Проширена истрага због незаконитих радњи, одбрана сматра - нема разлога за даљим задржавањем

Након што је Посебно одјељење за сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва затражило продужење притвора за Бранислава Зељковића и још три особе због незаконитих радњи у поступцима јавних набавки у Институту за јавно здравство РС, Судско вијеће Окружног суда у Бањалуци данас је саслушало осумњичене. 

Република Српска 14.10.2021 | 15:14
Проширена истрага због незаконитих радњи, одбрана сматра - нема разлога за даљим задржавањем

Одбрана сматра да је захјтев потпуно неоснован и да нема разлога за даљим задржавањем у притвору.

Приједлог за продужење притвора сада суспендованом в.д. директору Института за јавно здравство РС Браниславу Зељковићу, директору туристичке агенције „Травел4фун“ Саши Марковићу и власнику фирме „Промединг“ Драгану Дубравцу, Републичко јавно тужилаштво предало је на 158 страница. 

Истрага је проширена и против директора фирме „ПроЦонтрол“ Славка Бојића, а тужилаштво провјерава пословање фирме, као и особа које су повезане са овом фирмом, тачније које су обављале књиговодствене послове. 

Разлог за проширење истраге против Саше Марковића, директора „Травел4фун“, јесу јавне набавке медицинске опреме за болницу „Свети апостол Лука“ у Добоју.

„Тужилац је проширила истрагу, значи имамо ситуацију која се тиче прије свега болнице у Добоју. Морам одмах да демантујем да нисам нигдје примијетио у приједлогу за одређивање притвора, да је неко некога „одрукао“ како су то рекли неки медији, да је неко пропјевао, да је неко некога оптуживао екстерно. Наравно да то није истина. Ми смо данас детаљно прошли све доказе, којих има преко 500-600. Већ се то усложњава.“, каже адвокат Славка Бојића и Саше Марковића, Милош Стевановић.

Стевановић је рекао да нема основа да осумњичени буду задржани у притвору и да је одбрана предложила да сви буду пуштени кућама, али уз забрану контакта са другим свједоцима.

„Ја морам да кажем да тужилаштво и даље заступа тезу да нико није смио да закључује уговоре о конзорцијуму, да је требало да се расписују класичне јавне набавке. Тужилац заступа тезу да нико није набављао опрему из Кине, него да је та опрема купована овдје, по БиХ.“, наводи адвокат двојице осумњичених.

Најважнија ствар, истиче Стевановић, јесте чињеница да је Окружни суд у потпуности упознат да Суд БиХ већ води поступак против директора туристичке агенције „Травел4фун“ Саше Марковића и Бранислава Зељковића.

„Ми инсистирамо да се то и даље настави да се води пред Судом БиХ. Суд БиХ није сматрао цјелисходним да било ко иде у притвор. То наше тужилаштво сматра. Значи тужилац БиХ уопште човјек није сматрало да неко треба да иде у притвор, из разлога што су сви већ раније доставили документацију.“, поручује Милош Стевановић.

Истрага у овом случају проширена је и због недавног хапшења директора добојске болнице Младена Гајића. Он се сумњичи да је преко туристичке агенције „Травел4фун“ набављао медицинску опрему и да су те јавне набавке спорне. Адвокат Синиша Микић рекао је да Гајић није крив, али је признао да су у овом случају постојале малверзације.

„Има фирма „Промединг“ из Лакташа, која је заједно. Има уговор о конзорцијуму гдје се тачно наводи ко ће учествовати, ко ће бити представник, ко организује превоз. Друга је сада ствар шта се дешавало иза тога. Тај Саша Марковић шта је радио. Али није директор одговоран за то. Може бити зато што је муљао послије, мислим ми смо видјели, то јесте било. Али Саша Марковић је направио будалаштину. Ја сам неког другог теретио, то није мој дио посла, али доведе у проблем мог клијента.“, рекао је јуче Синиша Микић, адвокат директора болнице „Свети апостол Лука“ Добој Младена Гајића.

Подсјећамо, Бранислав Зељковић и остали сумњиче се да су незаконитим радњама у поступцима јавних набавки за вријеме пандемије оштетили буџет Републике Српске за око 790 хиљада марака.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Лопови у доба короне

14.10.2021 13:43

Хоцемо истраге о свим спорним набавкама. Доста је висе неказњене отимацине, народу се смуцио оволики криминал и корупција. То је главно питање које муци народ у Републици Српској - борба против корупције и криминала. Али власти на то мемају одговор, јер су они генератори оваквог стања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

14.10.2021 16:04

Дајте људи ста радите пустите ове лопове на слободу. Има доста постених људи којима требате да судите ,а ви се ухватили ових лопова који це на концу бити ослободјени.

Name

То

14.10.2021 16:14

Сваки Завод за јавно здравље испитати. Под обавезно, то тразимо.

Name

НАРОД

14.10.2021 17:17

Ништа се народу није смучило, јер да се смучило изашло бих се вани и тражиле њихове смјене. Док се год тако не уради они неће никад одступити. Па нису то нормални људи. Видјели сте у Аустрији. Један натпис у новинама, човјек поднесе оставку. Код наших када би ми сви изгинули они неби поднијели оставке.

Name

Чађоо9

14.10.2021 19:20

А што чађу нико не хапси...кустурића... Џајића.... Максимовића

Name

Стево РАДНИК

14.10.2021 14:18

И на крају баладе ће бити ником ниста маца појела паре, јос ћемо им се морати извинити због психичког бола и платити то што су били у притвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2021 14:52

Процедурална грешка. Хахах

Name

Школован

14.10.2021 14:23

Зар је овакав рјечник примјерен једном адвокату? Мен' се чини да је он муљатор,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

14.10.2021 14:28

Да ли има основе за притвор одлучује СУД а не одбрана оптуженог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

14.10.2021 16:09

Али, ова екипа је мацији касаљ наспрам Додика. Ста се цека, какви јос злоцини треба да се поцине па да тузитељство и судство РС реагује???

ОДГОВОРИТЕ
Name

До бола

14.10.2021 16:13

Гдје си битанго из Уједињене српске како уопсте народу у оци гледате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

14.10.2021 17:04

Јос вицу и лукендица мало преиспитати

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабелло

15.10.2021 06:41

Испаде Зељковиц највеци злоцинац од рата па до сада. Једног од најбољих студената да тако продају. Све се зна, само сто покусни куници страдају, а они који су узели паре и даље узивају у лову у мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав суд и тужилаштво

15.10.2021 10:01

Суд је страни онога ко има паре док народ не почне да им пресуђује нема правде

ОДГОВОРИТЕ