ЕУ разматра како да устабили цијене гаса и струје

Да ли је цијена гаса у Европској унији "неподношљиво висока" или је једноставно одређује тржиште? Француска и неке друге земље захтијевају да се уведу заједничке мјере ЕУ. Да ли је то могуће?

Регион 06.10.2021 | 21:59
ЕУ разматра како да устабили цијене гаса и струје

Само у септембру цијена земног гаса за потрошаче у Европској унији скочила је за 17 одсто. Бројна домаћинства ових дана добијају писма непријатне садржине у којима их обавјештавају о повећавању њихових мјесечних рачуна.

Тако велики раст цијена гаса и струје за стручњаке није изненађење. Већ неколико мјесеци се уочава да је потражња у читавом свијету велика, да је истовремено у Холандији смањена производња, да су складишта гаса у ЕУ полупразна, да Русија не жели да повећа количине које испоручује.

Љетос су службеници ЕУ раст цијене гаса - што је осјетно повећало и инфлацију - оцијенили као привремену појаву која може да се издржи. Али сада, кад повећана цијена гаса и с тим повезани раст цијене струје стиже до новчаника обичних људи, али и до благајни предузећа, бројни министри привреде у Европској унији звоне на узбуну.

Француски страх од "жутих прслука"

"Ове цијене су једноставно неиздржљиве", изјавио је француски министар финансија Бруно Лемар на састанку са колегиницама и колегама из ЕУ у Луксембургу.

"Могли бисмо да добијемо нови покрет 'жутих прслука'", упозорио је прије неколико дана француски посланик у Европском парламенту Паскал Канфин.

Повод за масовне протесте тзв. "жутих прслука" у Француској 2018. било је повећање пореза на дизел. Француски министар Лемар, његова колегиница из Шпаније, као и колеге из Италије и Грчке, захтијевају да Европска унија заједнички реагује. Шпаније и Италија већ су најавиле субвенције за домаћинства са нижим примањима.

Француска би могла да замрзне цијене до сљедећег прољећа. Али на састанку министар у Луксембургу остало је нејасно како би то тачно требало да функционише и ко би на крају требало да плати те субвенције за сиромашније домаћинства. Неке земље с југа Европе помињу заједничку набавку гаса како би се смањила цијена. Друге би куповину енергената или субвенције да финансирају преко буџета ЕУ, а можда и новим задуживањем.

Дипломате из сјеверних чланица ЕУ су уздржане према таквим идејама. Њемачка - највеће тржиште гаса у Европи - сигурно ће за сада да причека. Очекује се да ће тржиште регулисати ситуацију до прољећа, изјавила је прошлог петка једна портпаролка Министарства привреде у Берлину.

"У оптицају је много идеја, а основно расположење остаје оптимистично", тврди ирски министар финансија Пашал Донохе.

Финска министарка финансија Аника Сарико каже да се још се неће одлучивати о конкретним мјерама.

ЕУ разрађује могуће мјере

Идуће недјеље Европска комисија ће објавити списак могућих мјера, најавио је комесар ЕУ за привреду Паоло Ђентилони. Он спомиње могућу заједничку набавку и стварање заједничких залиха.

"Али то неће бити једноставна рјешења, неће бити традиционална рјешења. За то ће бити потребно вријеме", каже Ђентилони.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен похвалила је Норвешку која повећава експлоатацију земног гаса и критиковала Русију која то не ради. Она се залаже за одвајање цијене струје од цијене плина и повећање производње струје из обновљивих извора.

Код цијене цертификата за емитовање угљен диоксида неће бити интервенција, најавио је комесар ЕУ Ђентилони.

Француски министар финансија Бруно Лемар заговара нуклеарне електране, на које иначе отпада велики дио производње електричне енергије у Француској. Он сматра да би и то требало прогласити одрживим" и "нешкодљивим за климу", јер се у тој производњи не емитује угљен диоксид и јер је тако произведена струја јефтинија од оне добијене уз помоћ гаса. Земље које одустају од коришћења нуклеарне енергије за производњу струје сумњичаве су према том приједлогу, али комесар Ђентилони ипак је најавио да ће "и то бити преиспитано".

