Шмит открио хоће ли користити бонска овлаштења

Кристијан Шмит, високи представник у Босни и Херцеговини је говорио о тренутној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, његовим овлаштењима као високог представника те је, између осталог, рекао да је он у БиХ да више буде у позадини, а да институције БиХ доносе одлуке.

Босна и Херцеговина 14.10.2021 | 22:01
Шмит открио хоће ли користити бонска овлаштења

Наиме, након што је Додик у протеклом периоду у неколико наврата понављао да жели независност Републике Српске те данас потврдио да ће евентуалне санкције према РС и њему бити датум те њене самосталности. Шмит је на то казао да на прије свега жели послати поруку да БиХ и њена стабилност нису у опасности.

– Уколико постоје одређене ставке у вези којих треба разговарати и имати чак и различите ставове као што је то уобичајено у демократији онда ћемо то и учинити. Ја сам заправо у потрази за тиме гдје леже проблеми и морам бити отворен, оно што сам видио задњих дана, посебно данас, заиста се запитам чему то служи – казао је Шмит.

Даље је истакао да међународна заједница и већина у БиХ не желе одустати од државе која је настала прије 26 година из једног врло горког периода.

– И да се не одустаје од тога да се у оба ентитета створе разумни и праведени услови за живот. Уколико се неко боји да ће доћи до осамостаљења РС, тај ентитет има право постојати баш као и Федерација БиХ не знам откуд те дебате да ли долазе од јавности или политичара. Институције заправо требају радити свој посао и ја се чудим овим дискусијама које се воде за државност.

Оно што нас треба занимати је зашто тако велики број младих одлази. Када говоримо о томе ко треба дјеловати то су одговорни у земљи и не можете очекивати само да ја дјелујем. Истовремено не можете жељети бити независни, а не доносити одлуке. Тако да заиста позивам на доношење и поштивање одлука институција БиХ – додао је.

Упитан је и да ли ће користити своје бонска овлаштења па и када су у питању санкције према одређеним званичницима.

– Таква овлаштења најбоље да остану у ладици и да се не користе. Али су у ладици. Када је ријеч о Додиковим најавама, у том случају најприје требају реаговати институције БиХ и доносиоци одлука. И у овом тренутку не видим никакву правну основу зашто и како би ове предоџбе и изјаве које се тренутно дају могле постати стварност. Исто тако те одлуке, ако говоримо о некаквом пријеносу су одлуке које сви морају донијети заједнички, дакле, заједничко рјешење – нагласио је Шмит.

Истакао је да уколико се жели нови Устав да то мора проћи Парламент БиХ поштујући постојећа правила.

– То онда није задатак високог представника већ парламентарних тијела. Мислим да је став и мене и Вијећа за проведбу мира да бонске овласти остану у ладици. Из поштовања према грађанима БиХ желимо видјети да се овдје доносе властите одлуке, а то је, између осталог и припрема за приступање ЕУ – навео је.

Данас је Додик рекао да ЕУ неће донијети санкције, али да је могуће да то учини Њемачка.

– Не знам како да то кажем на босанском језику, али то је таква глупост. Спреман сам за дискусију, међутим, таквим фантазијама нема мјеста. Требамо разговарати о конкретним темама и ту су сви повезани и ја ћу на томе инсистирати у свом мандату према Дејтону који предвиђа да више будем у позадини, а то је да више будем у позадини, а да грађани све више доносе одлуке самостално и такве звучне изјаве можда добро звуче, али нису замјена за политику. Исто тако суверенитет и територијални интегритет земље није упитан и он неће бити доведен у питање – нагласио је Шмит.

(Н1 Фото:Н1)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

ре

14.10.2021 20:20

Инцко није користио, и владајућа банда оде предалеко корупцијом од народа несретног у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2021 21:58

Е бас тако.. буде ли у ладици и ово мало омладине це отици а онда се моземо је ..

Name

Ре сака

15.10.2021 06:37

Који народ? Уз бурлу?Дечко погрјешио си терапију јутрос....

Name

075

15.10.2021 07:04

Нови "високи" што би рекли "тресла се брда а родио се миш"!

Name

Мики

14.10.2021 20:30

Миле је добар избор направио у кост са Њемацком, Великом Британијом и Америком. Врло мудро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сака

14.10.2021 21:01

Браво Миле. Не смију ти ништа. Народ је уз тебе. Не могу на народ

Name

циркус

14.10.2021 20:38

Како це користити бонска овласцења кад га УН нису поставиле на ту Функцију ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позадинац

14.10.2021 21:17

Ношта ни од тебе Шмит нама је проблем корупција и криминал и теби то паше, онда боље да те нема ... ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

15.10.2021 15:39

Е мој позадинац видис ли да му је план да забије кајлу од позада.Спрема он несто то је оцигледно.Неце он дозволити да се не деси ниста а ниста се не деси кад крава скоци на краву само сто она горња види даље.

