Протести у Риму и Женеви: Здравствена диктатура

Око 10.000 људи учествовало је у суботу у протестној поворци у средишту Рима како би изразило противљење увођењу обавезне ковид пропуснице на радним мјестима од 15. октобра, док су у Женеви хиљаде љути протестовале против рестрикција у вези с пандемијом вируса корона, осудивши "здравствену диктатуру".

Свијет 10.10.2021 | 10:18
Протести у Риму и Женеви: Здравствена диктатура

Ковид пропусница, уведена у августу за посјете музејима, спортским догађајима и ресторанима садржи потврду о вакцинацији, потврду о пребољењу или негативан тест.

Италијани увели обавезне пропуснице за све запослене

Италијански премијер Марио Драги је прије више од три седмице најавио да ће она од 15. октобра бити обавезна и на радном мјесту, а свима који је не буду имали пријети обустава плате. Пропусницу су већ морали имати сви који раде у здравству и у просвјети.

"Обоје смо удаљени с посла прије два мјесеца", рекли су за АФП Косимо и Морена, четрдесетогодишњаци, медицински радници. Пар има проблема с имунитетом и с алергијом па је њихова породична докторица одлучила да се не требају вакцинисати, рекао је Косимо, али су ипак удаљени с посла и остали без плате.

"Узели смо адвоката јер имамо двадесетогодишње кћерке које уздржавамо", додао је.

Протест, на којем је учествовала и омања група крајњих десничара, обиљежило је нагуравање с полицијом. Полиција је употријебила водени топ како би растјерала гомилу која се приближила канцеларији премијера.

Подаци министарства здравства показују да је готово 80 одсто талијанске популације изнад 12 година потпуно вакцинисано.

Италија, прва европска земља захваћена епидемијом, платила је високу цијену с више од 130.000 умрлих.

У Швајцарској протествовали због "здравствене диктатуре"

Хиљаде људи су у суботу послијеподне изашле на улице Женеве како би протествовале против рестрикција у вези с пандемијом вируса корона, осудивши "здравствену диктатуру", извијестио је новинар АФП-а.

Носећи транспаренте на којима је писало "Лажна пандемија, права диктатура", "'Да' слободи и здравом разуму, 'не' пропусници и уцјени ", људи су извикивали "Слобода!" и "Берсет, дај оставку!" мислећи на швицарског савезног министра здравства Алаина Берсета.

Неки учесници су на упит АФП-а рекли да се предност даје вакцини премда одавно постоје лијекови који "нису скупи", попут ивермектина и хидроксиклорокина.

Ти се лијекови нису показали ни најмање дјелотворни против вируса корона, у више наврата је истицала Свјетска здравствена организација (WХО).

Пропуснице повезивали с "Трећим Рајхом" и нацистичким војним одорама

Неки су доводили пропуснице у везу с Трећим Рајхом, повезујући два 'с' у ријечи "пасс" (пропусница) са словима 'сс' на нацистичким војним одорама и носећи жуту звијезду на којој је писало "невакцинисан".

Трећи су пак вербално напали присутне новинаре називајући их "колаборационистима" и "лашцима" и оптужујући их да су помагачи успоставе "новог свјетског поретка".

Поворка која је неколико сати ходала улицама града завршила је своју шетњу испред европског сједишта Уједињених нација.

Подаци Савезне канцеларији за здравство показују да је тек 59.8 одсто одраслих потпуно вакцинисано, што је знатно мање него у осталим европским земљама.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Превара

10.10.2021 08:40

Фасизам у свом новом перфидном руху али исто бруталан као онај 1941.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2021 09:27

Занимљив коментар, јер су на протесте у Риму изашли искључиво симпатизери Фашистичке партије Форза Нуова. Полиција их је похапсила због насиља и фашистичких симбола. Ето ко протествује против вакцина. Поздрав.

Name

Ре

10.10.2021 09:34

Тако је. Ово је дјело фармацеутске мафије и политицара. Све је у дилу.

Name

Зељко

10.10.2021 09:37

Браво за коментар.

Name

РЕ ПРЕВАРА

10.10.2021 09:41

ТАЦНО. 90 ОДСТО ВЛАДА СА ПОХЛЕПНИМ ПОЛИТИЦАРИМА ИСКОРИСТИЛО ЈЕ ЗА УВОДЈЕЊЕ ФАСИЗМА И ПЉАЦКУ ВЛАСТИТОГ НАРОДА. ОГАВНО.

Name

Тја

10.10.2021 09:20

Добро је да се неко сјетио да пише о протестима који се дешавају у свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

10.10.2021 09:30

Изашло њих 0,035% од укупног броја становника у Риму. Остали значи лудаци ? Оправдавам једино оне којима здравствено стање не дозвољава вакцинацију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

10.10.2021 09:36

Ова ситуација ме подсјеца на оно вријеме послије другог свјетског рата,,морас имати ПРОПУСНИЦУ да би могао ходати градом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

10.10.2021 10:05

Засто не пусте народ без икаквих мјера и услова,само нек се врате на 2019.,и нек дрзе тако 2-3 мјесеца,па нек онда протествују ваксери,да видимо како це то изгледати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста ново

10.10.2021 11:09

Подјеле градјане и окрену једне против других док владају и пљацкају, како по питању вакцина тако и свега другога а вирус хара нису застицени ни они вакцинисани ни невакцинисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

10.10.2021 12:16

А шмекери се возају у скупим јахтама, ипред лап-топ, у крилу нај боље коке, шапањац, кавијар и смију се будалама.