Тома Здравковић није имао ни дан радног стажа, захваљујући Макси добио пензију!

Макса Ћатовић је Томи Здравковићу пред смрт је уплатио 35 година радног стажа како би певач добио пензију, коју је наследио његов син Александар.

Забава 06.10.2021 | 20:35
Тома Здравковић није имао ни дан радног стажа, захваљујући Макси добио пензију!

Легендари Тома Здравсковић није имао ни дан радног стажа и када када су схватили да умрире, његови пријатељи су се забринули шта ће супруга Гордана и син Александар од чега ће да живе после његове смрти. У помоћ је притекао продуцент Макса Ћатовић, који је платио више од пет милиона тадашњих динара, односно 200.000 немачких марака, да би певач добио пензију. Ову причу је открио најбољи пријатељ Томе Здравковића - Живорад Жица Ајдачић, председник Удружења сценских уметника.

Њему се 1991. године пожалила певачева супруга Гордана да њен муж 35 година није плаћао социјално осигурање.

Toma Zdravković <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ЗОРАН КУЗМАНОВИЋ МУЊА

- Дошла је код мене и рекла да Тома нема ниједан дан радног стажа. У том мементу је он већ био у болници и лекари су му прогнозирали неколико дана живот - присећа се Ајдачић, који је покушавао да реши проблем па се пожалио Ћатовићу.

- Позвао сам Југотон, који је издавао његове плоче, али су ми рекли да због рата који је том тренутку почео не постоји платни промет већ између Србије и Хрватске и да никако не могу да реше проблем. Испричао сам све Макси Ћатовићу у кафани и он се одмах понудио да Томи уплати 35 година радног стажа.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2021/09/30/12/2735685_wхатсапп-имаге-20210930-ат-12.11.24-пм_фф.јпг?вер=1633514264" алт="Тома Здравковић, помен" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: СТЕФАН СТОЈАНОВИЋ

Макса Ћатовић је потврдио ову причу и објаснио зашто је одлучио да плати огроман новац.

- То сам урадио због великог поштовања према њему. Нас двојица никад нисмо пословно сарађивали, али смо се дружили кафанама. Тома је био боем и није марио за материјалне ствари, тако да ме није изненадило када ми је Жика рекао да није уплаћивао социјално. Одмах сам позвао Југотон и указао на проблем, очекивајући да ће они уплатити тражени износ. Због ситуације у бившој Југославији то нису могли па сам им рекао да ћу ја то урадити - рекао је Макса.

С обзиром на то да није била у питању мала цифра, Ћатовић је желео да поврати новац који је дао.

- Питао сам људе из Југотона" да ми дају једнократна права на његове песме, да могу да објавим један ЦД са његовим песмама. Мислио сам да ћу тако моћи да вратим 100.000 марака, колико је требало да уплатим у социјално за 35 година Томиног радног стажа. Нису пристали. Тражили су да и њима платим толико и ја сам пристао - открива продуцент. Његова продукцијска кућа издала је ЦД са избором Томиних највећих хитова, али сума коју је уложио никада се није исплатила.

- Од продаје сам зарадио довољно пара само да бих покрио трошкове издања, али се не жалим. Ово до данас нико није знао јер се никада нисам хвалио тиме. То сам радио из срца јер сам желео да његова породица има приходе кад њега више не буде било.

<блоцкqуоте>

<стронг>Решење о пензији стигло на дан Томине смрти

Томин најбољи пријатељ Живорад Ајдачић открива и да је решење о Томиној пензији стигло да дан његове смрти.

- Када сам сазнао да је решење о Томиној пензији стигло на дан његове смрти, био сам у шоку. Сећам се да сам тадашњег председника комисије за статус уметника замолио да му додели статус истакнутог уметника да би му пензија била већа и он је то урадио. Тако је његов син примао добру пензију до своје 26. године - каже Ајдачић.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2021/10/01/18/2737643_фото-зоран-кузмановиц-муња-4_фф.јпг?вер=1633513864" алт="Тома Здравковић" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ЗОРАН КУЗМАНОВИЋ МУЊА

(курир.рс/информер)

 

Коментари / 0

Оставите коментар