У Федерацији струја мора да поскупи, хоће ли и у Српској?

Поскупљење електричне енергије била је тема данашњег састанка Удружења послодаваца ФБиХ са представницима Владе ФБиХ и Министарства енергије, рударства и индустрије.

Босна и Херцеговина 11.10.2021 | 18:08
У Федерацији струја мора да поскупи, хоће ли и у Српској?

Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић рекао је да ће се тражити начин како да се помогне привреди да превазиђе поскупљење, али да је неминовно да ће до поскупљења доћи и да се сви морају прилагодити промјенама.

"Оно што је чињеница јесте да од 10.000 корисника, десет њих троши 70 – 80 посто енергије и да ће та привредна друштва осјетити највећи удар, што нам говори да требамо направити детаљну анализу тога како да тим компанијама помогнемо, али и да се осталима помогне на неки други начин.

Дакле, морамо водити рачуна и о томе да не угрозимо постојање ниједне електропривреде, а морамо помоћи и привредницима јер електропривреде и постоје због тих привредника, ако њих нема немају ни оне коме продавати енергију", казао је Џиндић.

Он је најавио тематску сједницу Владе ФБиХ у наредних наредних десетак на којој ће бити и представници електропривреда и послодаваца, али и стручњаци из ове области, а на којој ће главна тема бити поскупљење електричне енергије.

Предсједник Удружења послодаваца ФБиХ Аднан Смаилбеговић је након састанка рекао да  Влада ФБиХ ће морати направити пресјек и анализу и уједно подсјетио да је појединим привредницима већ истекао уговор са Електропривредом, те како су морали потписивати нови како им не би била искључена струја:

"Надам се да ћемо успјети доћи до најоптималнијег рјешења. Све што је у оквирима поскупљења које привреда може поднијети то је у реду, јер имате компанија које ће моћи издржати 20 до 30 посто, а некима је пуно и ако струја поскупи и за три до четири посто".

Подсјетимо, драстичан раст цијена електричне енергије посљедњих мјесеци запљуснуо је цијелу Европу, а као главни разлоз се наводи поскупљење права на емитовање ЦО2 и природног гаса.

Цијене на берзама тренутно иду од 90 до 200 евра по мегават-сату. И један број фирми из БиХ и Србије су ових дана изашле у јавност са тврдњама да су добиле најаве од својих снадбјевача да ће електрична енергија поскупити од 70 до 120 посто.

И док су представници Удружења послодаваца Федерације Босне и Херцеговине већ алармирали надлежне институције да пронађу рјешење, о дешавањима у Републици Српској више нам је рекао Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске. 

У Републици Српској су предузећа прошле године, каже, потписала једногодишње и двогодишње уговоре, тако да један дио послодаваца има потписану гарантовану цијену до краја године, док је други дио послодаваца у фази преговора са Електропривредом Републике Српске.

„У фази смо договарања састанка са Електропривредом Републике Српске и ресорним Министарством. Немамо најаве повећања цијена струје и очекујемо разумјевање стања у којем се налази привреда због проблема везаних за посљедице инфекције ЦОВИД по свјетску економију.

Оно што је битно је да је прошле године цијена електричне енергије била 55 евра, а да је сада цијена чисте енергије око 80 евра. На тај износ се додаје такса за право на емисију ЦО2 и природног гаса од 50 еура.

Морамо рећи такође да у нашим рачунима које послодавци добијају има урачунат износ мрежарине који је у просјеку око 50% у односу на укупан рачун, тако да и повећања цијене струје не би требало да износе више од 10 до 15%.“ истакао је Аћић за БУКУ.

(БУКА Фото:Акта.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

мислим

11.10.2021 16:21

Избори су на прагу а кредита све мање мора се узети од народа али итреба будале смо сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

11.10.2021 17:25

САМО ЈАШИТЕ ОВАЈ НАРОД МАЛО СЕ БУНЕ И БРЗО ЗАБОРАВЕ,ПА ОПЕТ ИЗНОВА.

Name

Привредник

11.10.2021 19:40

Ја сам привредник и могу само реци да послије поскупљења струје многе мале фирме це пропасти.

Name

Ђуро

11.10.2021 16:31

А могло би се писати и о томе како су права на емисију цо2 јефтино продата другим државама и то десетак година унапријед. Да то нису учинили сад неби било проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2021 17:21

Е, мој Ђуро, пола овдје ни не зна, нажалост, о чему ти пишеш! Ево, не знају за кисеоник, а камо ли емисију цо2!

Name

Хахаха

11.10.2021 17:39

Ма јок! Неће Додо против свог народа, али у пањевима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.10.2021 18:03

Само дижи цијену и продајте коме можете најскупље.Ми ћемо истрпити редукције,није први пут,а кад се паре слију ето благостања и нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

11.10.2021 20:24

У Српској је кисик, најскупљи! Животима се плаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петролејка

12.10.2021 21:11

Ма шта ће нама струја ми ионако живимо у мраку 25 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

12.10.2021 21:14

Ово поскупљење електричне енергије. И да се оно само односи. И то на ове тада привреднике. Ја сам био мислио. Да се оно на све односи. Да ћемо ми ово морати. Да још више плаћамо. И то за ову струју. Када оно није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦО2 и Х2О

13.10.2021 21:27

Западне земље добро осмислисе поробљавање.

ОДГОВОРИТЕ