Полицајци признали: Користимо силу над мигрантима

Неколико свјетских медија у сриједу навече објавило је видеоснимке на којима се виде мушкарци с фантомкама на глави како тјерају мигранте из Хрватске преко ријеке Коране у правцу Босне и Херцеговине, ударајући их палицама какве имају припадници хрватске интервентне полиције, а неки носе и подјакне које лије дијелу униформе те јединице.

Регион 07.10.2021 | 22:26
Полицајци признали: Користимо силу над мигрантима

Према писању портала Индеx.хр, полицајци на себи немају никакве ознаке, а за пасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полиција, оне које израђује карловачка фирма ХС продукт.

Видеозаписи су настали у међународној новинарској истрази у којој су учествовали низоземска истраживачка новинарска мрежа Лигхтхоусе Репортс, швајцарски СРФ Рундсцхау, њемачки АРД и Дер Спиегел, француски Либератион, низоземски Поинтер те Новости и хрватски РТЛ, који је причу донио у емисији Потрага. Датирају из јуна.

У прилог томе да се ради о припадницима полиције говори и неколико извора које је током свог истраживања контактирала новинарска мрежа.

"Неки од нас већ годинама прате Инстаграм и Фацебоок профиле полицајаца који су јавни, стога смо могли бити сигурни да раде у полицији. Писали смо свима које смо могли јасно идентификовати кроз јавно доступне изворе. Послали смо им поруку. Тако је мој тим овдје у Швајцарској успио разговарати с људима који још раде у хрватској полицији или су је недавно напустили", испричала је Ницоле Воегеле из СРФ Рундсцхауа.

Наћи изворе у хрватској полицији испочетка је било врло тешко, каже новинарка. Новинари су наишли на зид шутње, како га је назвала. Но након неког времена успјели су остварити контакт.

Пишу како су шесторица полицајаца с којима су разговарали и показали им кадрове с границе била увјерена да су маскирани мушкарци који се појављују на сснимцима припадници интервентне полиције. Сви полицајци с којима су разговарали тражили су да се не објаве њихова имена и презимена због њихове сигурности.

И поређење с фотографијама које приказују интервентне полицајце на граници мјесец дана раније потврдила је њихов закључак да мигранте на снимкама које су синоћ објављене туку управо припадници интервентне полиције, пише Индеx.хр.

Спиегел пише како интервентна полиција иначе најчешће има посла с хулиганима на стадионима и да проводи рације те да њени припадници пролазе кроз специјални тренинг на којем уче баратати и тонфом, палицом која се види на снимцима. 

За рад на граници интервентни полицајци добивају бонусе 

"Редовно користимо физичку силу, мигранти легну па их колега удара по ногама" 

Горан Новак, како је назван за потребе чланка, дио је операције Коридор.

Каже да његова јединица редовно користи физичку силу против тмиграната. "Кад затекнемо мигранте у шуми, они обично у страху легну на земљу", каже Новак. Један од полицајаца из његове јединице, каже, често пролази поред њих и палицом им удара по ногама.

"Наравно да су пусхбацкови незаконити, то сви знамо, али такве су наредбе"

Наводи како потом сједиште у Загребу одлучује хоће ли се тада провести радња.

Други полицајац још је директнији: "Наравно да су пусхбацкови незаконити, то зна сваки полицајац. Но, наредбе долазе из заповједног ланца, из МУП-а."

Полицајци говоре како то нису формалне, него неформалне. О томе говори и исповијест полицајца је у сриједу објавила и Потрага.

"Службено нема наредбе у смислу да ју је МУП службено објавио. Међутим, интерно постоји наредба да мигранти који се затекну на подручју Хрватске морају бити враћени преко 'зелене границе'. Стога полицајци нису ништа криви.

Тако им је наређено. Обавеза им је извршавати наредбе. Раде све што полиција ради у таквим случајевима и по наредби својих надређених. Све долази из МУП-а. А можеш видјети и сама, према бројним грешкама које се не процесуирају, чини се да се ради о заташкавању", поручио је новинарки извор из МУП-а који је желио остати анониман, преноси загребачки Индеx.хр.

(Агенције  Фото:Тwиттер)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Калиновик

08.10.2021 05:36

Ништа спорно, полиција штити своју државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.10.2021 08:09

Њима је у крви да туку голоруки народ.

Name

075

08.10.2021 06:18

" Промицатељи еуропских вриједности " што би Милорадов и Бакиров брат у криминалу Драган рекао !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

08.10.2021 06:32

Полиција РХ ради одличан посао зато шта наша гранична не ради ништа а кад војска дође на границе тада неће бити имиграната

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

08.10.2021 07:27

Лакоје ударати сиротињу и биједу какоби било да њи неко тако млати. Онису науцили тако ударати мигранте и избјеглице когод није њихов. Тосу силедзије. То неради ниједна земља на свијету

ОДГОВОРИТЕ