Кон: Два и по пута више преминулих него званично

Епидемиолог и члан Кризног штаба Србије, Предраг Кон, рекао је да "нема сумње да је тренутна епидемијска ситуација ванредна.

Србија 11.10.2021 | 21:48
Кон: Два и по пута више преминулих него званично

Срећом није катастрофално, немамо ситуацију да мора хитно негдје да се проширује (болнички) капацитет, стала је та брза препуњеност болница, стабилизовала се крива на високим бројевима, али далеко је од нечег што може да се дефинише као добро.

Он наводи да према званичним подацима имамо на сваких 27 минута један смртни случај повезан са ковидом, али да “објективно на сваких 10 минута смртни случај повезан са епидемијом, налазимо се у озбиљној ситуацији”.

Кон је у емисији Дан уживо на ТВ Н1 одговарао на пристигла питања гледалаца о Кризном штабу, томе зашто не да оставку, да ли се осјећа одговорним за ток епидемије, да ли су подаци о броју заражених и умрлих реални, да ли су транспарентни сви подаци које би грађани требало да имају у вези са епидемијом корона вируса, као и на бројна друга питања.

На питање зашто не да оставку уколико њега и медицински дио Кризног штаба не слуша политички, он одговара питањем: “Да ли заиста неко мисли да је то питање које је битно у овом тренутку?”

Сматра да се таквим питањима ствара јавно мњење против Кризног штаба.

– Ваљда је јасно од почетка да не дајем оставку, из једног јединог разлога – да би радио у корист јавног здравља. Оваква питања се намјерно постављају ради дискредитације медицинског дијела Кризног штаба. Нема ниједног јединог разлога да ја лично дајем оставку, нити ико други из медицинског дијела Кризног штаба – рекао је Кон и додао да је медицински дио Кризног штаба два пута имао на дневном реду питање оставке и „нисмо је дали, нити ћемо”.

На питање зашто се сада у Кризном штабу не појављују неки који су се често појављивали на почетку пандемије, попут доктора Бранимира Несторовића, он каже да Несторовић није члан Кризног штаба од јуна прошле године, односно није поново уврштен у њега након формирања нове владе.

– Свакако да је његово наступање обесхрабривало велики број људи да се вакцинишу, али, није од једини, има још оних који носе звање професора Медицинског факултета и који сносе одговорност – наводи Кон.

Додаје да док је Несторовић био у Кризном штабу, он је био подијељен.

– Основно питање је како је уопште могао да функционише Кризни штаб ако је био подијељен. Покушавао сам да објасним да јединствене информације нису могле да буду донете јер је било неслагања у самом медицинском дијелу Кризног штаба, кад је Несторовић отишао нисмо имали више таквих подјела – наводи Кон.

Поводом предстојеће сезоне слава, каже да и даље стоји при томе да би требало да буде забрана јавног окупљања преко пет људи.

А на питање зашто нема нових мјера и како је то на сједници Кризног штаба представила премијерка Ана Брнабић, он понавља да њено објашњење није разумио, али да је „основна ствар и једини резултат са састанка Кризног штаба да се спроводи вакцинација, која је једини излаз из ове ситуације, и мјере не би ништа промијениле ако не буде вакцинације“.

На питање да ли су све вакцине безбједне за дјецу, он каже да се једино смије користити Фајзер вакцина, јер је она једино одобрена за узраст преко 12 година.

– Не може се рећи да је она једина безбједна, већ се она једино смије користити – рекао је Кон.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Убиства

11.10.2021 19:52

Фасизам, пропаганда. Али побједјивани су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жив човјек

12.10.2021 06:54

Несторовић неузима новац да би говорио оно што наручилац захтијева. Због тога је он непожељан с ваше стране а његово мишљење се код народа и те како уважава и цијени.

Name

Зоки

11.10.2021 20:05

Сад ова седмица је кљуцна

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

12.10.2021 11:07

...и сљедеце двије седмице су кљуцне

Name

конан

11.10.2021 21:04

директна последица вакцине

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

11.10.2021 22:36

Кад ми вакцинисани умремо наузивајте се ви невакцинисани

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

12.10.2021 03:24

Од почетка пабдемије се знало да нажалост пуно више људи умре него што се званично објави. Ваљда знате ви чија је то идеја да се обмањује јавност о броју смртних случајева. Ипак на крају се све сазна а вјерујем да постоји и писани траг о смртности који ће се некада објавити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

12.10.2021 04:16

Шта још све треба да се деси да се повучеш? Ви сте кризни штаб који је у кризи од почетка, нелегалан и мимо закона, касније наводно легализован. Прерано сте добили ордење и нове функције. На састанцима климате главом, неком ко каже да не вјерује у мјере и ко нема благе везе са медицином, а ти као епидемиолог управо се бавиш баш тим мјерама, које ти агресивна незналица оспорава. Свима је јасно да мјера нема, јер пред изборе нећете протесте на улицама, а наравно и губитак гласова. Није мени толико до вас већ до мене и мојих, јер ови овдје господари заразе, све преписују од вас. Животе сте подредили бенефитима, рејтингу и власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

12.10.2021 04:28

Од када је свијета у медицини постоје карантинске болести, а теби економски" експерт каже да у мјере не вјерује. Ти ћутиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

12.10.2021 05:26

Аман људи, па има ли ко да склони овог кловна!? Само сије страх и панику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

12.10.2021 05:34

Замисли важно је узети нешто што не штити тебе, а ни друге од тебе,а уз то није безбједно нити испитано. Ко је овдје луд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.10.2021 15:40

Стварно сте досадни постали. Мозда је просле године вакцина била неиспитана. Данас, када су стотине и стотине милиона људи примили вакцину та прица висе једноставно нема смисла. Незапамцено је да се клиницка испитивања ураде на тако огромном узорку, па је крајње вријеме да измислите неки други "аргумент" против вакцинисања. Испоцетка сте били симпатицни и смијесни, али сте постали досадни као папагаји. Нар промијени заплет мало.

Name

хм

15.10.2021 10:19

200 000 мртвих од вакцина а ови зову народ антиваксерима

Name

Алокалипто

12.10.2021 05:51

Замисли неце нико да да оставку.Бас цудно..Бас познато

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

12.10.2021 05:57

Да хоће и он мрлуцнути, да мало одахнемо од лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.10.2021 07:26

Докле више , докле. Ови су стварно незасити, колики проценат добијају од трговаца вакцинама ?

ОДГОВОРИТЕ