Исправка: Не можете бити кажњени ако сте гледали филм "Тома" на интернету

Пиратска верзија филма шири се интернетом. Хоће ли они који је деле, гледају и шаљу снимак бити кажњени?

Забава 11.10.2021 | 14:48
Исправка: Не можете бити кажњени ако сте гледали филм "Тома" на интернету

ИСПРАВКА: Портал МОНДО објавио је, а БН пренио текст, у којем је сугерисано да они који су само гледали филм "Тома" на Интернету, без даље дистрибуције пиратске верзије, могу да одговарају пред законом.

Портал "Раскринкавање" утврдио је да они нису у опасности од кривичног гоњења. Информација да можете бити кажњени само због гледања није тачна и овом приликом је исправљамо.

Филм "Тома" изазвао је велико интересовање публике у Србији и региону и за само три недеље 500.000 људи га је погледало у биоскопу. Међутим, на интернету се недавно појавила и пиратска верзија филма, која се масовно шири друштвеним мрежама и по непровереним сајтовима. 

Према незваничним подацима, пиратску верзију филма "Тома" за сада је погледало 50.000 људи и за сада се чека званично саопштење продукције о овом случају. 

Хоће ли бити кажњени они који су пласирали пиратски снимак, колико година робије им прети за ово дело, каква казна чека оне који су "кликинули" на копију филма или га скинули на свој компјутер, телефон или лаптоп, за МОНДО су одговорили правни стручњаци. 

ЧИТАВА ПЛЕЈАДА ЉУДИ ЖИВИ ОД ТОГ ПРОЈЕКТА

Покушаји илегалне зараде уз помоћ пиратских верзија успешних домаћих филмова врло су чести у нашој земљи, каже за МОНДО Мирко Мркић, адвокат и предавач медијског и ИТ права на Факултету за медије и комуникације.

"Особа или група која шири пиратски снимак, крши имовинска и морална права оних чији је тај филм дело. Нису то само режисер, аутор и глумци, већ и многи други људи који живе од тог пројекта. То је цела филмска екипа и плејада чија су ауторска адела или интерпретаторско умеће овим нарушени. Њихов производ се дели без накнаде", каже Мирко Мркић. 

ТРИ ДО ПЕТ ГОДИНА ЗАТВОРА

По закону је забрањено објављивање, снимање и прављење копија ауторског дела, што укључује и скидање на свој компјутер, као и аплоуд на торент сајтове. Прописане казне су до три године затвора, али уколико се овим путем прибавља имовинска корист, у питању су пет година затвора. 

"Постоји кривична и правна одговорност за пиратерију и запрећене казне нису занемарљиве. Ко неовлашћено искористи ауторско дело тако што га објави, сними или умножи, казниће се затвором до три године. Исто тако, ко ово дело стави у промет или га умножи у тој намери, такође ће бити кажњен", каже адвокат за МОНДО. 

ШТА ЈЕ СА ОНИМА КОЈИ САМО ГЛЕДАЈУ?

Међутим, по закону, корисници ових услуга који само гледају поменути садржај, у закону нису споменути, објашњава наш саговорник. 

"За оне који не деле снимак, већ га само отворе или проследе једном броју телефона, законска казна не постоји. Немогуће је утврдити да ли је неко намерно или случајно отворио линк који му је неко послао, као и да ли је знао шта се на њему налази. Онај ко то уради, увек може да  тврди да је то урадио нехотице, да није знао шта се налази у њему, као и да га је случајно послао неку адресу", каж Мирко Мркић.

КО ЈЕ УШАО НА ЛИНК, ПОДАЦИ СУ МУ УКРАДЕНИ?

Према наводима одређених медија у Србији, пиратска верзија филма "Тома" садржи вирус који преузима податке са уређаја, друштвених мрежа, чак и рачуна у банци путем апликација. Самим тим, они који га преузму, ризикују да своје податке и фотографије пошаљу у погрешне руке и изгубе свој новац.

"То јесте један од главних разлога зашто не треба отварати сајтове са пиратским снимцима. Оваква могућност и те како постоји и могуће је да су подаци оних који улазе на пиратске садржаје и генерално непроверене сајтове, у великој мери преузети, односно украдени", каже адвокат Мирко Мркић за наш портал. 

ДА ЛИ ЋЕ КРИВАЦ ДА БУДЕ КАЖЊЕН?

Тенхнички и процесно је могуће да кривац за пласирање пиратског садржаја филма "Тома" буде кажњен. Ипак, у пракси је често тешко да се кривица докаже, нарочито ако починилац није у Србији. 

"Могуће је открити и доказати кривца, тиме се бави електронска форензика и одељење за високотехнолошки криминал. У Србији је већ било случајева када је починилац који је ставио у промет пиратски снимак кажњен, иако те случајеве јавност није много испратила. Ситуација са откривањем криваца се побољшава, али још увек није на нивоу на ком би требало да буде. Када у Америци скинете или пласирате пиратерију, полиција ће вам покуцати на врата, запленити рачунар и бићете одмах судски процесуриани. У Србији технолошки има могућности за то, али је потребно да се то и системски испрати", каже наш саговорник.

(Мондо.рс Фото: Александар Летић) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ноле

11.10.2021 13:34

И ко је тај који одлуци кад се филм смије погледати на интернету.Јер знамо да се вецина филмова мозе наци на нету.Колико мора проци времена,или то одлуцује Бјелогрлиц кад му се.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попак

11.10.2021 14:34

Која црна робија Ако је тако пола би БиХ требало бити у затовору.. Катастрофа.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делпеки

11.10.2021 21:18

Који сте ви индијанци!Слазем се да не треба да се ради оиратерија и да људи који то раде треба да сносе законске оосљедице.Али казнити људи зато сто су гледали филм,цуо сам свакаквих глупости,али ово је једна од највецих

ОДГОВОРИТЕ
Name

милен

16.10.2021 14:41

Е сада,ко мозе да гарантује да сами нису пустили филм у етар,и тако наплате сваки серовани линк по минимум 5000 динара,и на тај нацин супер зараде,бас као да је сваки градјанин платио улазницу!

ОДГОВОРИТЕ