Ни први ни посљедњи пут: Обећања Владе Српске остала мртво слово на папиру!

Влада Републике Српске формирала је прије годину дана Радну групу за реформу јавних предузећа. Ово није ни прва најава Владе да ће средити стање и подићи добит јавних предузећа, међутим на најавама је све и остало, јер од великих реформи годинама нема ништа.

Република Српска 11.10.2021 | 19:38
Ни први ни посљедњи пут: Обећања Владе Српске остала мртво слово на папиру!

Милорад Додик, Александар Џомбић, Жељка Цвијановић, Радован Вишковић - сви они су прије сједања у фотељу премијера Републике Српске најављивали реформе јавних предузећа које ће повећати профит, а број радника прилагодити стварним потребама. 

Радован Вишковић је прије годину дана формирао Радну групу за реформу јавних предузећа, а из Министарства финансија недавно је најављена још једна, стручна радна група, која ће у оквиру кабинета премијера, а уз помоћ ММФ-а и Свјетске банке средити стање у јавним предузећима.  

Сва четири СНСД-ова премијера су најављивала реформе, а иза себе остављали још горе стање у јавним предузећима, сматрају у опозицији.

Кажу да ни од најновијих обећања неће бити ништа и подсјећају да су премијери најављивали и смјене свих руководилаца који не остваре позитиван резултат, међутим то се дешавало само у ријетким ситуацијама, најчешће када они изгубе подршку у страначким комбинаторикама.

Нико од поменутих премијера није провео ниједан сегмент реформе јавних предузећа, нити ће је тренутни званичници урадити у наредном периоду, кажу економисти, зато што нико од њих није ни покушао да заустави добро устаљену појаву: да се јавна предузећа користе за добијање избора кроз извлачење новца за кампање и запошљавање страначке машинерије.

У којој мјери се не води рачуна о профиту јавних предузећа показују и званични подаци према којима је у Поштама Српске  у 2020. години евидентиран губитак већи од 2 и по милиона марака.

Жељезнице су у прошлој године имале минус од скоро 15 милиона, а Шуме Српске, јавно предузеће којем је задатак да готов производ дрво, сијече и продаје,   у првих 6 мјесеци ове године има скромну добит од 354 хиљаде марака.

Електропривреда Републике Српске је у прошој години остварила губитак од 29 милиона марака, а већина зависних предузећа је оптерећена кредитима. Све ово показује како су државним предузећима управљали они који сада поново најављују њихове реформе.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Коле

11.10.2021 18:11

Јадне су шуме рс гдје је замјеник генералног директора Зоран Стојичић, лопов каквог мајка више не рађа, ојадио је рибничку шумарију, то треба хапсити., Са таквим кадром шуме не могу напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

12.10.2021 06:01

Зато су сад суме пресле у надлезност дрзаве, ал дзаба кад је све посјецено па морају цекати 50г да несто ураде.

Name

Панд3мијq

11.10.2021 18:26

За све це у наредних 100 година бити крива памдемијq... Шта год се у БиХ не уради, биће крива...погађате ко - ПАНДЕМИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.10.2021 18:33

Има пуно дана још до избора, а сваки дан дуг и беззначајан као мјесец у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјерица

11.10.2021 18:34

Предсједмиче Миле, још једном се натјерај па ту багру из врха шума почисти, направи право предузеће, па сав шљам овог свијета ради у дирекцији,, ту нема напретка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех брате

11.10.2021 19:49

Нашао си цркву у којој ћеш се богу помолити..??!!

Name

Митар

11.10.2021 18:59

Не смију они дирати јавна предузећа то је њихова гласачка масинерија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

11.10.2021 19:34

Суме и ЕП РС требају имати миниму нето добит гофисњу 200 милиона км. Ето толико се краде и даје на плате гладацима Дјајиц је у УКБЦ БЛ примо 300 радника то је нових 300 плата и гласаца успут радно мјесто код њега коста од 10 до 40 хиљада км и тако редом Висковиц треба да се посаље у Сибир да јасе ирвасе и лови рибу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

11.10.2021 21:25

Ста она зељка зна ста је привреда,зали бозе сто је ту,али одговара то тајкунима. Она подебно ми лици на ону сеоску опајдару која има прљав језик.дзомбиц је изгубљен цовјек,а бурле се незна за кога ради,мислим.да за србе не,цовјек похлепан и ментално није сав свој.

Name

Анонимно

11.10.2021 22:49

И треба сад сав њихов прљави веш и пропала обећања изнијети у јавност да се народ присјети за какве дебиле је гласао па да не понови исто на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

12.10.2021 05:35

Без Јелене као кандидата за неку функцију немамо сансе за промијене , мој једини закљуцак метузалема у опозицији,и нових старих младих кадрова позиције мсм опозиције !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Импотентна влада

12.10.2021 05:45

Неструцна и неспособна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

12.10.2021 11:08

Власт која је оптерецена разним аферама, у којима јос нико из гарнитуре те власти није процесуиран и осуђен, за било коју од тих афера, и власт која ни за деценију владавине није била у стању да свом народу обезбиједи напредак и економски просперитет, треба да се склони са сцене, и да кормило препусти неким новим продемократским снагама, које це од РС направити модерну и економски и политицки стабилну дрзаву!!

ОДГОВОРИТЕ