Name

МЕНАГЕР

14.10.2021 21:47

Додиково понасање у опсте није наивно нити је за подцјенити Како год заврси ова његова игранка он це имати користи Овакво његово понасање је услов да би он могао послије бјезаније са ових простора да узива у новцима које је изнио одавде Овакво његово понасање мозе да му колико толико поправи рејтинг за изборе 2022 (а инаце зна да их губи сигурно) И овакво његово понасање а за њега најбоље мозе да доведе до његовог скидања са функције и протјеривања из политике од стране ЕУ и тада он као непобједјен и зртва одлази узивати у раније поменутим новцима и остаје му могуцност да се кроз коју годину врати у великом стилу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Долце

14.10.2021 21:52

Не знам брате засто вам ово треба, зивим у федерацији близу Добоја, имам доле пријатеља цесто одем, додју ми на ростиљ такодјер...и сада би неко да ставља границу измедју нас, или да нас натјера да ратујемо. Извините али ја то не могу да замислим, да замислим неку границу код Добоја физицки немогуце, како ове главоње не схвате висе да је народ кренуо напријед и оставио све из деведесетих иза себе. Путујте по дрзави, друзите се, упознајте људе и видјет цете да ово нико нормалан не зели, нити Срби да се одцјепи РС, нити Босњаци да ратују за земљу опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

14.10.2021 22:30

Не знас шмите како се то казе на босанском, ти пробај на српском много ти је приблизнији историји твоје земље него овај који је стар коју годину. И на крају крајева не мозес босански језик идентификовати са простором бих и њеним народима јер то није сигурно као сто би требао бити њемацки за њемацку, француски за француску итд... Зато обрати пазњу ста говорис ако се вец залазес за бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наиван92

14.10.2021 22:47

Мој јаране и ми смо то мислили 92 па нам граница Србије дође до Тешња. Немојте бити наивни!

Name

Ре

15.10.2021 07:12

Глуп си.

Name

Ре

15.10.2021 08:50

Имас Гоогле па укуцас босански језик.Изађе ти први примјери и спомињање истог. Мало едукације није на одмет. Нема на цему.

Name

000

15.10.2021 04:27

Па засто ти онда слузис овдје, из те позадине добру плату примас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

15.10.2021 04:27

Само крените Додиковци..једва вас чекамо. Па ком опанци- ком обојци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алукард

15.10.2021 04:57

Народ те моли да забраниш рад домаћим политичарима и у Републици Српској и у Федерацији БиХ. Бићемо ти вјечито захвални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

15.10.2021 06:06

Да нису ту вец 20 година и да немамо вец довољно искуства са њиховим радом тј. нерадом цовјек не би могао дати ни једну примједбу на његов нацин размисљања. Медјутим мислим да је њихов нерад и допринео оваквој ситуацији у дрзави. Мислим да би требали наметнути измјене Изборног закона прије свега у техницком смислутј да спријеце огромне изборне крадје. То би довело до тога да добијемо легитимне представнике сва три народа а да онда покусамо уредити насе медјусобне односетј. бар да покусамо наци бар минимум заједницких интереса и да конацно покусамо да се помјеримо бар мало из овог блата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.10.2021 06:58

Дакле ......а, нема ни од тебе никакве вајде...а најваио како долази да заведе ред, ово оно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

15.10.2021 08:07

Тај Додик је веома вјешт манипулатор. Он направи кризу за један дан па онда спашава народ од тога све док не смисли нову манипулацију. Његови следбеници, секташи, којих има поприлично су сви уз њега , са народним новцем докупе колико им треба да добију изборе и лагано се љуљају у фотељама до којих их одвезу у црним лимузинама ако немају обавеза у приватном бизнису. Ово се зове "црна рупа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле - Лова је моја

15.10.2021 13:01

Миле је паметан, види да му се ближи крај сад осигурава себе и фамилију да небуде тужен и да избјегне затвор. Милионе већ износи и укопава око куће у Србији спрема се бијег. Сто висе скровити да га смакну. То једини може добити ако га Смитх скине нема власти нема затвора нема бриге лова је моја а народ глуп. Шверцер зна како сакрити и изсверцовати 1марку умножити и добит милијарду. Сто прије да се обезбједи тим за праћење и надгледање ове фамилије, да се барем пола милијарде поврати намазао или заустави извоз у Србију и Русију. Ја од сутра идем надгледати гдје их крије можда и сам ископам који милион. Имали ко да се придружи велика је додик фамилија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твртко

15.10.2021 19:31

Инцко је макар био забринут, па цак и доносио неке законе а овог боли цосак за све, вазно је да лова падне на рацун...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моника

17.10.2021 10:40

Која иронија: зашто одлазе из БиХ, знамо сви. Због безобразне политике његове земље. Примају наше неписмене жене да им чувају бабе. Без марке улагања узимају докторе и програмере, медицинске сестре.

ОДГОВОРИТЕ