Русија би могла да повећа испоруке
Руски Гаспром је највећи понуђач земног гаса у Европској унији с удјелом од 37 одсто. Према наводима њемачких понуђача гаса, руско државно предузеће испуњава своје обвезе, али тренутно није спремно да повећа испоруке. Могуће је да Русија на тај начин жели Европској унији да покаже колико је зависна од њеног гаса, али дипломате ЕУ нису сигурни да је то заиста тако.

Спорни гасовод Сјеверни ток 2, који директно из Русије гас доводи у Њемачку, још је у пробној фази. Пуштање у погон могуће је тек за четири мјесеца, кад прође цертификацију њемачке Савезне агенције за мреже. У актуелној кризи он зато вјероватно неће играти никакву улогу.

Један портпарол Савеза њемачке енергетске и водопривреде (БДЕW) изјавио је за новине "Рајнише Пост" да је снабдијевање током зиме сигурно, иако су складишта гаса попуњена само 68 одсто.

Истовремено, и он је рекао да је могућ даљи раст цијене тог енергента.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков у недјељу је оповргао нагађања у ЕУ да Русија не жели да извози више гаса: "Да ли је Гаспром спреман да склапа нове уговоре? Гаспром је за то заинтересован, јер су наши потрошачи у Европи наши најважнији партнери", рекао је Песков.

(ДW)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мрква

07.10.2021 04:30

Ма хајде ба, вазно је да се ВАКЦИНА да и КОВИД пасос, а цијене увијек плацају ОВЦЕ тј НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

07.10.2021 07:31

Један идиот

Name

Васке

07.10.2021 05:42

Престаните бити послушници американцима и скините санкције Русији па онда договарајте цјена и испоруку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

07.10.2021 07:31

Други идиот

Name

Ре Даки

07.10.2021 09:19

Има и трећи.

Name

ре

07.10.2021 06:46

ЕУ ће стабилизовати цене струје тако што ће нама отети електропривреду, овим економским уништевањем што сада код нас раде задужујући додатно ЕПРС за 140 милона кМ на Бечкој берзи. Затом ће нам отети све руднике, хидропотенцијале, ово што су урадили у Станарима, са ХЕ Дабар, Мрсово... итд., јер је цена изградње ХЕ Дабар за 10г у међувредмену наувана три пута на преко 600 милиона КМ Ето тако ће ЕУ да се снабде струјом, отимањем свих електропвреда на Балкану, приватизовањем, куповањем однсоно отимањем и електроприведе (као у Бугарској) и рудника и ријека под концесију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

07.10.2021 07:32

Трећи идиот

Name

Јан

07.10.2021 09:42

Рекох ја давно поруком да доћи дан да ће санкције према Русији и намерно обарање цене гаса до максимума да би се наштетило Русије једног дана да се врати као бумеранг и да ће цене гаса бити веће него икад. Руси ће да надокнаде губитке.. ЕУ мора да сурадјује са Русијом и то што пре јер се Русија све више окреће Истоку па ће ЕУ морати да куца на врата и чека пола сата док Рус испије кафу па отвори врата Русија гради нафтовод и преко Пакистана према Индији.. Русија шири своје тржисте а Истоку много више недостаје робе коју Руси продају А уз то Исток је многољуднији и више има купаца.. Њемачка је то схватила итекако..

ОДГОВОРИТЕ
Name

смеско белиц

07.10.2021 11:32

Ос, нес ,Бангладес. Кини је потребан гас , престали да увозе угаљ. Неко треба да плати инсталацију плиновода , неце ни Рус све. Долази љута и сурова зима, најбоље се договорити.

ОДГОВОРИТЕ