Од 1. новембра обавезна зимска опрема у БиХ

У периоду од 1. новембра ове године до 1. априла 2022. године на територији Босне и Херцеговине законски је обавезно посједовање и кориштење зимске опреме и то без обзира на временске услове.

Босна и Херцеговина 11.10.2021 | 09:28
Од 1. новембра обавезна зимска опрема у БиХ

Ову информацију потврдили су из БИХАМК-а.

"Посједовање обавезне зимске опреме без обзира на временске услове обавезно је у периоду од 1. новембра ове до 1. априла наредне године за сва моторна возила изузев свих мотоцикала (Л категорија) и трактора (Т и Ц категорије)", казали су из БИХАМК-а.

Када је ријеч о обавезној зимској опреми, за путничка возила и остала чија маса не прелази 3.500 кг и немају више од осам сједишта, потребне су зимске гуме на сва четири точка.

То су гуме с ознакама МС, М+С или М&С те знаком пахуљице, а минимална дубина газећег слоја мора износити 4 мм. Могуће је користити и гуме с љетним профилом минималног газећег слоја од 4 мм, али у прибору морају бити одговарајући ланци за стављање на погонске точкове у случају зимских услова.

За возила чија маса прелази 3.500 кг, укључујући аутобусе, потребне су већ поменуте зимске гуме с минималним газећим слојем од 4 мм, као и ланци за снијег, али и додатни приручни алат у виду лопате те вреће пијеска од 25 до 50 кг. И у случају љетних гума потребно је посједовати ланце те поменути приручни алат.

Гуме с уграђеним ексерима у БиХ нису дозвољене.

Подсјећамо, раније су возачи у БиХ обавезну зимску опрему морали имати од 15. новембра до 15. априла.

(Клиx Фото: Илустрација)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бозесацувај

11.10.2021 08:19

Нису дозвољене гуме са ексерима али јесу љетне? Па нема везе имају ли 15 мм ако су љетне, понасају се као пластика на ниским температурама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.10.2021 12:46

Није баш тако. Технологија производње је прилично узнапредовала у односу на вријеме Фиће и Стојадина, кад се возило на којекаквим бајлагушама. Структура гуме има своју прилагодљивост и много шире толеранције на временске услове. Осим тога, технологија погона на возилима одрађује пола посла, а другу половину знање у вожњи. А, ако је неко будала, њему не треба снијег да би слетио с пута.

Name

Гуме са ексерима

11.10.2021 21:36

...уништавају ионако лоше урађене путове широм Р.БиХ. У Шведској, рецимо, овакве гуме су забрањене скоро 20 година.

ОДГОВОРИТЕ