Јесу ли могуће оставке у БиХ као она у Аустрији?

Далибор Павловић, градоначелник Приједора и званично је потписао оставку због скандалозних фотографија које су узнемириле јавност. Павловић за све оптужује опозицију, више силе, као и црну магију. Док је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК) на потезу да распише нове изборе у Приједору, анализира се зашто у Босни и Херцеговини изостају неопозиве оставке попут оне аустријског канцелара Себастијана Курца.

Босна и Херцеговина 11.10.2021 | 19:47
Јесу ли могуће оставке у БиХ као она у Аустрији?

“Особа са фотографија које гледате претходних дана, није прави Далибор Павловић и све што могу рећи у том смислу, је закључак да су више силе утјецале на мене и да ми је сада најбитније што сам жив и што је моја породица уз мене”, написао је сада већ бивши градоначелник Приједора.

Милорад Додик је ипак јавно тражио Павловићеву оставку. Сада је на потезу ЦИК који треба одредити датум пријевремених избора у Приједору.

“Образац, формулар ЦИК-а данас је доставио мени, као предсједнику Скупштине. Навео да из личних разлога подноси оставку на позицију градоначелника града Приједора. Оставка је са пропратним актом и документацијом која је неопходна поштом послата ЦИК-у БИХ”, појаснио је Мирсад Дуратовић, предсједник Скупштине града Приједора.

Невољно давање оставке уз негирање кривице, оптуживање опозиције да је крива за сплетке и подметања, чак и црну магију, показује недостатак политичке одговорности у земљи, сматрају аналитичари.

“Ми немамо политику, имамо само привид политике. Морам рећи да је црна магија креативан начин одбране, вјероватно једини преостао. Мислим да један дио гласача вјерује у то сигурно. Код нас постоји пар начина одбране – за све оптужите монтажу, хакере или нешто слично”, појаснио је Марко Шиљак, новинар.

Тешко да се било ко може сјетити неког бх. функционера који је поднио неопозиву оставку попут аустријског канцелара Себастијана Курца.

Фадил Новалић, премијер ФБиХ под озбиљним је оптужбама за корупцију, а о оставци ни ријечи. А умјесто смјене, награђен је останком на функцији два мандата.

“Одговорност код нас постоји само према шефу политичке странке, ни према коме другом, ни према јавности, не према грађанима, не према институцијама”, казала је Ивана Корајлић из Транспаренцy Интернатионала БиХ.

У Бањалуци се сјећају многи изнуђене оставке главног ревизора Душка Шњеготе чија је математика показала око 170 милиона мањака у  каси Републике Српске, што се није допало лидеру СНСД-а.

“Биће смијењен. Ја га позивам да поднесе оставку, иначе ће бити смијењен”, казао је тада Додик.

Ректора бањалучког универзитета Милана Матаругу 2017.године су смијенили студенти, упадом у ректорат. Ти студенти, својевремено је документовано, трошили су 1.000 марака за вечеру, 600 КМ само за пиво, на рачун Уније. А нису крили ни да су страначки активисти.

“Не знам какве то везе има са овим свим. Да ли сам ја члан СНСД-а? Јесам и какве то везе има. Ја нисам функционер и не проводим политику СНСД-а. Члан сам зато што ми се свиђа Милорад Додик. И шта? Је ли то кривично дјело? Је л’ то нешто спорно?”, упитао је 2017. године Ратко Савић, предсједник Уније студената РС.

Без притиска, се од фотеље тешко одвајају многи. Због ње се мијењају страначки дресови, али и реторика. Један од оних који је одступио у скорије вријеме је бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

Хоће ли стопама аустријског канцелара и домаћи функционери под оптужбама за корупцију?

(Н1 Фото: ЕПА-ЕФЕ/ЦХРИСТИАН БРУНА)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Боро

11.10.2021 18:08

Никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле и његова клапа

12.10.2021 11:34

Оставке...шта им то додје..

Name

Милан

11.10.2021 18:26

Оце кад на врби роди гроздје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

11.10.2021 18:27

Назалост, није могуце ни у Хрватској ни у Србији, засто би онда било у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док год

11.10.2021 19:00

Док се год политиком баве они који нити су писмени нити имају моралне вриједности И они који у каријери имају пацки И лосег гласа нама нема помоци..Ево гледам кога бих бирала као моралну громаду тренутно а не битно у којој је странци , нема их па неце бити ни оставки од образа..Сама корупција у БиХ је довела до дна све И оно мало оних којима би цовјек повјеровао...Странци су за нас одавно процитали ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они

11.10.2021 21:16

Које гласаци нису бирали.

Name

Приједорцанин М.

12.10.2021 11:39

У разореном друству не могу да владају закони правде у таквом друству народ је слудјен и изгубљен с таквим народом треба да раде и руководе социолози и психолози а не криминалци којима ниста није свето.Кад сте задњи пут видјели на ТВ социолога или психолога задруга је битнија имилан мариц.

Name

Митар

11.10.2021 19:03

У Босни то није могуће јер ни она сама није нормална ни логична а тамо гдје престаје логика поцињеБосна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

11.10.2021 20:11

Шта очекивати од некога ко је дошао на власт на тенку да без тенка оде нема од тога ништа.

Name

БОБ РОЦК

11.10.2021 19:59

Наравно, кад умре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесу

12.10.2021 01:47

Кад на врби роди грожђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУ

12.10.2021 06:03

Какве оставке, па у Федерацији и међу бошњацима СДА влада од прије рата. Чак се и насљеном линијом долази на чело државе и федерације, са оца на сина. Док је у Републици Српској и међу Србима на заједничком ниво стално долазило до смјене власти. Тако су Срби бирали СДС, СНСД, ПДП, ДНС, СПРС и остале, нема странке која није бар једном била на власти. Толико о демократији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

12.10.2021 08:28

У нормалним дрзавама овакви процеси су уобицајена и нормална ствар, али наравно треба узети у обзир цињеницу да ни Бих, а ни РС нису нормалне дрзаве које су засноване на владавини права, и у коима постоји правна дрзава која функционисе!!

ОДГОВОРИТЕ