купце".

ПепсиЦо упозорио је да се такође суочава с повећањем трошкова свега, од превоза до сировина, те да ће даљњи раст цијена вјероватно услиједити почетком сљедеће године.

Инфлација би у Британији могла достићи 9%

Инфлација ће смањити кућне буџете Британцима, а чак би могао омести и британски економски опоравак, упозорили су стручњаци. Усред страха од несташице хране у надолазећим мјесецима и паничне куповине која је допринијела празним полицама супермаркета, једна од шест одраслих особа у Британији у посљедње двије седмице није могла купити основне намирнице.

И док цијене рачуна за енергију и свакодневних потрепштина расту, главни економист Банке Енглеске, Хуw Пилл, упозорио је да се Великој Британији спрема дужи и већи раст животних трошкова него што се раније очекивало.

И водећи градски аналитичар Мохамед Ел-Ериан, предсједник Qуеенс' Цоллегеа у Цамбридгеу, упозорио је да инфлација досеже нивое какве нису виђене 30 година. Она тренутно износи 3.2%, али би могла ићи и преко 8 одсто, колико је посљедњи пут износила 1991. године.

Арбер Кола, менаџер у Кола Бутцхерс у Греенwицху, на југоистоку Лондона, рекао је за Даилy Маил да ће морати повисити цијене ако трошкови меса наставе расти због недостатка ЦО2 и кризе у клаоницама.

"Док не добијемо испоруку, купцима предлажемо да купе алтернативне артикле"

И један управитељ трговине Тесцо у Цхестеру рекао је да им је неколико огромних замрзивача празно и ​​да воде у боци недостаје. Додао је да их мучи двоструки проблем недостатка возача теретних возила те недостатак производње као посљедица Бреxита, због којег недостаје страних радника који би радили на пољима

"Имали смо хрпу проблема с доставом. Испоруке се једноставно нису појавиле", објаснио је. Репортери Даилy Маила видјели су да у тој и другим трговинама Тесцоа недостаје воћа, поврћа, тјестенине и меса.

"Нисмо имали испоруку. Док је не добијемо, купцима предлажемо да купе алтернативне артикле", рекао је такође један радник у великом супермаркету Асда на југоистоку Лондона.

Један од купаца на коју су репортери Даилy Маила наишли, Анне МцЦартхy, рекла је да се боји да ће се проблеми погоршати уочи Божића: "Људи такође купују додатно за Божић јер сви славе. Ствари ће се погоршати ако се нешто не среди. Жалосно је што се ова земља налази у таквом стању."

Џонсон: Нисмо у кризи

Пензионер Алфред Лангмеад који је куповао у трговини Wаитросе, с друге стране, није био забринут: "Овдје има доста. Ако нечег нема, купите алтернативу."

Премијер Борис Џонсон одбацио је пак прошле седмице тврдњу да пета највећа свјетска економија иде према инфлаторној спирали, као у 1970-има те је затражио од компанија да се ријеше вишедеценијске зависности о јефтиној увозној радној снази.

ББЦ Радио упитао је Џонсона налази ли се земља у кризи, а Џонсон је одговорио: "Не."

"Напротив, мислим да је оно што видите у британској и глобалној економији продукт притисака на ланце снабдијевања које очекујете од дивовског буђења, а то се управо догађа", казао је Џонсон, преноси Индеx.хр

(Агенције   Фото:ЕПА)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Апсолутно романтићно

15.10.2021 06:30

Нека једу ону рибу што су требали ловити изласком из ЕУ!То је причао онај галамџија Брексита,да ће само они рибарити у њиховим тер. водама,да неће морати дијелити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

15.10.2021 06:45

Све је ово велика игра моћника и велики економски ресет. Још прошле године су о овоме причали теоретичари . Ето нам сад.

Name

ТЕШКО НАМА

15.10.2021 07:00

Немогу више пљачкати своје колоније и живјети са туђе грбаче. Дошла маца.

Name

Ре

15.10.2021 09:23

Резултати Бреxита! Најбољи примјер шта се деси, када гласачи крену за популистима!

Name

Славен

16.10.2021 08:43

Хајде не лупајте глупости,дуцани су пуни и горива има.Не знам од куд вама свима информације,ста вам је криво сто у прцијама од дрзава бивсе југе нема ниста и људи копају по контејнерима.Е па овдје нине тако мало сте се зајебали.

Name

иницијатор

15.10.2021 06:42

Одох ја крчити ливаде као мој ђед,све зарасле у трње.Глад се спрема.Крава,овца, коза..... ће бити лијек за све.Долази вријема када ће станови бити јефетини а земља скупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливојко

15.10.2021 07:39

Неће код нас,буди сигуран!Ми ћемо од свога правити депоније,лакше је бацити смеће на земљу него је орати.

Name

Ре

15.10.2021 07:52

Крчи легендо. Требао си до сад то обавити а не цекати ово.Једи своју храну због квалитета и укуса.

Name

хм

15.10.2021 06:58

глобалисти корона и климатски пландемицари озбиљно љуљају системе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

15.10.2021 07:49

Не секирам се ја за Британце, снаћи ће се они. Будала види да се криза изазива вјештачки. Ради се о чистом ,екстра профиту. Зашто нешто продавати за једну фунту када може за двије, а народ свеједно купује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.10.2021 08:22

Зиви примјер докле те лаз политицара мозе довест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.10.2021 08:40

Замислите ста нас цека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2021 09:56

Не цека, вец смо доцекали!

Name

путник

15.10.2021 10:04

Чека нас свила и кадифа!!!

Name

Неке

15.10.2021 10:57

Многима је одавно то безнацајно....

Name

Тонии

15.10.2021 10:12

Немају јагода навеце у продавницама а ста цемо ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема пљацке

15.10.2021 10:29

Висе нико не да своје. Санкције Русији тек поцињу излазити на нос....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

15.10.2021 12:57

А сто криве Бреxит за ово?Па има неколико земаља у Европи које нису у ЕУ,а имају јак зивотни стандард и немају ових проблема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они ко Милорад

15.10.2021 13:41

Ето зато! А против Милорадових поступака су....