Представљали се као банкари, па крали новац са рачуна

Федерална управа полиције је у великој акцији ухапсила седам осумњичених да су одређеним методама преузимали мобилно банкарство оштећених лица, након чега су новац пребацивали на унапријед припремљене рачуне.

Босна и Херцеговина 06.10.2021 | 16:27
Представљали се као банкари, па крали новац са рачуна

Како сазнаје Н1, ухапшени су Дарко К. из Гацка, Далиборка Ј. из Сарајева, Адил М. из Сарајева, Мирза Б. из Сарајева и НН особа из УСК те С.Р. и М.Ш. који се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела Рачунална превара и Прање новца. <сецтион цласс="уц-блоцк-пост-грид ин-пост-релатед-неwс"> <див цласс="уц-пост-грид-блоцк-хеадер">НН особа с подручја Унско-санског кантона је 19. априла 2021. године путем апликације Вибер с логом банке, представљајући се као упосленик банке, оштећеним особама сало “пхисхинг поруку”. <див цласс="уц-пост-грид-блоцк-хеадер">  <див цласс="уц-пост-грид-блоцк-хеадер">Порулка је гласила: “Добар дан! Због активације новијег система у ситему М-ба онлине банкинга молимо Вас да испуните образац који вам је послан у доњем линку: хттпс:/./.ба.уницредит.д9а1.уцбих.цом. Након кратког времена путем телефонског позива јавиће вам се оепратер банке. Хвала Вам на повјерењу”, пише Н1.

Они су осумњичени за кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела рачунарске преваре, као и за прање новца, саопштено је из Федералне управе полиције.

Акцију су на територији Федерације БиХ и Републике Српске извели полицијски службеници Федералне управе полиције под надзором Тужилаштва Западнохерцеговачког кантона, у сарадњи са МУП-овима Републике Српске, Кантона Сарајево и Унско-санског кантона.

Поступајући по наредби Општинског суда у Широком Бријегу, полицијски службеници ФУП-а су претресли објекте које ова лица користе и том приликом пронашли одређен број лаптопа, мобилних телефона, десктоп рачунара и остале рачунарске опреме која се може довести у везу са извршењем наведених кривичних дјела, а који ће бити кориштени у поступку.

Током претреса пронађена је дрога, као и оружје које потиче из других кривичних дјела.

Ухапшени ће након криминалистичке обраде бити предати у надлежност Кантоналном тужилаштву Западнохерцеговачког кантона уз извјештај о почињеном кривичном дјелу.

У саопштењу се наводи да је акција изведена након вишемјесечних радњи и мјера на документовању овог кривичног дјела.

(Срна/Н1 Фото: <а стyле="цолор: #236фа1;" хреф="хттпс://ба.н1инфо.цом/најновије/">Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ноле

06.10.2021 16:07

Тоооо,само ви сто висе ствари обављајте онлине,па онда кукајте.Нека вас покраду,и треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.10.2021 18:49

Банкари И краду, да се не представљају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

07.10.2021 08:30

Ма видјели људи да је то профитабилан посао а легалан и није казњив